Ισχυρισμοί Sabah: Για το μεταναστευτικό συνελήφθησαν οι δύο στρατιωτικοί

Ισχυρισμοί Sabah: Για το μεταναστευτικό συνελήφθησαν οι δύο στρατιωτικοί

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα το θέμα σχετίζεται με παράνομες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία και όχι με κατασκοπεία

Τον χειρισμό της υπόθεσης με τους δύο έλληνες αξιωματικούς που συνελήφθησαν έξω απ' τις Καστανιές Έβρου με επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία από έλληνες συνοριοφύλακες συνδέει η τουρκική φιλοκυβερνητική Sabah, την ώρα που η Τουρκία σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική σε ανάλογα περιστατικά φαίνεται πως έχει σκοπό να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια κράτησής τους, ακολουθώντας κατά γράμμα την τυπική διαδικασία.

Σε χθεσινό άρθρο της η Sabah, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, υποστηρίζει ότι πίσω από το συμβάν δεν κρύβεται πιθανώς η κατασκοπεία, αλλά η εντατική δραστηριότητα των ελλήνων συνοριοφυλάκων να σταματούν μετανάστες προερχόμενους από την Τουρκία ή ακόμη και να τους απωθούν πίσω (push back), τακτική παράνομη σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

«Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch και η Pro Asyl εδώ και καιρό δημοσιεύουν περιστατικά παράνομων, εν μέρει και φονικών ενεργειών push back της ελληνική ακτοφυλακής» γράφει η τουρκική εφημερίδα. «Το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν γράψει για πολλές περιπτώσεις τέτοιων απωθήσεων από Έλληνες στρατιωτικούς στα κοινά σύνορα. Η Άγκυρα είναι πολύ εξοργισμένη για όλα αυτά».

Η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post που αναδημοσιεύει σχετικά αποσπάσματα της Sabah , κάνει λόγο για ένα συμβάν την τελευταία εβδομάδα με 29 πρόσφυγες, κυρίως αραβικής καταγωγής, που σώθηκαν μέσα σε συνθήκες πολικών θερμοκρασιών από τουρκικές μονάδες ασφαλείας σε νησίδα του Έβρου.

Οι πρόσφυγες φέρονται να διηγήθηκαν στον αρθρογράφο της τουρκικής εφημερίδας ότι μετά την παράνομη διέλευση των συνόρων συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία και στη συνέχεια μασκοφορεμένοι άνδρες τους ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω και κολυμπώντας κατέληξαν σε νησίδα του Έβρου. Ένας εκ των προσφύγων, ο Λίβυος Μουσταφά Μπελκαζέμ ανέφερε ότι οι Έλληνες τους χτύπησαν, τους πήραν τα κινητά και τους άφησαν νηστικούς, οι άλλοι τρεις δεν κατάφεραν να φτάσουν στη νησίδα και «εξαφανίστηκαν».

Σύμφωνα με τη Sabah πέρυσι η Ελλάδα απώθησε παράνομα πίσω στην Τουρκία γύρω στους 4.000 παράτυπους πρόσφυγες. «Αυτή η τακτική παραβιάζει την προσφυγική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να στέλνει νόμιμα πρόσφυγες στην Τουρκία και σε αντάλλαγμα η ΕΕ να δέχεται ορισμένο αριθμό Σύρων από την Τουρκία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το 'σταυρόλεξο' με την κράτηση των Ελλήνων στην Τουρκία

Τουρκικό καψόνι διαρκείας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Δικηγόρος των 8 Τούρκων: Δεν επιτρέπεται παζάρεμα ή ανταλλαγή

Γερμανικός Τύπος: 'Ενέχυρο' για την Τουρκία οι Έλληνες στρατιωτικοί;

ADVERTISING

SHARE: