Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση είναι μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση είναι μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης
Νάσος Ηλιόπουλος ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ / EUROKINISSI

Οτι συνεχίζει να στηρίζει την αισχροκέρδεια κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπε για τη διαχείριση της πανδημίας και τη συναυλία στα Προπύλαια.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνειδητά επιλέγει την ακρίβεια», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο 105.5” τόνισε οτι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στη Σύνοδο Κορυφής για να προστατέψει το δικαίωμα συγκεκριμένων εταιρειών στην αισχροκέρδεια. Αντίθετα, αυτό που έκαναν η Ισπανία και η Πορτογαλία στη Σύνοδο Κορυφής, οι οποίες κατάφεραν να κερδίσουν πλαφόν στις τιμές ενέργειας, δείχνει τι σημαίνει να υπάρχει μια προοδευτική πολιτική δύναμη στην κυβέρνηση”.

«Η Ελλάδα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στην χονδρική τιμή του ρεύματος ήδη από το Νοέμβρη, δεν είναι κάτι που προκλήθηκε σήμερα λόγω της ρωσικής εισβολής», ανέφερε. Επισήμανε ακόμα ότι «η χώρα έχει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ» και πρόσθεσε πως «σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, για το 50% των νοικοκυριών το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα». «Τη στιγμή λοιπόν που ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν μπορεί να βγάλει το μήνα, η κυβέρνηση προστατεύει την αισχροκέρδεια», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς για τους ελέγχους που προαναγγέλλει η κυβέρνηση, είπε ότι η κοινωνία δεν έχει να περιμένει πολλά. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες για το γεγονός ότι οι πάροχοι ενέργειας αλλάζουν τα τιμολόγια στους καταναλωτές από σταθερά σε κυμαινόμενα και δεν έχει γίνει τίποτα», σχολίασε.

«Όλο το τελευταίο διάστημα συζητάμε για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας -αυτά που η ίδια η Κομισιόν αποκάλεσε ουρανοκατέβατα κέρδη- και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωνε προχθές ότι στο βαθμό που βρεθούν αυτά τα κέρδη, θα φορολογηθούν», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί και για να μη στηρίξει την κοινωνία και για να μη φορολογήσει αυτά τα κέρδη», υπογράμμισε. Σημείωσε μάλιστα ότι «εδώ δεν υπάρχει ζήτημα να βρεθούν χρήματα, εδώ αντίθετα προτείνουμε ένα μέτρο που φέρνει χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω της έκτακτης φορολόγησης των ουρανοκατέβατων κερδών των εταιρειών ενέργειας». «Η ΝΔ το αρνείται, με τον ίδιο τρόπο που αρνείται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, με τον ίδιο τρόπο που αρνείται να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα και να βάλει πλαφόν στις τιμές ενέργειας», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Πρόσθεσε δε ότι «όταν και εφόσον κάποια στιγμή το Μάιο δούμε μια αύξηση στον κατώτατο μισθό, πιθανότατα θα την έχει ήδη καλύψει ο πληθωρισμός». «Μόνο για το Γενάρη, όποιος ήταν στο βασικό μισθό, έχει χάσει από τον πληθωρισμό το 14% της αγοραστικής του δύναμης», σημείωσε και τόνισε: «μέσα σε αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μέρος του προβλήματος, δεν είναι μέρος της λύσης».

“Η χώρα ζει υγειονομική τραγωδία”

Όσον αφορά την πανδημία, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει πλέον ξεπεράσει την Ιταλία και το Βέλγιο σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους». «Έχουμε ξεπεράσει τους 27.000 θανάτους και προσεγγίζουμε τους 6.500 θανάτους μέσα στο 2022», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Η χώρα ζει μια υγειονομική τραγωδία, για την οποία η κυβέρνηση είναι πολιτικά ένοχη και η ρίζα σε αυτό είναι η επιλογή της ΝΔ να μην στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας», τόνισε. «Προφανώς είναι ανάγκη να επιστρέψουμε σταδιακά στον κανονικό τρόπο ζωής, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με τα κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα και –πάνω απ’ όλα- με ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Για συναυλία: “Ενοχλεί η λαϊκή κινητοποίηση”

Ερωτηθείς, τέλος, γιατί η αυριανή αντιπολεμική συναυλία της «Αλληλεγγύης για Όλους» στα Προπύλαια έχει ενοχλήσει τόσο πολύ, τόνισε: «αυτό το οποίο ενοχλεί πάντα τη ΝΔ και όλα τα συστήματα γύρω της, πολιτικά και μιντιακά, είναι η λαϊκή κινητοποίηση». «Είναι πραγματικά ακραίος ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για να φτιάξουν ένα πεδίο σύγκρουσης με την αντιπολίτευση, ένα σχέδιο το οποίο δεν τους βγήκε. Και δεν τους βγήκε γιατί από την πρώτη στιγμή και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και συνολικά το προοδευτικό κίνημα στη χώρα, κράτησε μια ξεκάθαρη αντιπολεμική στάση απέναντι στην ιμπεριαλιστική ρωσική εισβολή», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Ενοχλήθηκαν επομένως από το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η μεγάλη πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της συναυλίας», σημείωσε, ενώ κατέληξε: «η ΝΔ πρέπει να απαντήσει αν καλύπτει τις χυδαιότητες του κ. Ψαριανού, ο οποίος είναι μετακλητός στον κ. Πικραμμένο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, να αποκαλέσει αμόρφωτα φασισταριά τους δεκάδες καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη συναυλία».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα