Η σύγκρουση της Ελλάδας του 2019 με την Ελλάδα του 2015

Η σύγκρουση της Ελλάδας του 2019 με την Ελλάδα του 2015
Sooc

Από τη μια η «διαρκής και ανειρήνευτη σύγκρουση με το σχέδιο της ΝΔ» και από την άλλη «το θλιβερό κεφάλαιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που πρέπει να κλείσει». Οι στόχοι και τα όπλα των δύο μονομάχων που παρά την καλοκαιρινή περίοδο επιμένουν σε σκηνικό πόλωσης

Σε μάχη για το ποιος από τους δύο μονομάχους θα προσδώσει το δικό του πρόσημο στο σκηνικό πόλωσης που διαμορφώνουν και επιδιώκουν να οξύνουν, επιδίδονται τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση. Παρά τη θερινή ραστώνη και τη σχετική ηρεμία που έχει επέλθει μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης αμφότεροι Μαξίμου και Μοσχάτο κινούνται στους ρυθμούς αφενός της «διαρκούς και ανειρήνευτης σύγκρουσης με το σχέδιο της νεοφιλελεύθερης ΝΔ του κ. Μητσοτάκη» για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός, αφετέρου στο πλαίσιο του στόχου του προέδρου της ΝΔ για «να κλείσει για τον τόπο το θλιβερό κεφάλαιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Στην πολιτική αρένα, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά και την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές τα όπλα που ρίχνουν και στα οποία επενδύουν οι δύο μονομάχοι είναι διαφορετικά. Στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να κεφαλαιοποίησουν πολιτικά την επιβολή της δικής τους ατζέντας για την οικονομία και πιο συγκεκριμένα στο ότι «για πρώτη φορά ανοίγει ο δρόμος της εξόδου από τα μνημόνια» όπως υποστηρίζουν. Σε αυτό το πλαίσιο τις επόμενες μέρες και ενόψει της ψήφισης στη βουλή των νομοσχεδίων για την παιδεία, την υγεία και τους ΟΤΑ η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να τους προσδώσει χαρακτήρα μεταρρυθμίσεων που θα αφορούν τη διαμόρφωση της «νέας Ελλάδας μετά την εποχή των μνημονίων» στο πλαίσιο που έθεσε και ο πρωθυπουργός στην Κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για το «πώς θα είναι η Ελλάδα το 2019».

Στον αντίποδα κινείται η ΝΔ και από κοντά το ΠΑΣΟΚ αλλά και το Ποτάμι. Αφενός επιδιώκουν να ακυρώσουν το αφήγημα του πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για έλλειψη αφηγήματος, αφετέρου μετ’ επιτάσεως τα τελευταία 24ωρα η αντιπολίτευση ανοίγει πιο αποφασιστικά το ζήτημα της διετούς θητείας της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα με επίκεντρο την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015. Ήδη και τα τρία κόμματα έχουν ζητήσει εξεταστική για την οικονομία και την διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, κάτι που επανέλαβαν και χτες με αφορμή τα όσα ισχυρίζεται στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός οικονομικών που εμφανίζει τον πρωθυπουργό διατεθειμένο να συζητήσει το σχέδιο Σόιμπλε για συμφωνημένο μεταξύ Ελλάδας και εταίρων Grexit το καλοκαίρι του 2015.

Η επιμονή της ΝΔ και των άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό οφείλεται στην άποψη πως σήμερα η χώρα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και τη ρητορική της κυβέρνησης, είναι δεσμευμένη και εγκλωβισμένη στη στασιμότητα και τη λιτότητα και ως εκ τούτου «οι πολίτες πληρώνουν το μάρμαρο των επιλογών του κ. Τσίπρα εκείνη τη σκοτεινή περίοδο». Μάλιστα η ΝΔ ανέβασε και άλλο τους τόνους ζητώντας μια ακόμα εξεταστική αυτή τη φορά για το αν η κυβέρνηση αναζητούσε οικονομική βοήθεια από τη Βενεζουέλα και την κυβέρνηση Μαδούρο για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες ενός Grexit.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα