Καραμανλής: Η κυβέρνηση διευκολύνει την Uber και παρεμποδίζει τη Beat

Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής
Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής EUROKINISSI

Ο τομεάρχης Μεταφορών της ΝΔ χαρακτήρισε στη Βουλή αντισυνταγματικά τα εισοδηματικά κριτήρια στα πρόστιμα του ΚΟΚ και κατήγγειλε την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη λειτουργία των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ταξί και προβλέπει νέα πρόστιμα του ΚΟΚ άσκησε ο τομεάρχης Μεταφορών της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής.

Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο κ. Καραμανλής καταλόγισε στον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη ότι με το συζητούμενο νομοσχέδιο «μάλλον διευκολύνει» τη λειτουργία εταιρειών τύπου Uber που δεν χρησιμοποιούν επαγγελματίες οδηγούς ταξί. Ανέφερε, επίσης, ότι το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου απαγόρευε ρητά κάθε μετακίνηση πελάτη με ιδιωτικό όχημα αλλά αυτή η διάταξη απαλείφθηκε όπως και η πρόβλεψη για ελάχιστη χρονική μίσθωση έξι ωρών.

Αντίθετα ο κ. Καραμανλής καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί να παρεμποδίσει την εταιρεία Beat (πρώην Taxibeat) η οποία συνεργάζεται με 8.000 επαγγελματίες οδηγούς ταξί στην Αθήνα. Αναγνώρισε, πάντως, ότι το νομοσχέδιο τελικά δεν περιλαμβάνει πολλές από τις διατάξεις που είχαν δει παλαιότερα το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με την αντιπολίτευση λειτουργούσαν κατά της Beat. «Επικράτησε ο κοινός νους ή σας το επέβαλαν κάποιο;» ρώτησε χαρακτηριστικά την κυβέρνηση ο τομεάρχης Μεταφορών της ΝΔ.

Οξύτατη κριτική άσκησε, όμως, ο κ. Καραμανλής και στα νέα πρόστιμα του ΚΟΚ που προβλέπει το νομοσχέδιο. Ειδικότερα, διαμαρτυρήθηκε για την κατάργηση της έκπτωσης του 50% του προστίμου σε περίπτωση αποπληρωμής του εντός 10 ημερών. Εξέφρασε, όμως και την απόλυτη αντίθεσή του στην εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στο ύψος των προστίμων χαρακτηρίζοντας «ιδεοληπτική» και «επικοινωνιακή» αυτή την προσέγγιση. Χαρακτήρισε, μάλιστα, αντισυνταγματικά και «κοινωνικά άδικα» τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε, πάντως, επιφύλαξη ως προς τη στάση που θα τηρήσει τελικά η ΝΔ επί του νομοσχεδίου αν και άφησε να εννοηθεί ότι η ψήφος της ΝΔ τελικά θα είναι αρνητική. «Η κυβέρνηση υποχώρησε σε συμφέροντα για ορισμένες ψήφους» είπε χαρακτηριστικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία

ADVERTISING

SHARE: