‘Καλπομαχίες’ και ‘λιστομαχίες’ στην Κεντροαριστερά

‘Καλπομαχίες’ και ‘λιστομαχίες’ στην Κεντροαριστερά
Συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) eurokinissi

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι τα διαδικαστικά θέματα είχαν λυθεί και πλέον η προεκλογική συζήτηση στην Κεντροαριστερά θα εισέρχονταν στις πολιτικές θέσεις των υποψηφίων, ξαφνικά ανέκυψε νέο ζήτημα. Στο επίκεντρο των διαφωνιών βρίσκεται αυτή τη φορά ο αριθμός των καλπών που θα στηθούν την ημέρα των εκλογών και οι λίστες εκείνων που θα ψηφίσουν

Νέος μπελάς έχει προκύψει στην επιτροπή Αλιβιζάτου σχετικά με τον αριθμό των καλπών που θα στηθούν. Η αρχική πρόθεση ήταν να στηθούν κάλπες κατά βάση στους καποδιστριακούς δήμους, διότι μετά τις αλλαγές που προέκυψαν με το σχέδιο “Καλλικράτης”, υπάρχουν χωριά που απέχουν από το διοικητικό κέντρο του δήμου τους σε απόσταση σχεδόν μίας ώρας. Τις τελευταίες όμως ημέρες, υπάρχουν υποψήφιοι που ζητούν οι κάλπες να στηθούν μόνο στους καλλικρατικούς δήμους.

Στο ενδεχόμενο αυτό αντιστέκεται σθεναρά η Φώφη Γεννηματά, με συνεργάτες της να δείχνουν προς την πλευρά των Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Καμίνη. Όπως επισημαίνουν από το περιβάλλον της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ορισμένοι επιθυμούν οι εκλογές να εξελιχθούν σε μια κλειστή διαδικασία, αποκλείοντας τους πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών που επιθυμούν να ψηφίσουν.

Μάλιστα, συνεχίζουν, είναι οι ίδιοι υποψήφιοι που επέμεναν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, διαρρηγνύοντας τα ιμάτια τους για μαζική συμμετοχή στη διαδικασία. Αναφέρουν επίσης ότι τα πραγματικά τους κίνητρα δεν είναι άλλα, παρά ο αποκλεισμός συγκεκριμένων περιοχών όπου η Φ.Γεννηματά είναι ιδιαίτερα ισχυρή, όπως η Μεσσηνία -τόπος καταγωγής της- και η Αχαΐα – γενέτειρα των Παπανδρέου.

Η άλλη πλευρά απαντάει ότι δεν μπορεί να στηθούν παντού κάλπες, διότι κάτι τέτοιο είναι οργανωτικά ανέφικτο. Χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ότι για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών μπορεί να εξεταστεί ξανά το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, θέλοντας να αποφύγουν τις αιχμές της πλευράς Γεννηματά.

Εντάσεις δημιουργεί ανάμεσα στους υποψηφίους και η διαφαινόμενη πρόθεση του Νίκου Αλιβιζάτου να δημιουργήσει δύο λίστες ψηφοφόρων. Μία όσων επιθυμούν να αποτελέσουν τα ιδρυτικά μέλη του νέου φορέα και μία “φίλων”, των οποίων τα στοιχεία θα καταστραφούν λίγες ημέρες των εκλογών. Η πλευρά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη και επιθυμεί όσοι ψηφίσουν στις 12 Νοεμβρίου να είναι και ιδρυτικά μέλη της παράταξης, υπό τον φόβο των “αλεξιπτωτιστών” που θα προσπαθήσουν να καθορίσουν το αποτέλεσμα υπέρ κάποιου ή κάποιων υποψηφίων, αρεστών ακόμα και σε άλλο πολιτικό χώρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα