Κάλυψη Τσίπρα σε Παππά για άδειες: Μάχη της παράταξης και του λαού

Κάλυψη Τσίπρα σε Παππά για άδειες: Μάχη της παράταξης και του λαού

Αυτή δεν είναι μάχη ενός υπουργού, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Επίθεση σε Μητσοτάκη: "Δε θα τρομάξει την αριστερά το παιδί της Siemens και της διαπλοκής". Ζήτησε να μπει τέλος σε προσωπικές στρατηγικές και περισσότερη συλλογικότητα στις αποφάσεις του κόμματος και τις ευθύνες (Vids)

Ως κορυφαία μάχη, όχι ενός υπουργού, αλλά μίας ολόκληρης παράταξης και του ελληνικού λαού, όρισε το μέτωπο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της νέας κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον τρόπο αυτό κάλυψε απόλυτα τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά απέναντι σε επιθέσεις από πάσα κατεύθυνση, μετέτρεψε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού η οποία εξαρτάται από την απόφαση του ΣτΕ σε κίνητρο συσπείρωσης και βασικό διακύβευμα για το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η όποια απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση. Εκτίμησε πάντως ότι αντισυνταγματικό ήταν το προηγούμενο καθεστώς της μη αδειοδότησης, υπενθυμίζοντας και παλαιότερες σχετικές κρίσεις του ΣτΕ.

Δήλωσε επίσης, απευθυνόμενος όπως είπε όχι μόνο στα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους πολίτες, ότι το μέτωπο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού αφορά την ίδια τη δημοκρατία και κατηγόρησε τη ΝΔ και τον κ.Μητσοτάκη προσωπικά ότι εκείνοι ασκούν πιέσεις στη δικαιοσύνη από κοινού με τη διαπλοκή, στην οποία όπως υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεπληρώνει τα γραμμάτια της εκλογής του.

Υπενθύμισε ειδικότερα ότι ο κ.Μητσοτάκης στην προ ημερησίας για τη διαπλοκή στη Βουλή είχε πει: “Υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα και δε θα αργήσει η ημέρα που η θεσμική εκτροπή, που επιχειρείται, θα πέσει στο κενό μαζί με την κυβέρνηση σας” και αναρωτήθηκε:

“Τι σημαίνει αυτό; Ομολογία πραξικοπήματος; Τι θα πει υπάρχουν δικαστές; Μήπως ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε;” .

Σε αυτό το σημείο ο κ.Τσίπρας ξεκαθάρισε: “Αυτή δεν είναι μάχη ενός υπουργού, είναι μάχη μίας παράταξης και όλου του ελληνικού λαού” ενώ νωρίτερα είχε σημειώσει πως δεν αποφάσισε μόνος του ο υπουργός Επικρατείας, αλλά η Βουλή των Ελλήνων για τους όρους του διαγωνισμού. Στήριξε έτσι απόλυτα τον κ.Παππά και ζήτησε και τη στήριξη όλων στο ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσε μάλιστα τον κ.Μητσοτάκη “τις απειλές να τις απευθύνει στο κόμμα του και όχι στην αριστερά”, προσθέτοντας: “Την αριστερά την απείλησαν πολύ ισχυρότεροι από εκείνον και δε τη λύγισαν. Δε θα την τρομάξει το παιδί της Siemens και της διαπλοκής”.

Ο κ.Τσίπρας υπερασπίστηκε εξάλλου την επιλογή της κυβέρνησης να πάρει από το ΕΣΡ την αρμοδιότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού, υπενθυμίζοντας ότι ήταν η μόνη εναλλακτική που υπήρχε αφού η ΝΔ μετά την εκλογή Μητσοτάκη μπλόκαρε τη συγκρότηση του Συμβουλίου.

Είπε επίσης ότι μία ανώνυμη καταγγελία που είχε γίνει πριν δύο χρόνια για πιθανότητα παρέμβασης ενός δικαστή στη διαδικασία ανάδειξης δικαστών, παρουσιάζεται ως σημερινή παρακρατική ενέργεια και αναρωτήθηκε πόθεν ο Κώστας Τζαβάρας της ΝΔ γνωρίζει ότι ο εν λόγω δικαστής επιχειρηματολόγησε υπέρ της αντισυνταγματικότητας στο ΣτΕ. Έκανε επίσης λόγο για bullying σε βάρος δικαστών από τα κανάλια.

Όχι σε προσωπικές στρατηγικές

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας στα μέλη της νέας ΚΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του μία σειρά από μάχες στο εσωτερικό και το εξωτερικό, η έκβαση των οποίων θα κρίνει τη πορεία της χώρας και τη θέση της αριστεράς στο νέο πολιτικό τοπίο.

Σημείωσε ότι το συνέδριο επιβεβαίωσε το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να δίνει τον αγώνα από τη θέση της διακυβέρνησης με στόχο την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια και την πολιτική επιλογή να μην υποχωρήσει στη μάχη με τις δυνάμεις του παλιού στο μέτωπο της διαπλοκής.

“Στόχος μας είναι να αφήσουμε ένα βαθύ αριστερό ίχνος” δήλωσε και ερμήνευσε την εντολή του συνεδρίου με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία για γραμματέα και κυρίως την Πολιτική Γραμματεία: “Να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, που θα δίνει τον τόνο σε αυτές τις μάχες, γιατι έχουμε ανάγκη από ενιαία και συλλογική καθοδήγηση”.

Τόνισε ότι πρέπει “να τελειώνουμε με τις αυτονομήσεις” και με τον πλαστό διχασμό κόμματος- κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι το κόμμα θα πρέπει να αποτελέσει το κέντρο του πολιτικού αγώνα:

“Να αναβαθμιστούν τα πολιτικά όργανα, η ΚΕ και η ΠΓ, για να χαράσσουν στρατηγική και να έχουν καθοριστικό ρόλο σε κρίσιμες αποφάσεις, ώστε η ευθύνη των χειρισμών να είναι συλλογική”.

Τόνισε μάλιστα προς πάσα εσωκομματική κατεύθυνση: “Δεν δικαιούμεθα να οδηγηθούμε σε έκρηξη υποκειμενισμών. Όχι ξεχωριστές ή και προσωπικές στρατηγικές”.

Επανέλαβε ότι τα μέτρα για το χρέος πρέπει να εξειδικευθουν ταυτόχρονα με τη δεύτερη αξιολόγηση και έθεσε το ερώτημα προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους πολίτες, ποιος επιθυμούν να διαπραγματευθεί το χρέος και τα εργασιακά, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε για σύμπλευση με τις θέσεις του Σόιμπλε και του ΔΝΤ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα