Η λαϊκή οργή φοβίζει την κυβέρνηση. Αποσύρονται δυο τροπολογίες από το πολυνομοσχέδιο

Η λαϊκή οργή φοβίζει την κυβέρνηση. Αποσύρονται δυο τροπολογίες από το πολυνομοσχέδιο
Eurokinissi

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο και κυβερνητικές δεσμεύσεις προς κάμψη των αντιδράσεων. Ποιες τροπολογίες δεν θα κατατεθούν (Vid)

Αποσύρεται, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, από το πολυνομοσχέδιο η διάταξη για απαλλαγή από ποινική ευθύνη των μελών ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ίδιο έγινε και με την τροπολογία που είχε καταθέσει ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, η οποία θα του έδινε τη δυνατότητα να πετά με τα κυβερνητικά αεροσκάφη.

Τις αλλαγές που θα γίνουν στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις, συζήτησαν συγκεκριμένα τη Δευτέρα οι βουλευτές της ΝΔ με τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Πρόκειται για τη ρύθμιση που παρείχε το ακαταδίωκτο στα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για ποινικές υποθέσεις, από το πολυνομοσχέδιο προκάλεσε η πίεση που άσκησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως αναφέρει το “Έθνος”, με εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις που παρείχαν επί πολλές ώρες οι αρμόδιοι υπουργοί, επιχειρήθηκε να αρθούν οι επιφυλάξεις και οι αντιδράσεις των βουλευτών της Ν.Δ στα προβλεπόμενα στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που εισέρχεται προς συζήτηση αύριο το πρωί στην ολομέλεια της Βουλής.

Στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Λ. Συγγρού οι κ. Μητσοτάκης , Μιχελάκης , Αρβανιτόπουλος, Σταϊκούρας και Μαυραγάνης έγιναν δέκτες της κριτικής και των παρατηρήσεων των “γαλάζιων” βουλευτών.

Όπως έγινε γνωστό από το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα αποσυρθούν δυο τροπολογίες που προκάλεσαν συζητήσεις και γκρίνια στους διαδρόμους της Βουλής: η τροπολογία που επέτρεπε τη χρήση των πρωθυπουργικών αεροσκαφών και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αλλά και η τροπολογία που επέκτεινε την “ασυλία” των μελών του ΔΣ του ΤΧΣ για ποινικές και αστικές ευθύνες.

Οι “υποσχέσεις”

Την Κυριακή, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι 4 στους 5 δημοτικούς αστυνομικούς, πιθανότατα θα απορροφηθούν από την ΕΛ.ΑΣ. κάτι άλλωστε που φάνηκε και από τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την Τρίτη, ότι όσοι έχουν μεταπτυχιακό δεν θα φύγουν από το δυναμικό των δήμων.

Σύμφωνα με το “Mega”, για τους σχολικούς φύλακες συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνταξιοδότησής τους, καθώς επί χρόνια δεν είχαν ασφάλιση παρά μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Για τους εκπαιδευτικούς, ο κ. Αρβανιτόπουλος δεσμεύθηκε ότι όσοι φεύγουν από τα τεχνικά λύκεια, καθώς οι ειδικότητες καταργούνται και τίθενται σε διαθεσιμότητα, θα ενταχθούν σε δημόσια ΙΕΚ ή θα μοριοδοτούνται ως ωρομίσθιοι.

Έντονη κριτική από Ντόρα Μπακογιάννη και άλλους βουλευτές

Η Ντόρα Μπακογιάννη άσκησε κριτική τόσο για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εμφάνισε τον νέο φορολογικό κώδικα και ειδικά για το κομμάτι με τις αποδείξεις, όσο και για τα θέματα της εκπαίδευσης. Απευθυνόμενη στον Γ. Μαυραγάνη του είπε ότι “έχουμε γίνει περίγελος, δεν είναι δυνατόν να λέμε πάρε αυτή την απόδειξη και κερδίζεις χρυσούν ωρολόγιον” και τον υφυπουργό να απαντάει ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετάει το θέμα των αποδείξεων για το 2014 ώστε να δίνονται κίνητρα για αποδείξεις που προέρχονται από επαγγελματικές ομάδες που φοροδιαφεύγουν.

Η κα Μπακογιάννη επανήλθε και στο θέμα της κατάργησης επαγγελματικών ιδιοτήτων από τα τεχνικά Λύκεια λέγοντας προς τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο: “Θέλω να πειστώ ότι όταν ένα παιδί θέλει να γίνει κομμώτρια στη Νάουσα, θα μείνει στη Νάουσα. Όταν θέλει να γίνει αργυροχρυσοχόος στα Γιάννενα, θα μένει στα Γιάννενα και όταν θέλει να γίνει ψυκτικός στην Ρόδο, θα μένει στη Ρόδο και δεν θα τρέχει να πληρώσει ιδιωτικά ΙΕΚ”.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος απάντησε ότι όλες οι ειδικότητες που καταργούνται από τα επαγγελματικά Λύκεια, θα μεταφερθούν στα δημόσια ΙΕΚ και ότι λειτουργούν 91 δημόσια ΙΕΚ σε όλη τη χώρα και θα ενισχυθούν.

Η κριτική των βουλευτών εστιάστηκε και στο θέμα της χρήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους από υπουργούς όπως αυτός της Εθνικής Άμυνας. Μάλιστα, ο κ. Κακλαμάνης είπε κατηγορηματικά ότι “η ΚΟ της ΝΔ δηλώνει ότι αποκλείεται να ψηφίσει τέτοια τροπολογία”.

“Δεν πρόκειται να δεχθούμε τροπολογίες που περνάνε νύχτα, τροπολογίες που κάνουν κακό στην κυβέρνηση”, σημείωσε από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ενέκρινε την απόσυρση αυτής της τροπολογίας.

Στη συνάντηση ακούστηκαν και οι πρώτες βολές κατά του νέου υφυπουργού Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, από τον Αλέξη Δερμετζόπουλο. “Είδαμε στην επιτροπή να εκπροσωπεί το υπουργείο Παιδείας ένας συνεσταλμένος και μελαγχολικός νεαρός”, είπε χαρακτηριστικά.

Έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, περίπου 200 δημοτικοί αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν από τις 09:00 διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που επέρχονται με το πολυνομοσχέδιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την μεριά του τους διαβεβαίωσε ότι όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη τους τόνισε ότι δεν χρειάζεται να συστηθούν γιατί επί εποχής της έχουν προσληφθεί οι περισσότεροι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα