"Καπετάν Ερμής": Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Αντίστασης, Βασίλης Πριόβολος

Ο Βασίσλης Πριόβολος με τη Φώφη Γεννηματά στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής
Ο Βασίσλης Πριόβολος με τη Φώφη Γεννηματά στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής EUROKINISSI

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Αντίστασης, Βασίλης Πριόβολος.

Σε ηλικία 100 ετών έφυγε από τη ζωή ο "Καπετάν Ερμής" , όπως ήταν γνωστός ο Βασίλης Πριόβολος, που διετέλεσε υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη, καπετάνιος του ΕΛΑΣ και διακρίθηκε για τον αγώνα του στην Αντίσταση.

Ο Βασίλης Πριόβολος γεννήθηκε το 1918 στην Χρύσω Ευρυτανίας και σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από όπου έλαβε πτυχίο πολιτικού μηχανικού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εντάχθηκε στο ΚΚΕ.

Ο "καπετάν Ερμής στο πλευρό του Βελουχιώτη"

Στα χρόνια της Κατοχής, υπήρξε από τους πρώτους που στελέχωσαν τμήματα του ΕΛΑΣ και κέρδισε την εμπιστοσύνη του Άρη Βελουχιώτη. Στο ένοπλο αντάρτικο έγινε γνωστός ως "Ερμής", έχοντας ενταχθεί στον έφιππο ουλαμό, τους αποκαλούμενους μαυροσκούφηδες.

Ο Βελουχιώτης του ανέθεσε πολλές αποστολές, ενώ χαρακτηριστικό της στενής σχέσης τους είναι το γεγονός ότι τον είχε ορίσει επικεφαλής της ένοπλης ομάδας ασφαλείας στη Βίνιανη, έδρα της «Κυβέρνησης του Βουνού» και αρχηγείο του ΕΛΑΣ. Κατά την κάθοδο του Άρη στην Πελοπόννησο μετέβη και ο Ερμής, όπου αργότερα έγινε καπετάνιος της 3ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

Μετα τη συμφωνία της Βάρκιζας, πειθάρχησε την επίσημη γραμμή του ΚΚΕ και δεν ακολούθησε τον Άρη Βελουχιώτη (παρά την στενή φιλία τους) στην κίνησή του που αποσκοπούσε στην καταγγελία της συμφωνίας και στην δημιουργία νέου αντάρτικου ενάντια στις κυβερνήσεις της Δεξιάς και τους Άγγλους.

τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου διατέλεσε διοικητής του Αρχηγείου Παρνασσίδας του ΔΣΕ και συμμετείχε σε πολλές μάχες στο πλευρό του Γιάννη Αλεξάνδρου (καπετάν Διαμαντή). Με τακτική ανταρτοπολέμου κατόρθωσε να αναχαιτίσει τις επιχειρήσεις «Τέρμινους» και «Λαίλαψ» του ελληνικού Στρατού που στόχευαν στην εξόντωση του τοπικού ΔΣΕ.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ, διέφυγε στην Γιουγκοσλαβία και έπειτα στην Ρουμανία, όπου έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφοντας τελικά στην Ελλάδα με την αμνηστία του 1978.

undefined

Τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και η φιλία με τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο

Μετά την μεταπολίτευση, ο Βασίλης Πριόβολος προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών στις εκλογές του 1981, χωρίς να εκλεγεί. Μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος που ανέλαβε το Υπουργείο Συγκοινωνιών, διόρισε τον Πριόβολο αντιπρόεδρο στην τότε Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΑΣ), του σημερινού δηλαδή ΟΑΣΑ, όπου παρέμεινε μέχρι το 1989. Επίσης διατέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Μνήμης Άρη Βελουχιώτη.

Σημειώνεται ότι η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν τον περασμένο μήνα στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, όπου έτυχε θερμής υποδοχής και καταχειροκροτήθηκε από όλους τους συνέδρους.

Φώφη Γεννηματά: Υπηρέτησε υψηλά ιδανικά με απαράμιλλο ήθος

Σε ανακοίνωση της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αναφέρει για τον Καπετάν Ερμή, "θα τον τιμούμε και θα τον θυμόμαστε πάντα για τα υψηλά ιδανικά που υπηρέτησε με σεμνότητα, ανιδιοτέλεια και απαράμιλλο ήθος".

Ολόκληρη η ανακοίνωση της κας Γεννηματά:

«Έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και των δημοκρατικών αγώνων του λαού μας, Βασίλης Πριόβολος, ο καπετάν Ερμής. Σύντροφος και συναγωνιστής μας, από την μεταπολίτευση, υπήρξε πάντα έως και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ακούραστος, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση. Τελευταία του συμβολή, η συμμετοχή του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Θα τον τιμούμε και θα τον θυμόμαστε πάντα για τα υψηλά ιδανικά που υπηρέτησε με σεμνότητα, ανιδιοτέλεια και απαράμιλλο ήθος».

Μπακογιάννης: Σύμβολο για την πίστη στις ιδέες και το όραμα του καθένα μας

Τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του Βασίλη Πριόβολου, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του:

«Ο Καπετάν Ερμής έζησε 100 χρόνια και πολλές ζωές. Σύμβολο της Ρούμελης και ολόκληρης της Ελλάδας. Σύμβολο για την πίστη στις ιδέες και το όραμα του καθένα μας. Ο Βασίλης Πριόβολος αφήνει πίσω του διδάγματα αγώνα για τον αδύναμο, τον αδικημένο, τον κατατρεγμένο και τον ξεχασμένο. Για τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία και την Ενότητα που τόσο έχουμε ανάγκη. Φέτος δεν τις πρόλαβες τις Κορυσχάδες αγαπημένε Καπετάνιε. Θα είμαστε όμως όλοι εκεί και δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παρών στο Συνέδριο ο "Καπετάν Ερμής"

ADVERTISING

SHARE: