Κατρούγκαλος στο Economist: “Αναγκαία η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ”

Κατρούγκαλος στο Economist: “Αναγκαία η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ”
Ομιλία του Γιώργου Κατρούγκαλου στο Economist Eurokinissi

Τη σημασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, για την "αναγκαία" διεύρυνση της Ένωσης τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την ομιλία του στο Economist.

“Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απλά αναγκαία για τις χώρες της περιοχής, είναι απαραίτητη για το πολιτικό μέλλον της δικής μας Ένωσης, τόνισε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου του Economist με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών του Μαυροβουνίου Ντριτάν Αμπάζοβιτς, του Κοσσόβου Αλμπιν Κούρτι και του πρώην πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

“Η Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης αλλά η ευρωπαϊκή απάντηση δεν ήταν επαρκής”, είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

“Οι δύο πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ υπέγραψαν τη συμφωνία των Πρεσπών υπολογίζοντας το μακροχρόνιο όφελος για τη χώρα τους και όχι την προσωπική καριέρα τους. Η Συμφωνία έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα στους λαούς της περιοχής, ότι με την διπλωματία και τον διάλογο μπορούν να επιλυθούν ακόμη και μακροχρόνιες και δύσκολες διαφορές. Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρησιμοποίησε τη συμφωνία αυτή με τον τρόπο που θα έπρεπε, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχαν εύλογα διαμορφωθεί”, επισήμανε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

“Ας είμαστε σαφείς, η διεύρυνση της ΕΕ είναι αναγκαία. Ταυτόχρονα, όμως, είναι απαραίτητη και η εμβάθυνση της πολιτικής ολοκλήρωσης. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε σφάλματα, όπως η μη άμεση αντιμετώπιση παρεκκλίσεων από τις ευρωπαϊκές αρχές, όπως συνέβη με το κράτος δίκαιου σε Πολωνία και Ουγγαρία.

Η επιμήκυνση της αβεβαιότητας δημιουργεί μια κατάσταση lose-lose, αμοιβαίας απώλειας για όλους, τεραστίων διαστάσεων αφού οι χώρες αυτές κινδυνεύουν να χάσουν το 1/3 του πληθυσμού τους στις επόμενες δεκαετίες λόγω της δημογραφικής κρίσης και της μετανάστευσης», παρά τις σκληρές προσπάθειες που έκαναν για να ξεπεράσουν τα υφιστάμενα προβλήματα, όπως η διαφθορά, οι αδύναμες υποδομές κλπ.

Η ουκρανική κρίση ανέδειξε την αναγκαιότητα μιας ισχυρής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, την οποία ακόμη δεν την έχουμε εφόσον συνεχίζουμε να λειτουργούμε ως εξάρτημα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Όμως τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και εάν μερικώς επικαλύπτονται, δεν είναι ταυτόσημα με των ΗΠΑ. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο είναι η ΕΕ να γίνει ένας αυτόνομος πόλος στη διεθνή σκηνή”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους φόβους για παρεμβάσεις τριών χωρών, όσο καθυστερούν οι διαδικασίες εισόδου, ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισήμανε ότι “η όποια καθυστέρηση δημιουργεί προβλήματα και πολιτική αστάθεια στην περιοχή, που υπονομεύουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος αλλά ταυτόχρονα και γεωστρατηγική αστάθεια που σημαίνει πως πολλοί παίχτες θα θέλουν να παρέμβουν, όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα με την Τουρκία με την αναθεωρητική της ατζέντα.

Η Ελλάδα θέλει να διευκολύνει την εισδοχή, είπε και θέλω να πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες και όχι χρόνια στην Ευρώπη, θα αντιμετωπίσουμε και θα αναθεωρήσουμε τα λάθη του παρελθόντος, κατέληξε. Η Ελλάδα είναι εδώ για να βοηθήσει”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version