Κατρούγκαλος: Ιδού το περίγραμμα της συμφωνίας με τα Σκόπια

Κατρούγκαλος: Ιδού το περίγραμμα της συμφωνίας με τα Σκόπια

Τις βασικές αρχές του σχεδίου συμφωνίας που θα προταθεί από την Ελλάδα στη FYROM αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7

“Η συμφωνία πρέπει να είναι ολική, να μην αφήνει κανένα ζήτημα απ’ έξω και κυρίως να είναι μόνιμη. Να μην λύσουμε ή να κάνουμε πως λύνουμε το ζήτημα και μετά να επιστρέψει” δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σημείωσε ότι αυτό πρέπει να διασφαλιστεί με την ύπαρξη ρήτρας στη διεθνή συμφωνία, προκειμένου η συνταγματική αναθεώρηση για το όνομα να μονιμοποιηθεί, χωρίς να μπορεί να αμφισβητηθεί μελλοντικά, ενώ πρόσθεσε ότι το σημαντικό είναι η λύση να μην αφήνει σκιά που στο μέλλον μπορεί να “γεννήσει” αλυτρωτικές βλέψεις εκ μέρους της ΠΓΔΜ και να αμφισβητείται “η ελληνικότητα και η ιστορικότητα της δικής μας Μακεδονίας”.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ελληνοτουρκικό και τόνισε ότι στην Τουρκία πρέπει να ξέρουν πως “αν συμπεριφερθούν ως μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, έχουν να κερδίσουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική” και ταυτόχρονα “αν επιχειρήσουν οποιονδήποτε τυχοδιωκτισμό, ότι θα έχουμε ένα μέτωπο στο οποίο δεν θα είμαστε μόνοι μας. Εμείς ως χώρα επειδή ξέρουμε ότι τα εθνικά μας συμφέροντα στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν έχουμε κανένα λόγο να κλιμακώνουμε φραστικές εντάσεις”.

Εν κατακλείδι, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε, σε σχέση με την υπόθεση της προγραμματισμένης γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ η οποία απετράπη από την Τουρκία, ότι “αυτό που θέλουμε εμείς είναι να επιβεβαιώσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας, όπως ακριβώς αναφέρεται σ’ αυτά και η δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να αποφύγουμε τη δημιουργία οποιονδήποτε τετελεσμένων γεγονότων. Καμία διπλωματική προσπάθεια δεν αποδίδει υπό καθεστώς εκβιασμών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα