Ιερώνυμος καρφώνει Φίλη με επιστολή στο Βούτση

Ιερώνυμος καρφώνει Φίλη με επιστολή στο Βούτση
Meeting between the Archbishop Ieronymos of Athens and the President of the Hellenic Parliament Nikos Voutsis, in Athens, on Jan. 11, 2016 / , , 11 , 2016 SOOC

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος νωρίτερα είχε υπερασπιστεί τον υπουργό Παιδείας, έναν τόμο με υλικό για τη δράση της Εκκλησίας στην Κατοχή

Τόμο για τη δράση της Εκκλησίας στην Κατοχή απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος που βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για το μάθημα των θρησκευτικών, ζητώντας να ενημερωθεί το Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Φίλης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra μετά τον “ιερό πόλεμο” που του κήρυξε η Εκκλησία για το μάθημα των θρησκευτικών, είχε επιρρίψει ευθύνες στην εκκλησία για τη στάση της την περίοδο της κατοχής και της χούντας,  διερωτώμενος με «ποιο μέρος ήταν η Εκκλησία και που ήταν στη Χούντα και στην Κατοχή».

Ως απάντηση ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής την εξής επιστολή:

 

Ο κ.Βούτσης νωρίτερα σήμερα μιλώντας στα Παραπολιτικά FM είχε υπερασπιστεί τον κ.Φίλη, ενώ το μέρος της Εκκλησίας έχουν πάρει ΝΔ. ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ.

“Δεν συμμερίζομαι αυτούς τους προβληματισμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους ακούω, με θορυβούν δηλαδή θεωρώ ότι θα έπρεπε η συζήτηση για αυτά τα θέματα εν έτει 2016 σε μια κοινωνία ώριμη να έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο. Μερικές φορές απορώ κιόλας από τους τόνους που σηκώνονται. Από αυτά που βλέπω εν τοις πράγμασι, μιλάω για αυτά τα οποία προτείνει για να εφαρμοστούν ή εφαρμόζονται στα σχολεία από τον υπουργό Παιδείας είναι σε μια κατεύθυνση από ότι φαίνεται στην οποία υπήρχαν ευρύτερες συναινέσεις και στο παρελθόν και ευρύτερα πολιτικά. Δηλαδή δεν είναι τίποτα νεοπαγείς απόψεις που έρχονται από την σημερινή μόνο κυβέρνηση και οπωσδήποτε αποτελούν ένα σύγχρονο θετικό βήμα προσέγγισης και του μαθήματος των θρησκευτικών και σε άλλες πτυχές, για το θέμα της προσευχής κλπ.  Θεωρώ πως είναι ουσιαστικές και θετικές οι τομές σε προοδευτική κατεύθυνση χωρίς ακρότητες και εμμονές και μονομέρειες από πλευράς του υπουργείου”, είχε πει ο Πρόεδρος της Βουλής, ενώ στο ερώτημα εάν θα έπρεπε να είχε προηγηθεί διάλογος είχε απαντήσει:

“Το ακούω αλλά είναι θέματα για τα οποία υπήρχε από ετών, από ότι έχω αντιληφθεί από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, υπήρχαν επεξεργασίες ευρύτατα αποδεκτές και ενδεχομένως για τις οποίες να είχαν προηγηθεί και διάλογος κλπ. Από εκεί και πέρα οι αποφάσεις σε αυτά τα ζητήματα είναι αποφάσεις της κυβέρνησης και κρατικές αποφάσεις. Πιστεύω ότι είναι απόλυτα συμβατή η τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού που έχει αποδεχτεί την ορθόδοξη πίστη με τις ενέργειες και τις πολιτικές μιας κοινωνίας σύγχρονης… Δεν καταλαβαίνω τους τόσο υψηλούς τόνους”.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα