Κάλεσμα Τσίπρα για επενδύσεις σε εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών

Κάλεσμα Τσίπρα για επενδύσεις σε εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών

Το μήνυμα πως «τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα» έστειλε ο πρωθυπουργός σε εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών με τους οποίους συναντήθηκε στο Παρίσι

Πρόγευμα εργασίας με τα μέλη της επιθεώρησης Politique Internationale και κορυφαίους επιχειρηματίες είχε ο Αλέξης Τσίπρας πριν παραλάβει το βραβείο «Πολιτικού Σθένους» και σ’ αυτό ανέλυσε όλους τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας συνιστά επενδυτική ευκαιρία.

Μεταξύ πολλών άλλων, στο πρόγευμα έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι μεγάλων γαλλικών, αλλά και πολυεθνικών εταιρειών, όπως η Airbus, η Blackrock, η Suez, η L’ Oreal, η Morgan Stanley.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για το «θετικό momentum» της ελληνικής οικονομίας, υπενθύμισε στους συνομιλητές του τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την εκτίμηση ότι το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2%. Ανέφερε, παράλληλα, τη σημαντική μείωση της ανεργίας από το 27% στο 20% σχεδόν.

Ερωτήσεις ενδιαφέροντος

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις –ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία. Ο ίδιος, επανέλαβε ότι το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί, ενώ αναφέρθηκε στην διαρκή αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και στην επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επισημάνει το «υψηλό δεκαετίας» στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις, ενώ ειδική μνεία έκανε για τη σημασία του μηχανισμού για το ελληνικό χρέος που αποφάσισε το Eurogroup και με γαλλική συμβολή, ώστε να εξομαλυνθεί η εξυπηρέτηση σε ετήσια βάση –το περίφημο «γαλλικό κλειδί» της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου.

«Πάντοτε πίστευα στη ευρωπαϊκή ιδέα, είμαι ευρωπαϊστής επειδή ακριβώς είμαι αριστερός. Και αυτό διότι η Ευρώπη αποτελεί το πεδίο αγώνων αλλά και των λύσεων για τα ζητήματα των πολλών και των αδύναμων», διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας τους συνομιλητές του, τονίζοντας  ότι «παρά τις διαφορετικές πολιτικές καταγωγές και ιδέες, μπορούμε και οφείλουμε να συζητάμε όσοι μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές».

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε τις τρεις παράλληλες κρίσεις που διαχειρίζεται η Ευρώπη: Την προσφυγική, την οικονομική και την κρίση ασφαλείας. «Μόνο με ενότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσεις τέτοιων διαστάσεων», ήταν το συμπέρασμα στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι μετέχοντες στο πρόγευμα εργασίας.

Σημειωτέον πως η συζήτηση έφτασε και στο θέμα του ευρωπαϊκού μέλλοντος, με τον πρωθυπουργό να τονίζει εκ νέου την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών, «στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού των θεσμών, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες της», όπως φέρεται ειπών. Στο τραπέζι έπεσαν και συγκεκριμένες ιδέες, όπως οι προτάσεις για κοινό υπουργό οικονομικών της ευρωζώνης, μεγαλύτερο προϋπολογισμό, και δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων μέσω ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την πολιτική εκκρεμότητα στη Γερμανία, τονίζοντας πως είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα