Η παρέμβαση Μητσοτάκη στο ΕΛΚ για την Τουρκία και το ραντεβού με Μέρκελ

Η παρέμβαση Μητσοτάκη στο ΕΛΚ για την Τουρκία και το ραντεβού με Μέρκελ
Φωτό αρχείο, από συνάντηση στο Μόναχο Μέρκελ-Μητσοτάκη Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επαναλάβει σήμερα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος την ανάγκη κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Τουρκίας . Εν τω μεταξύ στο Μοσχάτο απορουν γιατί το Μαξίμου δεν ενημέρωσε την αξιωματική αντιπολίτευση ούτε ζήτησε κάποιο συντονισμό πριν τη Σύνοδο

Την ανάγκη κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Τουρκίας θα επαναλάβει σήμερα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Και θα συζητήσει το θέμα κατ ιδίαν και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Δεν είναι η πρώτη φορά μάλιστα που τίθεται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ΕΛΚ το ζήτημα. Και στις 7 Μαϊου ο κ.Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ευρώπη, συνολικά, πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

“Έχουμε μια τέτοια κλιμάκωση. Το ζήτημα είναι επίκαιρο” τόνισε χθες μιλώντας στο Star o πρόεδρος της ΝΔ. Το ζήτημα αφορά και την Ευρώπη, σημείωσε επίσης ο κ.Μητσοτάκης με νόημα, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ έχει κοινή ενεργειακή πολιτική και επιθυμεί τη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών, με διείσδυση και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό θα πει και σήμερα στους ηγέτες του ΕΛΚ: Πως το τι συμβαίνει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αφορά άμεσα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο , καθώς δεν περιμένει βέβαια κανείς από απλή… αλληλεγγύη να στηρίξουν οι εταίροι την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με την οποία θα συζητήσει το θέμα.

Το δρόμο για τη σημερινή στάση του ΕΛΚ έστρωσε ήδη από προχθές ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ σε συντονισμό με τους Κύπριους ευρωβουλευτές και έτσι χθες στην ολομέλεια του ΕΛΚ πέρασε ομόφωνο ψήφισμα- καταδίκη κατά της Άγκυρας.

Το ψήφισμα της ολομέλειας του ΕΛΚ τονίζει πολλάκις τον παράνομο χαρακτήρα των γεωτρήσεων και όλων των ενεργειών της Τουρκίας και καλεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη μέλη να απαντήσουν καταλλήλως με την επιβολή νομικών, πολιτικών, οικονομικών και διπλωματικών περιοριστικών μέτρων (κυρώσεων) κατά της γειτονικής χώρας.

Η συνάντηση με Πάιατ

Η ΝΔ ταυτόχρονα βάζει “στο παιχνίδι” και τις ΗΠΑ. Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος συναντήθηκε χθες με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κουμουτσάκος και Pyatt συμφώνησαν ότι αποτελεί κοινό συμφέρον για Ελλάδα και ΗΠΑ η περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, που έχουν ως προϋπόθεση τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου. Και στη συνέχεια ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειές που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο, διαταράσσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και αποσκοπούν στο να παρεμποδίσουν τις θετικές ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, προειδοποιώντας ότι: “Όποια προσπάθεια αποσταθεροποίησης είναι καταδικασμένη να αποτύχει.”

Ο κ.Κουμουτσάκος εξάλλου είχε θέσει το ζήτημα των προκλήσεων της Τουρκίας και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και στον ΟΗΕ όταν είχε βρεθεί στη Νέα Υόρκη πριν ενάμιση μήνα.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο βέβαια προβληματίζονται από το γεγονός ότι και η έκδοση Navtex και οι απειλές περί προσάρτησης της Αμμοχώστου ήρθαν μετά την έκδοση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που έδωσε εντολή στην Κομισιόν και την υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων να προσδιορίσει τα μέτρα κατά της Τουρκίας.

Η ανησυχία έχει να κάνει και με τη διαπίστωση ότι για ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας, ακόμη και της τουρκικής ελίτ, η διακοπή της ενταξιακής πορείας δεν συνιστά απειλή. Πολλά κράτη μέλη έχουν εν τω μεταξύ σημαντικές επενδύσεις στην Τουρκία και η ρήτρα αλληλεγγύης σε περίπτωση που μία χώρα αποδειχθεί ότι μπαίνει σε έδαφος κράτους- μέλους υπάρχει μεν, αλλά χωρίς ενιαίο ευρωπαϊκό στρατό και εξωτερική πολιτική είναι δώρον άδωρον- χώρια που προφανώς δεν εύχεται κανείς να φτάσει η ώρα της χρήσης της…

Η απειλή της ταξιδιωτικής οδηγίας των ευρωπαϊκών χωρών σε βάρος της Τουρκίας από την άλλη δύσκολα θα μπορούσε να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι χώρες όπως η Γερμανία έχουν σημαντικό αριθμό υπηκόων τουρκικής καταγωγής. Ωστόσο η ΝΔ σε κάθε περίπτωση θα πιέσει να υπάρξει ένα ξεκάθαρο και έμπρακτο μήνυμα προς την Τουρκία και στο ΕΛΚ εκτιμάται ότι θα βρει ευήκοα ώτα.

Η απορία της ΝΔ για την ενημέρωση κατόπιν Συνόδου από την κυβέρνηση

Η πληροφορία εν τω μεταξύ ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σχεδιάζει να συγκαλέσει για τις 26 Ιουνίου το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη στο Μοσχάτο, με τη συμμετοχή και του κ.Κουμουτσάκου. Στο Μοσχάτο απορούν γιατί το Μαξίμου δεν ενημέρωσε την αξιωματική αντιπολίτευση ούτε ζήτησε κάποιο συντονισμό πριν τη Σύνοδο, καθώς και να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα είναι υπό μία έννοια “κατόπιν εορτής”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version