Η Τουρκία “κρίνει” την ημερομηνία των εκλογών στην Ελλάδα: Τα νέα σενάρια

Η Τουρκία “κρίνει” την ημερομηνία των εκλογών στην Ελλάδα: Τα νέα σενάρια
Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME NEWS

Πρόωρες εκλογές στη γειτονική χώρα ενδέχεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κ. Μητσοτάκη για την κάλπη και στην πατρίδα μας.

Το ερώτημα πότε θα γίνουν τελικά οι εκλογές βασανίζει τους βουλευτές και υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας, που έχουν ξεκινήσει μία μακρά και εξουθενωτική προεκλογική εκστρατεία από το Σεπτέμβριο.

Δεν είναι μυστικό- οι εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο, οι πρώτες εκλογές. Οι δεύτερες, θα γίνουν 4 με 5 εβδομάδες μετά, οπότε νομίζω μπορείτε να αντιληφθείτε ότι δουλεύουμε με ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα”, είπε τη Δευτέρα την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού του κυβερνώντος κόμματος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο λένε τώρα ότι δεν υπάρχει θέμα με την Εκκλησία για να στηθούν οι πρώτες κάλπες την Κυριακή των Βαϊων 9 Απριλίου. Οι εκλογές όμως στη γειτονική Τουρκία ενδέχεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.

Εφόσον τελικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσφύγει σε πρόωρες εκλογές στις 14 Μαϊου, πολλοί θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερα να μην έχει εκλογές και στην Ελλάδα την ίδια ημερομηνία, για προφανείς λόγους. Γαλάζια στελέχη όμως επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα το σκεφτεί πολύ να προκηρύξει εκλογές πριν στηθούν οι κάλπες στην Τουρκία. Και αυτό καθώς λόγω απλής αναλογικής δεν αναμένεται να βγει κυβέρνηση από τις πρώτες ελληνικές κάλπες, θα συγκροτηθεί υπηρεσιακή που θα οδηγήσει τη χώρα στις δεύτερες εκλογές σε 4-5 εβδομάδες.

Εάν όμως “στο παρά πέντε” των τουρκικών εκλογών ο Ερντογάν “στήσει” θερμό επεισόδιο προς άγραν ψήφων, πως θα έπαιρνε ο κ. Μητσοτάκης την ευθύνη να έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε εκλογές που γνώριζε ότι θα είχαν ως αποτέλεσμα υπηρεσιακή κυβέρνηση;

Από την άλλη, εάν “καεί” η 14η Μαϊου, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν λόγω των πανελλαδικών αλλά και των προαγωγικών εξετάσεων. Υπενθυμίζεται ότι οι πανελλαδικές θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου και οι προαγωγικές στις 22 Μαϊου. Οι προαγωγικές όμως θα μπορούσαν να διεξάγονται ορισμένες ημέρες την εβδομάδα πχ από Δευτέρα έως Τετάρτη ώστε Πέμπτη και Παρασκευή να ετοιμαστούν τα σχολεία για εκλογές. Έτσι οι Κυριακές 21 Μαϊου και 28 Μαϊου έχουν επίσης κυκλωθεί σε πολλά γαλάζια ημερολόγια.

Στη ΝΔ πάντως είναι διχασμένοι όσον αφορά στον καταλληλότερο χρόνο για εκλογές. Υπάρχουν πολλοι που πιστεύουν ότι “το γοργόν και χάριν έχει” και υποστηρίζουν πως όσο συντομότερα στηθούν κάλπες τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για νέους Πάτσηδες και νέα φασαρία για τις υποκλοπές. Υπάρχουν όμως επίσης πολλοί που θεωρούν πως όσο αργότερα, τόσο καλύτερα, με το σκεπτικό ότι εάν οι δεύτερες κάλπες ειδικά στηθούν όσο πιο μέσα στο καλοκαίρι, θα έχουν φύγει στα νησιά για σεζόν πολλοί νέοι που δεν αποτελούν προνομιακό κοινό για τη ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση το κυβερνητικό κόμμα τίθεται και επισήμως σε καθεστώς εκλογικής ετοιμότητας. Ο κ. Μητσοτάκης όρισε χθες την επιτροπή εκλογικού αγώνα της ΝΔ, με πρόεδρο το Γιάννη Μπρατάκο, τον “διάδοχο” δηλαδή του Γρηγόρη Δημητριάδη, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και γενικό διευθυντή του κυβερνώντος κόμματος. Ενδιαφέρον έχει επίσης η συμμετοχή στην εκλογική επιτροπή πέραν των αναμενόμενων στελεχών (όπως ο γραμματέας της ΠΕ Παύλος Μαρινάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός κα) και του υφυπουργού Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά, ο οποιος φέρεται κατά ορισμένα σενάρια ένας πιθανός διάδοχος του κ. Οικονομου στην θέση του εκπροσώπου όταν ο νυν εκπρόσωπος θα έχει τους περιορισμούς του νόμου ως υποψήφιος στη Φθιώτιδα.

Αλλά και του Γιάννη Σμυρλή, ο οποίος είχε παραιτηθεί από τη θέση του Γενικού Γραμματέρα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών στις 29 Δεκεμβρίου, κατά σύμπτωση όταν οι ΝΥΤ τον έφεραν να έχει εγκρίνει τις άδειες εξαγωγής του Predator και ο οποίος στη συνέχεια είχε αναλάβει αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΝΔ, αρμόδιος για οργανωτικά ζητήματα και θέματα σχετικά με την προετοιμασία των εκλογών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα