Η ‘ΝΔ από την αρχή’ του Μητσοτάκη

Η ‘ΝΔ από την αρχή’ του Μητσοτάκη

Τα ανοίγματα προς όμορους πολιτικούς χώρους και η εσωκομματική μάχη των συσχετισμών στη νέα Πολιτική Επιτροπή του κόμματος

Ενότητα, θεσμική εσωκομματική λειτουργία, σφιχτή οργανωτική δομή υπό τη σκέπη της ηγεσίας για την εκφορά ενιαίου πολιτικού λόγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και πολιτικά ανοίγματα προς όμορες δυνάμεις περιελάμβανε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη περιγράφοντας τη «ΝΔ από την αρχή», τις βάσεις της οποίας θέλει να θέσει με το 10 συνέδριο του κόμματος ο κ. Μητσοτάκης.

Υπό το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου της ΝΔ για «οξυγόνο στην Ελλάδα μας» ο κ. Μητσοτάκης ενοποίησε τους εσωκομματικούς αλλά και τους ευρύτερους πολιτικούς του στόχους κάτω από το στόχο για ενότητα δυνάμεων ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «ένα μεγάλο κίνημα ανατροπής» και θέτοντας το βασικό, κατά τον ίδιο, δίλημμα «στασιμότητα και οπισθοδρόμηση ή νέο ξεκίνημα προς τα εμπρός;».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «νέα ομαλότητα που υπερβαίνει τα παραδοσιακά ιδεολογικά ρεύματα», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ όσων αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκράτες δεξιοί, φιλελεύθεροι, κεντρώοι, σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικοί, έχουν αμβλυνθεί». Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ως βασικό πολιτικό στόχο της ΝΔ να γίνει η «νέα πολιτική στέγη» και «να ενοποιήσει και να ενσωματώσει αυτή την πλατιά κοινωνική πλειοψηφία» ώστε να αναδειχτεί στον «κύριο εκφραστή του χώρου της λογικής, του μέτρου, των μεταρρυθμίσεων και της ευρωπαϊκής ομαλότητας» και ανέφερε με έμφαση ότι «και τώρα ακόμα η ΝΔ μπορεί να αντιστρέψει» τη φορά των πραγμάτων για τη χώρα χαρακτηρίζοντας ως «την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης» το ΣΥΡΙΖΑ.

Οι στόχοι αυτοί του κ. Μητσοτάκη χρειάζονται μια αναδιαταγμένη οργανωτικά ΝΔ που να μπορεί να υπηρετήσει αυτούς τους πολιτικούς στόχους και να εκπέμψει και τα ανάλογα μηνύματα προς την κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πέραν των 2500 εκλεγμένων και άλλων τόσων περίπου ex officio  συνέδρων στο χώρο του συνεδρίου βρίσκονταν άλλοι 2500-3000 παρατηρητές και προσκεκλημένοι του συνεδρίου και σ’ αυτούς απευθυνόταν πρωταρχικά ο κ. Μητσοτάκης όταν έκανε για λόγο για μια ΝΔ που θα αποτελέσει τη νέα πολιτική στέγη όσων θέλουν μια «νέα ευρωπαϊκή ομαλότητα».

Πρώτο στοίχημα αυτού του συνεδρίου για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι η σύνθεση της νέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Η μάχη των συσχετισμών δίνεται ήδη από την πρώτη μέρα του συνεδρίου με τη γνωστή και ως «μάχη του κουπονιού».  Σύμφωνα με πληροφορίες η σύνθεση της νέας ΠΕ θα κυμαίνεται από 100 έως 150 μέλη που θα εκλεγούν από το συνέδριο συν τους ex officio που ο αριθμός τους έχει περιοριστεί αρκετά σε βαθμό που σχεδόν εξαντλείται στους βουλευτές του κόμματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα