Κάνουν πίσω για τα αναδρομικά λόγω… κρίσης

Κάνουν πίσω για τα αναδρομικά λόγω… κρίσης
ΒΟΥΛΗ -ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ/ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Οργή και έντονες αντιδράσεις έφερε η απόφαση 117 πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να ζητήσουν αναδρομικά εκατομμυρίων. Ποιοι αποφάσισαν να οπισθοχωρήσουν

Την οργή σύσσωμης της κοινωνίας έφερε η κίνηση 117 πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να διεκδικήσουν εν μέσω κρίσης αναδρομικά εκατομμυρίων και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη.

Σήμερα, αρκετοί είναι οι πρώην βουλευτές που όπως φαίνεται το ξανασκέφτηκαν καθώς οι αντιδράσεις ήταν κάτι παραπάνω από έντονες.

Μερικοί πρώην βουλευτές δήλωσαν πως παραιτήθηκαν ήδη από τις αγωγές που έκαναν στο ελληνικό δημόσιο, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα διεκδικήσουν τα χρήματα, όπως οι κκ Τσιτουρίδης, Ζαγορίτης, Μαντούβαλος, Γεωργακόπουλος, Κατσέλη κα.

Μάλιστα υπό το βάρος της κατακραυγής και της θύελλας αντιδράσεων και άλλοι πρώην βουλευτές σκέφτονται να παραιτηθούν τελικά από την απαίτησή τους.

Ειδικότερα, από τις αγωγές τους ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης παραιτήθηκαν δύο πρώην βουλευτές, οι Μιχ.Λιάπης και Λεων.Τζανής, καθώς και η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη.

Με δήλωσή του ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, διευκρίνισε πως έχει παραιτηθεί των αναδρομικών των βουλευτών.

“Εδώ και πολύ καιρό, με δεδομένο ότι δεν επιθυμώ καμία αποζημίωση, εκτίμησα ότι δεν πρέπει να συνεχισθεί αυτή η διαδικασία και έδωσα έγγραφη εντολή στο δικηγόρο μου να προβεί στις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να παραιτηθεί από τη σχετική αγωγή”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σε γραπτή του δήλωση ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα περί διεκδίκηση των αναδρομικών ενώ δήλωσε έκπληκτος που το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στη λίστα.

“Δεν διεκδικώ και δεν με αφορά η όποια διεκδίκηση βουλευτών και πρώην βουλευτών αναδρομικών”, αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως “από τις αρχές του 2010 έχω παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση διαφοράς αποδοχών μου από τη Βουλή των Ελλήνων και μένω έκπληκτος για το γεγονός ότι περιλαμβάνεται το όνομα μου σε κατάλογο βουλευτών και πρώην βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά”.

Τη διαβεβαίωση ότι έχει δώσει εντολή να μην υπάρξει καμία διεκδίκηση αναδρομικών και ότι δεν υπάρχει ουδεμία παρόμοια διεκδίκηση εκ μέρους του, έδωσε με δήλωσή του και ο Πέτρος Δούκας.

“Όταν δεν υπήρχε κρίση…”

Από τη πλευρά του, ο πρώην βουλευτής Π. Μελάς, μιλώντας στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη, δήλωσε ότι έκανε αγωγή όταν δεν υπήρχε οικονομική κρίση και ότι πλέον αδιαφόρησε για τα χρήματα αυτά, καθώς πίστευε ότι δεν θα δοθούν. Τόνισε δε ότι αν τα έπαιρνε θα τα διέθετε σε οικονομικά αδύναμους.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην τα διεκδικήσει, γιατί όπως λέει, “το αντίθετο θα χτυπούσε άσχημα στον κόσμο”.

Ο αντιπρόεδρος της ένωσης συνταξιούχων βουλευτών Αριστείδης Τσιπλάκος, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, είπε ότι ο νόμος και το σύνταγμα λειτουργούν ενιαία για δικαστές και βουλευτές, και εκτίμησε ότι οι δικαστές βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αφού, όπως είπε, πιέζονται να βγάλουν απόφαση για τους βουλευτές, η οποία είναι αντίθετη με αυτή που είχαν βγάλει για τους ίδιους. Ο κ. Τσιπλάκος εκτίμησε ότι ακόμα και εάν δικαιωθούν οι βουλευτές, δεν πρόκειται να λάβουν τα χρήματα, λόγω της κρίσης.

Τέλος, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Πέτρος Μαντούβαλος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ, σημείωσε πως “από την πρώτη στιγμή, διότι έγιναν μαζικές αγωγές – “φασόν”, ήταν ένα νόμιμο δικαίωμα να το κάνουν οι συνάδελφοι αυτό, όπως και εγώ. Από την αρχή, όμως, από το πρώτο δευτερόλεπτο, όταν είδα τι γίνεται, αρνήθηκα να συμμετάσχω. Δεν ήθελα και δεν θέλω ούτε τις αξιώσεις από αυτή τη νόμιμη, βρε παιδιά, προσφυγή! Όμως, δεν το θυμήθηκα τώρα”.

“Απαράδεκτη ενέργεια εκ μέρους τους”

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν οι 117 βουλευτές με την απόφασή τους να διεκδικήσουν αναδρομικά εκατομμυρίων με τις αντιδράσεις να δίνουν και να παίρνουν.

“Δεν θα υποδείξω σε κανέναν τι πρέπει να κάνει. Είμαι υποχρεωμένος όμως να πω -διότι αυτό αφορά την προσωπική μου στάση σε διάφορα ζητήματα- ότι τη στιγμή που ο κόσμος υποφέρει, που πραγματικά υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην κοινωνία, κανένας δεν έχει δικαίωμα να προκαλεί με τέτοιου είδους διεκδικήσεις”, δήλωσε στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας αναφορικά με τις διεκδικήσεις αναδρομικών από πρώην βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τζαβάρας είπε, επίσης, ότι είναι έκπληκτος από την παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου για το βίο της κυβέρνησης Παπαδήμου. “Μένω κατάπληκτος με την παρέμβαση ενός ανθρώπου που δεν μας είχε συνηθίσει σε παρεμβάσεις. Η περίπτωση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, που πρόκειται για έναν άνθρωπο μετρημένο, που -όσο ήταν Πρόεδρος αλλά και μετά την αποχώρησή του από το ύπατο αξίωμα- μας είχε δώσει την αίσθηση του μέτρου, της μετρημένης πολιτικής του στάσης”.

Για απαράδεκτη ενέργεια έκανε λόγο, στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. “Το συγκεκριμένο αίτημα είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με τη σημερινή κατάσταση του τόπου”, τόνισε και κάλεσε όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, να παραιτηθούν από το δικαίωμα.

“Σε αυτή τη συγκυρία που ζούμε, δε νοούνται αλλαγές”, σχολίασε, στον ΣΚΑΪ, η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα