Καλοκαίρι με Σύνταγμα και εκλογικό νόμο

Καλοκαίρι με Σύνταγμα και εκλογικό νόμο
Eurokinissi

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα το NEWS 247 επικεντρώνει το ρεπορτάζ του στις θεσμικές αλλαγές που ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου παρουσιάζοντας τους πρώτους σχεδιασμούς που ήδη πραγματοποιούνται

Στο «φουλ» έχουν ανάψει οι μηχανές στο κυβερνητικό στρατόπεδο τόσο για το θέμα της Συνταγματικής αναθεώρησης όσο και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που φαίνεται να είναι οι νέες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

«Θα επιδιώξουμε ευρεία συναίνεση χωρίς να θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν», τόνιζε  κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που ξεκαθάριζε στο NEWS 247, πως κομβικό ρόλο στο νέο Σύνταγμα θα παίζει η αναβάθμιση των δημοψηφισμάτων και ο ενεργός ρόλος του πολίτη σε αυτά.

Στόχος είναι η εισαγωγή και η συνταγματική καθιέρωση των θεσμών της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, της λαϊκής αρνησικυρίας και των δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών. Θα υπάρχει η δυνατότητα με έναν ορισμένο αριθμό υπογραφών να καταθέτουν σχέδια νόμου στην κρίση της Βουλής, να αποπέμπουν νόμους και να προτείνουν δημοψηφίσματα για κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

Δικαίωμα πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα έχουν και οι βουλευτές για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

Η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών θα είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα μπουν, καθώς αποτελούσε και μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247 υπό σκέψη βρίσκονται ήδη και άλλα μέτρα που έχουν να κάνουν με την κατοχύρωση της τετραετίας μιας κυβέρνησης, ενώ φαίνεται να ξαναέρχεται στην επιφάνεια η συζήτηση, πως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να μη συνδέεται με την προσφυγή στις κάλπες.

Μέσα από το Σύνταγμα θα περάσουν ενδεχόμενες αλλαγές στην εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από την βάση και όχι από την Βουλή.

Θεωρείται σίγουρο πως στην επιτροπή για την κατάρτιση της τελικής πρότασης θα είναι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να παίζει τον ρόλο του «συνδετικού κρίκου» μεταξύ της επιτροπής και της κυβέρνησης.

Εκλογικός νόμος «ναι», εκλογές «όχι»

Κανέναν αιφνιδιασμό δεν κρύβει η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει πολύ μπροστά του θέμα του εκλογικού νόμου ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές, ξορκίζοντας όλα τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Όπως συμπληρώνουν το γεγονός πως ο νέος νόμος θα είναι έτοιμος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι και η απάντηση σε όσους υποστηρίζουν πως το Μαξίμου παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια, αλλάζοντας απλώς την ατζέντα.

Στις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα, θα ανακοινωθούν τα μέλη της επιτροπής που θα συντάξουν τον εκλογικό νόμο, στην οποία αναμένεται να συμμετέχει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Όλο το «παιχνίδι στη σύνταξη του εκλογικού νόμου θα επικεντρωθεί στην υιοθέτηση ή όχι της απλής αναλογικής με ή χωρίς μπόνους. Στο Μαξίμου έχουν στραμμένο το βλέμμα στον κομματικό μηχανισμό, ο οποίος πιέζει για καθαρή αναλογική μένοντας πιστό στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ και στην Άννα Μπουσδούκου πως «σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο, πάγια θέση της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απλή αναλογική. Με αυτή τη βάση θα υπάρξει συζήτηση με την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα». Την καθαρή απλή αναλογική στηρίζει και η κίνηση των «53+».

Είναι σαφές πως δεν είναι μόνο το κόμμα που αναμένεται να πιέσει τον πρωθυπουργό και μέσω των οργάνων του (25 Ιουνίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή), αλλά και μια σειρά από υπουργοί, όπως οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης έχουν μείνει σταθεροί στις αρχικές τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.

Την καθαρή αναλογική υποστηρίζει και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, με «αστερίσκο», όμως την διασφάλιση της κυβερνησιμότητας που απασχολεί και τα υπόλοιπα στελέχη.

O υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει ήδη ξεκαθαρίσει τη θέση του με δημόσιες τοποθετήσεις για την ανάγκη ύπαρξης ενός μπόνους στο πρώτο κόμμα ή στον συνασπισμό κομμάτων που θα συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 40% – 42%.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι δικλείδες ασφάλειας που ψάχνουν, όσοι ασχολούνται ήδη με τον νέο εκλογικό νόμο, δεν περιορίζονται μόνο στο μειωμένο μπόνους που εξακολουθεί να είναι το βασικό σενάριο. Μελετώνται όλοι οι πιθανοί τρόποι με τους οποίους η καθολική κατάργηση της επιδότησης στο πρώτο κόμμα να μην οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο, ακόμα και αν κάτι τέτοιο χρειαστεί να περάσει μέσα από το Σύνταγμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα