Κατρούγκαλος: Στόχος μας να σώσουμε ένα τμήμα του αγγελιόσημου

Κατρούγκαλος: Στόχος μας να σώσουμε ένα τμήμα του αγγελιόσημου
Meeting of both social affairs and financial affairs committees regarding the social security draft bil. In Athens, on Apr. 25, 2016l . , 25 , 2016 Nick Paleologos / SOOC

“Προσπαθούμε έχοντας καλέσει τους εκπροσώπους των εργαζόμενων και των εργοδοτών να βρούμε μια λύση” είπε ο υπουργός Εργασίας (Vid)

Από τη Μεγάλη Τρίτη ξεκινάμε μια συζήτηση καλώντας τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε ένα τμήμα του αγγελιόσημου ως πόρο για τον ΕΔΟΕΑΠ ανέφερε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου σήμερα ξεκίνησε η συζήτηση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου κάλεσε τη ΝΔ να καταθέσει τη δική της πρόταση. “Θέλει να συμβάλει σε μια τέτοια λύση ή όχι” διερωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενος για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος-Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», που κατατέθηκε στη Βουλή, το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός δήλωσε ότι «πρόκειται για μία μείζονα μεταρρύθμιση, που, για πρώτη φορά, εφαρμόζει ενιαίους κανόνες για όλους, στο πλαίσιο της αρχής της ισονομίας και με πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Όπως είπε, στο νομοσχέδιο υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους. «Όλοι όσοι ανήκουν στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα, ωφελούνται από τη μεταρρύθμιση τόσο στο επίπεδο των συντάξεων όσο και στο επίπεδο της αναπροσαρμογής των εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα. Μάλιστα, από τη διαπραγμάτευση, σε αρκετά σημεία, το νομοσχέδιο εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με το προσχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Για παράδειγμα, όπως προσέθεσε, η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση των αγροτών υπολογίζεται πλέον στη βάση του 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, όχι στη βάση του 80% και «αυτό, χωρίς καμία μείωση στην εθνική σύνταξη, στην οποία θα λάβουν».

Ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω των δηλώσεών του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι θα ακούσει με προσοχή όλες τις προτάσεις που θα γίνουν, στο πλαίσιο της νομοθετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές στη Βουλή και θα αποδεχτεί, όσες από αυτές είναι δυνατόν να γίνουν αντικείμενο αποδοχής, «λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις που απορρέουν, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «στο τέλος θα έχουμε μία μεταρρύθμιση τομή, που, για δεκαετίες, είχε ανάγκη αυτός ο τόπος».

Φωτό: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα