Ο Νίκος Βούτσης νέος πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους

Ο Νίκος Βούτσης νέος πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους
Στιμιότυπο από την συνεδριαση τησ ολομέλειας της βουλής για την εκλογή νέου Προέδρου και Αντιπροέδρων,Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 (PHASMA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ) Phasma

Αλλαγή φρουράς στο προεδρείο της Βουλής. Νέος πρόεδρος ο Νίκος Βούτσης. Ποιοι εξελέγησαν αντιπρόεδροι, κοσμήτορες και γραμματείς Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Με 181 ψήφους, ο Νίκος Βούτσης αναδείχθηκε στο αξίωμα του Πρόεδρου της Βουλής.Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Βούτση – σε σύνολο 297 ψηφισάντων βουλευτών – ψήφισαν 181 βουλευτές, ενώ καταμετρήθηκαν 113 λευκά ψηφοδέλτια και στην κάλπη βρέθηκαν τρία άκυρα ψηφοδέλτια.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος. Ο κ. Καμμένος, πάντως, απέστειλε επιστολή στο προεδρείο – την οποία ανέγνωσε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης – σύμφωνα με την οποία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία «λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων» και γνωστοποίησε ότι αν μπορούσε να παρευρεθεί στην διαδικασία θα στήριζε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, στο πρόσωπο του Νίκου Βούτση.

Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε η παράδοση-παραλαβή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να αναφέρει ότι “θα μας κρίνει όλους η ιστορία” και τον Νίκο Βούτση να απαντά ότι “έκρινε ο λαός” το που θα πρέπει να πάει η χώρα τους επόμενους μήνες.

 

Αντιπρόεδροι, κοσμήτορες και γραμματείς

Υπό την προεδρία του νέου προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Νίκου Βούτση, η Ολομέλεια, μετά από μυστική ψηφοφορία, εξέλεξε το νέο εξαμελές προεδρείο, τους γραμματείς και τους κοσμήτορες του Σώματος.

Τις τρεις πρώτες θέσεις του προεδρείου της Βουλής καταλαμβάνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από έναν αντιπρόεδρο εξέλεξαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ.

Αναλυτικά:

-Α΄ Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Αναστάσιος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ), με 197 ψήφους υπέρ, 64 λευκά και 6 άκυρα.

-Β΄ Αντιπρόεδρος ο Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ), με 205 ψήφους υπέρ, 64 λευκά και 6 άκυρα.

-Γ΄ Αντιπρόεδρος η Αναστασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), με 183 ψήφους υπέρ, 64 λευκά και 6 άκυρα.

-Δ΄ Αντιπρόεδρος ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ), με 267 ψήφους υπέρ και 27 λευκά.

-ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Κρεμαστινός (Δημοκρατική Συμπαράταξη), με 245 ψήφους υπέρ, 40 λευκά και 5 άκυρα.

-Ζ΄ Αντιπρόεδρος ο Γεώργιος Λαμπρούλης (ΚΚΕ), με 229 ψήφους υπέρ, 6 λευκά και 49 άκυρα.

Σημειώνεται ότι η θέση του Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής δεν θα πληρωθεί, καθώς ο προτεινόμενος βουλευτής από τη Χρυσή Αυγή, Ιωάννης Αϊβατίδης, δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία (των 75 ψήφων), όπως προβλέπεται από το άρθρο 67 του Συντάγματος και το άρθρο 8 του Κανονισμού της Βουλής. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, ο κ. Αϊβατίδης έλαβε 59 ψήφους υπέρ, 86 κατά, ενώ βρέθηκαν 49 άκυρα ψηφοδέλτια.

Το ίδιο έγινε και για τη μία θέση γραμματέα, καθώς και ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νικόλαος Κούζηλος, δεν ψηφίστηκε από την απαραίτητη πλειοψηφία, αφού έλαβε μόνο 27 ψήφους υπέρ, έναντι 184 άκυρων και 49 λευκών ψηφοδελτίων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, ανακοίνωσε πάντως, ότι θα καταθέσει ένσταση επί του αποτελέσματος.

Κοσμήτορες της Βουλής, εξελέγησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου, και Γεώργιος Πάντζας, αμφότεροι με 208 ψήφους υπέρ, 66 λευκά και 7 άκυρα και ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, ο οποίος υπερψηφίστηκε από 268 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν 20 λευκά και 12 άκυρα.

Γραμματείς της Βουλής εξελέγησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά, Μάριος Κάτσης, Ιωάννης Σαρακιώτης και Γεώργιος Ψυχογιός και οι τέσσερις με 208 ψήφους υπέρ, 66 λευκά και 7 άκυρα και ο βουλευτής της ΝΔ, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, με 268 ψήφους υπέρ, 20 λευκά και δύο άκυρα.

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις

Τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας. Την Τρίτη και την Τετάρτη, 6 και 7 Οκτωβρίου, οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας συνεχίζονται με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ θα μιλήσουν και βουλευτές. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης , οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.

Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα