Κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση για τυχόν παραβίαση λογισμικού με ΑΦΜ μετά τις αποκαλύψεις - σοκ για το Plan B του Βαρουφάκη

Κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση για τυχόν παραβίαση λογισμικού με ΑΦΜ μετά τις αποκαλύψεις - σοκ για το Plan B του Βαρουφάκη

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διαβεβαιώνει πως τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι αναγκαίοι κανόνες ασφάλειας. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράνομων ενεργειών προβλέπονται ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις

Κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους, καθώς και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη διέταξε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Αικ. Σαββαΐδου, μετά τον πολιτικό σεισμό που έχει προκληθεί στη σκιά των αποκαλύψεων για το Plan B του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, περί δημιουργίας παράλληλου τραπεζικού συστήματος και υποκλοπών ΑΦΜ.

Ειδικότερα, σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα για σχέδιο παραβίασης του «software» της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που περιέχει τα ΑΦΜ και τα υπό αυτό στοιχεία των φορολογουμένων, διαβεβαιώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τηρεί και συντάσσεται απαρέγκλιτα με όλους τους κανόνες ασφάλειας εφαρμογών και δεδομένων που ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ και τα στοιχεία που τηρούνται σε αυτά να διασφαλίζονται από κινδύνους εξωτερικής παραβίασης.

Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη διατάξει:

• κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους

• και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων από αυτά.

Για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές καθώς και η πολιτική ηγεσία.

Σε περίπτωση διαπίστωσης παράνομων ή αδικαιολόγητων ενεργειών στα παραπάνω, προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία ποινικές κυρώσεις για τους εμπλεκομένους, εφόσον δε πρόκειται για υπαλλήλους επιπλέον και πειθαρχικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

Τέλος, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ως Δημόσια Αρχή του Ελληνικού Κράτους έχει υποχρέωση τήρησης του φορολογικού απορρήτου των στοιχείων που δηλώνονται από τους φορολογουμένους και των στοιχείων που λαμβάνει γνώση από άλλους φορείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στη Βουλή οι μηνύσεις κατά Βαρουφάκη

Η απάντηση Βαρουφάκη στις αποκαλύψεις για το plan B

Στη δημοσιότητα η απομαγνητοφώνηση του σχεδίου Βαρουφάκη. Ακούστε το ΗΧΗΤΙΚΟ

Σχέδιο Βαρουφάκη: Χάκινγκ σε ΑΦΜ και παράλληλο τραπεζικό σύστημα

SHARE: