Κατρούγκαλος: Εκτός γραμμής ΕΕ το ταξίδι της Ντόρας στην Τουρκία

Κατρούγκαλος: Εκτός γραμμής ΕΕ το ταξίδι της Ντόρας στην Τουρκία
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος Eurokinissi

"Όταν εμείς μιλούσαμε για ανοιχτούς διαύλους με την Άγκυρα δεχθήκαμε κριτική από τη Νέα Δημοκρατία. Τώρα η κα Μπακογιάννη επικαλείται την ανάγκη να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με την Άγκυρα" επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

«Μολονότι ο Ερντογάν ήθελε να έχει υψηλή εκπροσώπηση στα πανηγύρια για την ορκωμοσία του δεν το κατάφερε. Ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που μεταβαίνει στην Τουρκία είναι ο Μπ. Μπορίσοφ της Βουλγαρίας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και με αυτό το κριτήριο επιλέξαμε το επίπεδο εκπροσώπησης της κυβέρνησης. Όποιος διαφοροποιείται από τη στάση της ΕΕ προφανώς έχει στο μυαλό του μια άλλη στρατηγική. Όταν εμείς μιλούσαμε για ανοιχτούς διαύλους με την Άγκυρα δεχθήκαμε κριτική από τη Νέα Δημοκρατία. Τώρα η κα Μπακογιάννη επικαλείται την ανάγκη να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με την Άγκυρα. Δεν είναι τουλάχιστον υποκριτικό αυτό;»

Την παρέμβαση αυτή έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας  στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6. Δεν θέλησε να σχολιάσει το tweet του ΥΠΑΜ Π. Καμμένου σε βάρος της Ντόρας Μπακογιάννη λέγοντας ότι δεν το έχει υπόψιν του.

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Αισιόδοξος εμφανίστηκε σε σχέση με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές: «Τώρα που οι εκλογές στην Τουρκία είναι πίσω και όχι μπροστά θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει αλλαγή στάσης. Το ζήτημα αυτό θα τεθεί εκ νέου στο ΝΑΤΟ. Είναι κάτι που δηλητηριάζει τις σχέσεις μας. Μόνο δίκαιη δίκη ζητάμε. Οχι κάτι παραπάνω. Εχουν ανταποκριθεί οι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας. Η πιο αποτελεσματική πίεση όμως ασκείται από την τουρκική οικονομία. Η όξυνση των σχεσεών της Τουρκίας με τη Δύση έχει αρνητική επίδραση στην οικονομία. Νομίζω ότι αυτό θα κάνει την τουρκική ηγεσία να ξανασκεφτεί τη στρατηγική της».

Για το Σκοπιανό

Σε σχέση με το Σκοπιανό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Εμείς δεν πρόκειται να κρυφτούμε. Αυτή η Βουλή θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Η συμφωνία θα περάσει με μεγαλύτερη πλειοψηφία από αυτή που έχουμε ως κυβέρνηση. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος θα τηρήσει το λόγο του και έχει πει ότι η θητεία αυτής της κυβέρνησης θα λήξει το 2019″. Σχολιάζοντας τις εκδηλώσεις αποδοκιμασίας σε βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Μας περιμένουν μια χούφτα άνθρωποι. Ο κ. Κούδας είπε ότι όλα αυτά δεν έχουν σχέση με την πλειονότητα των Θεσσαλονικέων ούτε των φιλάθλων του ΠΑΟΚ. Αλλο ο πατριωτισμός άλλο το εμπόριο της πατρίδας. Υπάρχουν πατριδέμποροι. Στη ΝΔ πολλοί ξέρουν ότι η συμφωνία είναι σωστή. Αλλά δεν το λένε, λένε το αντίθετο, για να υπηρετήσουν τη στροφή προς τα δεξιά. Τρίζουν τα κόκκαλα του statesman που ήταν ο Κων/νος Μητσοτάκης με αυτά που κάνουν οι απόγονοί του».

 “Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις”

Κατηγορηματικός ήταν για το θέμα των συντάξεων: «Είναι σαφές ότι οι συντάξεις δεν πρέπει να μειωθούν γιατί δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος προς τούτο. Ο ΕΦΚΑ δεν είναι ελλειμματικός όπως είχε προβλέψει το ΔΝΤ και το πλεόνασμα το υπερκαλύψαμε. Επομένως οι συντάξεις δεν πρέπει να μειωθούν. Η πρωτοβουλία της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ να ψηφιστεί νόμος τώρα είναι υπονομευτική της προσπάθειας. Γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν το τέλος του προγράμματος. Είναι ένας έμμεσος τρόπος να ματαιωθεί η μη περικοπή των συντάξεων. Ισχύει σε κάποιο βαθμό ότι σε αυτή την περίπτωση ότι δεν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα στη μορφή που έχουν ψηφιστεί. Θέλουμε όμως να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο με την υπερκάλυψη του πρωτογενούς πλεονάσματος και να προωθήσουμε τέτοιες πολιτικές».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα