‘Καλά Χριστούγεννα’ ο ανασχηματισμός της ΝΔ

‘Καλά Χριστούγεννα’ ο ανασχηματισμός της ΝΔ

Αν και η Πειραιώς διαψεύδει ότι επίκειται γαλάζιος ανασχηματισμός, οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα γίνουν αλλαγές σε στελέχη που έχουν θέσεις ευθύνης στη ΝΔ στα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του 2017

Σε μετάθεση των σχεδιαζόμενων αλλαγών για πρόσωπα που κατέχουν τομείς ευθύνης και έχουν το βάρος της αντιπολιτευτικής δουλειάς και της εκπροσώπησης της ΝΔ εντός και εκτός βουλής προσανατολίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο γαλάζιος ανασχηματισμός που συζητείται από το καλοκαίρι φαίνεται να μετατίθεται για ακόμα μια φορά προς τα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου.

Οι πληροφορίες ήθελαν τον πρόεδρο της ΝΔ να επιθυμούσε τις σχετικές ανακοινώσεις αυτές τις μέρες, ωστόσο μια σειρά παραγόντων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φαίνεται να λειτούργησαν ανασταλτικά και να επικράτησαν δεύτερες σκέψεις ως προς τη σκοπιμότητα και τη χρησιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.

Ο ένας λόγος της αναστολής του γαλάζιου ανασχηματισμού είναι σύμφωνα με πληροφορίες ότι δεν έχουν προχωρήσει στον απαιτούμενο βαθμό οι διερευνητικές συζητήσεις με τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα. Οι κυριότεροι όμως λόγοι είναι πολιτικοί και σχετίζονται με την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.

Στη ΝΔ το ξανασκέφτηκαν και εκτίμησαν ότι δεν θα ήταν ωφέλιμο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προχωρήσουν σε αλλαγές στον κομματικό οργανόγραμμα αμέσως μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Η εξήγηση που δίνουν καλά γνωρίζοντες το γαλάζιο παρασκήνιο είναι ότι κάτι τέτοιο ελλοχεύει τον κίνδυνο να εμφανιστεί η ΝΔ ως παρακολούθημα της κυβέρνησης και να ακυρωθεί έτσι η προσπάθεια αποδόμησης του νέου υπουργικού συμβουλίου με τη ρητορική για «ανακύκλωση» προσώπων της ίδιας «ανίκανης» και «ιδεοληπτικής κυβέρνησης».

Όπως επισημαίνουν γαλάζια στελέχη όλες οι μετρήσεις των δημοσκοπήσεων είναι θετικές για τη ΝΔ και κάθε φορά είναι και καλύτερες σε όλες τις εταιρείες ανεξαρτήτως των ποσοστών που δίνουν. Ως εκ τούτου μια κίνηση γαλάζιου ανασχηματισμού θα μπορούσε να λειτουργήσει αντίστροφα βάζοντας σε κλίμα εσωστρέφειας τον κομματικό μηχανισμό και κατ’ επέκταση διακινδυνεύοντας να επιδράσει αρνητικά στον αέρα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στη ΝΔ.

Είναι ενδεικτική άλλωστε αυτού του κλίματος η αντίδραση-διάψευση της Πειραιώς σε χτεσινά δημοσιεύματα που έφερναν επί θύραις τον γαλάζιο ανασχηματισμό. «Δημοσιεύματα στον γραπτό, ηλεκτρονικό και διαδυκτιακο τύπο που μιλούν για δήθεν ανασχηματισμό στη ΝΔ, δεν ισχύουν» τόνιζαν χαρακτηριστικά κύκλοι της ΝΔ.

Στις σχεδιαζόμενες αλλαγές οι πληροφορίες θέλουν να συμπεριλαμβάνεται από το επικοινωνιακό επιτελείο, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους καθώς και στελέχη στις γραμματείες, τομεάρχες ακόμα και στο συντονιστικό της κοινοβουλευτικής ομάδας. Μάλιστα συζητήσεις γίνονται για την αντικατάσταση του Γιώργου Κουμουτσάκου ως εκπροσώπου τύπου. Στα ονόματα που ακούγονται ως επικρατέστερο φέρεται του Βασίλη Κικίλια χωρίς ωστόσο να έχει κλείσει οριστικά.

Σε ότι αφορά τις αλλαγές στις γραμματείες της ΝΔ ένα από τα κριτήρια παραμονής των στελεχών που τις πλαισιώνουν είναι να μη θέσουν υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα