Κατρούγκαλος: ‘Δικαίως έγιναν αντικείμενο κριτικής οι αποφάσεις της δικαιοσύνης’

Κατρούγκαλος: ‘Δικαίως έγιναν αντικείμενο κριτικής οι αποφάσεις της δικαιοσύνης’
Joint statements of the Prime Minister of Greece Alexis Tsipras and the The Prime Minister of France Bernard Cazeneuve,in Athens, on March 3, 2017 / , , 3 , 2017 Menelaos Myrillas / SOOC

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 για την κρίση στην ελληνική δικαιοσύνη,το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, τα προβλήματα στα Βαλκάνια και την Αλβανία καθώς και τη Frontex

«Η κρίση στη δικαιοσύνη είναι κατασκευασμένη καθώς η ΝΔ προσπαθεί να ενεργοποιήσει θυλάκους που έχει φτιάξει και θέλει να διατηρήσει» δήλωσε στην εκπομπή ” Τα νέα του κομισάριου” με τον Δημήτρη Μανιάτη στο Ραδιόφωνο 24/7 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς, όπως συμπλήρωσε, «η επιρροή ασκείται μέσω δεσμών εξάρτησης που έχουν τα πρόσωπα».

«Η καλύτερη προοπτική κάθε κυβέρνησης» συνέχισε «είναι να είναι όσο πιο μακριά γίνεται από τη Δικαιοσύνη. Αυτό προσπαθούμε». Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις φορέων και προσώπων, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «η παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δεν είναι ίδια με την παρέμβαση του προέδρου του ΣτΕ που είναι πιο ισορροπημένη. Ο καθένας έχει βέβαια το ύφος του, οι αποφάσεις όμως της δικαιοσύνης που έγιναν αντικείμενο κριτικής δικαίως έγιναν αντικείμενο κριτικής».

Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε επίσης: «Δεν συμφωνώ σε όλα με τον πρόεδρο του ΣτΕ Σακελλαρίου, διαφωνώ σε ορισμένα σημεία κριτικής στην κυβέρνηση αλλά δεν ήταν εργαλειακή παρέμβαση, δεν λειτούργησε ως εκπρόσωπος της ΝΔ».

Για το ευρύτερο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης ο αν. υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θέλουμε να αλλάξουμε και είναι λογικό να συνομιλούμε με όσους το θέλουν ακόμα κι αν έχουν άλλη άποψη». Σχετικά με τα δημοψηφίσματα, η θέση της κυβέρνησης, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, είναι «ο πολίτης να έχει λόγο, ειδικά για τα σοβαρά προβλήματα».

Μιλώντας για τα προβλήματα στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «τα Βαλκάνια θεωρούνταν πάντα πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Η Ελλάδα βοηθά να μην επιστρέψουμε σε τέτοιες καταστάσεις. Υπάρχουν εθνικισμοί, ειδικά μεγαλοαλβανικός εθνικισμός. Η θέση της Ελλάδας είναι να έχει όραμα η περιοχή και να μην αφεθεί σε εθνικισμούς που θα είναι διαλυτικοί, καθώς με εξαίρεση την Ελλάδα και μια δυο άλλες χώρες υπάρχουν σημαντικές μειονότητες που έχουν αλυτρωτικά χαρακτηριστικά».

«Η Αλβανία, συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος, είναι βασικός εταίρος για καλές σχέσεις αλλά πρέπει να γίνονται σεβαστές οι υποχρεώσεις κάθε σύγχρονου δημοκρατικού κράτους για οργάνωση δημοκρατίας, σεβασμό μειονοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο ενισχύουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στην Frontex που είναι «ένας τρόπος ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και απεξάρτησης από το ΝΑΤΟ, για να αποκτήσει η Ευρώπη στίγμα παγκόσμιου παίκτη». Στο πλαίσιο ενίσχυσης της Ευρώπης «αλλά μιας δημοκρατικής Ευρώπης», ο αν. υπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκε καταφατικά στο ερώτημα εάν η Frontex είναι αριστερή γραμμή τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κρατική ή πολιτική οντότητα που να μην θέλει να προστατεύει τον εαυτό της».     

(Φωτό: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα