Η ΝΔ στηρίζει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου: Είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του

Η ΝΔ στηρίζει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου: Είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Ο Προκόπης Παυλόπουλος. ο οποίος προτάθηκε για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΑΛέξη Τσίπρα την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015. (EUROKINISSI) Eurokinissi

Η ΝΔ θα στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης. Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

“Στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το Δεκέμβριο, προτείναμε την υποψηφιότητα του Αντιπροέδρου  της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα, ενός γνώστη των Ευρωπαϊκών θεμάτων, μετριοπαθούς πολιτικού και πρώην υπουργού Εξωτερικών”, είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Καραγκούνης, ενώ σχολιάζοντας τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ τόνισε πως: “Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κατ’ εξοχήν Ευρωπαϊστή και μετριοπαθή πολιτικό. Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του”.

Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει Αλιβιζάτο για Πρόεδρο

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου του, Ευάγγελου Βενιζέλου, αποφάσισε «να μην ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ» για την Προεδρία της Δημοκρατίας «για λόγους βαθύτατα πολιτικούς». Αντίθετα, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε τον συντονισμό των κινήσεών της με την ΚΟ του Ποταμιού στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Κατόπιν τούτου, κοινή πρόταση των δύο κομμάτων είναι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΟ του κόμματος εξηγεί την απόφαση της να μην ψηφιστεί η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «για λόγους βαθύτατα πολιτικούς», σημειώνοντας ότι «κάθε επιλογή προσώπου παραπέμπει άλλωστε σε πολιτικά και ιστορικά συμφραζόμενα». Εξηγώντας ειδικότερα το σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά υπέρ της ευρύτερης δυνατής θεσμικής και εθνικής συναίνεσης και το απέδειξε αναλαμβάνοντας τα τελευταία χρόνια δυσανάλογα μεγάλο βάρος». Ωστόσο, συμπληρώνει ότι είναι άλλο η θεσμική συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «και άλλο η χρησιμοποίηση της προεδρικής εκλογής προκειμένου να φανεί ότι συμπίπτουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, τα δυο κόμματα του τεχνητού διπολισμού, ενώ επί της ουσίας απουσιάζουν οι προϋποθέσεις μιας πραγματικά εθνικής συναίνεσης». «Ενώ η χώρα», συμπληρώνεται, «στερείται στρατηγικής, παρότι πολλοί πολίτες καλοπροαίρετα νομίζουν ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά».

Ακόμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι στην προηγούμενη Βουλή η αρνητική στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ως προς την εκλογή ΠτΔ δεν άφηνε περιθώρια διαβούλευσης και πως η παρούσα όμως Βουλή εκλέγει ούτως ή άλλως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άρα η διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων, πριν η επιλογή του Προέδρου καταστεί ζήτημα ατομικής επιλογής του Πρωθυπουργού, ήταν και επιβεβλημένη και εφικτή.

«Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε το συντονισμό των κινήσεων της με την ΚΟ του Ποταμιού στο κορυφαίο συμβολικά ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Κοινή πρόταση των δυο κομμάτων είναι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος», σημειώνεται.

Μετά την ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπως έγινε γνωστό από την Χαριλάου Τρικούπη, ο Nίκος Αλιβιζάτος σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ευχαρίστησε τον πρόεδρο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την ιδιαίτερη τιμή που του έκαναν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΚΚΕ: Ανεξαρτήτως προσώπου, ψηφίζουμε «παρών» για Πρόεδρο

Το ΚΚΕ τονίζει για τον ΣΥΡΙΖΑ: “Ανακοινώνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο επί χρόνια στέλεχος και υπουργό της ΝΔ”

“Είναι γνωστή η στάση αρχών του ΚΚΕ για το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως προσώπου και αυτήν θα τηρήσει ψηφίζοντας ‘παρών’ στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή”, σημειώνει.

Μάλιστα,  ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας ευχήθηκε στον κ. Παυλόπουλο καλή επιτυχία και καλή δύναμη στα καθήκοντά του και του επανέλαβε τη στάση αρχών του ΚΚΕ σχετικά με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» στην προεδρική εκλογή, ανεξαρτήτως του προσώπου που προτείνεται.

ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών: Συναλλαγή βλέπει πίσω από την πρόταση Π.Παυλόπουλου

Πολύ σκληρή ήταν η αντίδραση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών στην αναγγελία της υποψηφιότητας του Προκόπη Παυλόπουλου, από τον πρωθυπουργό, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΙΝΗΜΑ κάνει λόγο για «συναλλαγή» και τονίζει ότι «είναι κρίμα και ντροπή, ένας πρωθυπουργός της… Αριστεράς», ο κ. Τσίπρας να «μετατρέπεται σε πλυντήριο ευθυνών της κυβέρνησης των εμπρηστών, που κατέκαψαν την οικονομία της χώρας και μετά έφυγαν τρέχοντας».

Πολύ σκληρή είναι και η κριτική που ασκείται στον ίδιο τον κ. Παυλόπουλο, για τον οποίο αναφέρεται ότι με την πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβραβεύεται «ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος των πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών του πολιτικού συστήματος της χώρας και ταυτόχρονα, ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης, που ευθύνεται για τον διπλασιασμό του χρέους, την επίτευξη απίστευτων ελλειμμάτων, που μόνον το 2009 έφτασαν στα 36 δισ. ευρώ και είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στο μνημόνιο».

Σχετικά με την αναφορά του κ. Τσίπρα στη «δημοκρατική ευαισθησία» που έχει επιδείξει ο κ. Παυλόπουλος, το ΚΙΝΗΜΑ τονίζει ότι την έδειξε «όταν κάηκε η Αθήνα, μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου» και «όταν διόγκωνε το δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες διορισμούς».

Η πρόταση υποψηφιότητας του κ. Παυλόπουλου κρίνεται υποκριτική, την ώρα που, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση έχει πει ότι θα ζητήσει να διερευνηθεί πως φθάσαμε στο μνημόνιο.

Στην ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, ότι η πρόταση για τον κ. Παυλόπουλο προκαλεί ερωτηματικά, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους εταίρους ότι διαπνέεται από μεταρρυθμιστικό πνεύμα. Και τίθεται το ερώτημα:

«Τι αλήθεια θα μεταρρυθμίσει, αν όχι τα κακώς κείμενα του πελατειακού πολιτικο – οικονομικού συστήματος, το οποίο υπηρέτησε με ιδιαίτερη θέρμη, αλλά τραγικές για τη χώρα συνέπειες, ο κ. Παυλόπουλος»;

Χρυσή Αυγή: Όχι στην υποψηφιότητα Παυλόπουλου

Αρνητική στην υποψηφιότητα του κ. Προκόπη Παυλόπουλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κόμματος “”πρόκειται για εξέχον στέλεχος του παλαιοκομματικού, αμαρτωλού, μνημονιακού κατεστημένου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα