“Ιερός πόλεμος” μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας και το Πατριαρχείο στη μέση

“Ιερός πόλεμος” μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας και το Πατριαρχείο στη μέση
Eurokinissi

Το θέμα έχει αρχίσει να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, τοποθετώντας δύο έξαρχους στο Κίεβο.

“Ιερός πόλεμος” μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, στο “πεδίο μάχης” που λέγεται Ουκρανία ,με τους Αμερικανούς να έχουν ως “δύναμη κρούσης” το Οικουμενικό Πατριαρχείο που την ίδια ώρα δέχεται πιέσεις από τη Ρωσία, μέσω Τουρκίας!

Το θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί πολλές φορές το Militaire.gr έχει να κάνει με την τύχη της ουκρανικής εκκλησίας, την οποία η Ρωσία θέλει να την θέσει υπό τον έλεγχο του Πατριαρχείου της Μόσχας και οι ΗΠΑ απαιτούν τον έλεγχό της από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το θέμα έχει αρχίσει να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, τοποθετώντας δύο έξαρχους στο Κίεβο με “αποστολή” να διαμορφώσουν κλίμα και να προσπαθήσουν να εκτονώσουν τις εντάσεις. Κάτι που μοιάζει απίθανο. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο κάνει σαφές με μία δήλωσή του, τη σημασία που έχει το ζήτημα της ουκρανικής εκκλησίας: “Το θέμα πηγαίνει πολύ πέρα ​​από τη θρησκεία”, δήλωσε ο Πορόσενκο στη στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Ανεξαρτησίας . “Είναι παρόμοιο με την ενίσχυση του στρατού, την προστασία της γλώσσας, τον αγώνα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ”.

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλος, στενός φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αμφισβητεί ευθέως το Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος στις αρχές Σεπτεμβρίου δήλωσε ότι θέλει να “δώσει λύση σ΄ αυτή την οδυνηρή κατάσταση”. Από την πλευρά του ο Κύριλος λέει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει σε καμία περίπτωση αυτοκεφαλία στην εκκλησία της Ουκρανίας.

“Δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να διακόψουμε τις σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής εκκλησίας, Μητροπολίτης Ιλαρίωνας σε τηλεοπτική συνέντευξη το περασμένο Σάββατο.

Ο Πούτιν προφανώς στηρίζει τον Πατριάρχη Κύριλο κι αυτό που ανησυχεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και την Αθήνα είναι ότι στην υπόθεση μπορεί να εμπλακεί και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, για να πιέσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αν δεν το έχει κάνει ήδη στην τελευταία τους συνάντηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Το ερώτημα είναι μέχρι που μπορούν να φθάσουν αυτές οι πιέσεις…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ MILITAIRE.GR

Κρίση με Ρωσία και Τουρκία με επίκεντρο το Οικουμενικό Πατριαρχείο -Ποιο είναι το πρόβλημα
“Λάδι στη φωτιά” των ελληνοτουρκικών από την θέση του Πατριαρχείου για το “ουκρανικό ζήτημα”
Θα βάλει στο στόχαστρό του το Πατριαρχείο ο Ερντογάν;

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα