Καυγάς με την άδεια τους: Κόντρα Μαξίμου-ΝΔ

Καυγάς με την άδεια τους: Κόντρα Μαξίμου-ΝΔ
A camera filming the town of Kobane on a media hill in Mursitpinar on the outskirts of Suruc, near the Turkey-Syria border on November 9, 2014. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

"Η ΝΔ εξευτελίζεται για να υπερασπιστεί τη διαπλοκή", δηλώνει το Μαξίμου, ενώ η ΝΔ επαναφέρει το αίτημα για συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Η απόσυρση Καλογρίτσα λόγω μη καταβολής της πρώτης δόσης για τη μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, πυροδοτεί νέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το Μαξίμου να κάνει λόγο για ταύτιση της Νέας Δημοκρατίας με τη διαπλοκή και τη ΝΔ να επαναφέρει το αίτημα για συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, κάνοντας λόγο για σκιές στην αδειοδότηση.

“Η ΝΔ εξευτελίζεται να υπερασπιστεί την διαπλοκή”, τονίζει το Μαξίμου σε απάντηση του στον εκπρόσωπο της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος νωρίτερα υποστήριξε πως η απόσυρση Καλογρίτσα ήταν το τελειωτικό χτύπημα στο διαγωνισμό και κάλεσε τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας να μην προχωρήσει την προβλεπόμενη από την προκήρυξη διαδικασία, αφήνοντας υπονοούμενα και για την περίπτωση του επόμενου πλειοδότη Ιβάν Σαββίδη, ενώ παράλληλα επανέλαβε ότι η ΝΔ θα ακυρώσει το διαγωνισμό ως κυβέρνηση.

“Η Νέα Δημοκρατία δίνει αυτή τη στιγμή την ύστατη μάχη, προκειμένου να υπερασπιστεί ένα καθεστώς ανομίας, αυθαιρεσίας και διαπλοκής που κυριάρχησε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο επί σχεδόν 30 χρόνια.

Το δημόσιο έχει εισπράξει ήδη 65 εκ. ευρώ μέχρι στιγμής για το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών. Αναμένεται να εισπράξει άλλα περίπου 20 (από τα συνολικά 61,5ευρώ)  με την καταβολή του τιμήματος από τον τέταρτο υπερθεματιστή. Το τίμημα χρήσης των συχνοτήτων, θα ανέλθει τελικά από 246 σε 255 εκ. ευρώ”, απάντησε το Μαξίμου.

“Η αγωνία της ΝΔ μπροστά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, είναι περισσότερο από ορατή. Ο κ. Κουμουτσάκος απαίτησε  σήμερα την ακύρωση της διαδικασίας, δηλώνοντας ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν.

Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ δεσμεύεται να επιστρέψει:

14,5 εκ ευρώ στον κ. Αλαφούζο.

24,6 εκ ευρώ στον κ. Μαρινάκη

25,3 εκ ευρώ στον κ. Κυριακού

3 εκ (εγγυητική επιστολή) στον κ. Καλογρίτσα.

Παράλληλα ο κ. Κουμουτσάκος στοχοποιεί και εκβιάζει, με αδιανόητο, για ευνομούμενη χώρα, τρόπο, την Επιτροπή του διαγωνισμού.

Η λέξη «εξευτελισμός» είναι λίγη!”, υποστήριξε επίσης το Μαξίμου, καταλήγοντας:

“Μιλώντας για «πόθεν έσχες», ας ενημερώσει ο κ. Κουμουτσάκος, που κόπτεται σήμερα για την νομιμότητα- αν υπήρξε ο οποιοσδήποτε έλεγχος πόθεν έσχες, έστω και στα πενιχρά 18 εκ ευρώ, με τα οποία παραχωρήθηκε στην Digea των καναλαρχών το μονοπώλιο παροχής των ψηφιακών συχνοτήτων.  Ο ελληνικός λαός περιμένει μια ξεκάθαρη απάντηση.”

Από την πρώτη στιγμή το Μαξίμου είχε κινηθεί άλλωστε στη λογική πως  οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το αδιάβλητο του διαγωνισμού,  υπενθυμίζοντας τη δήλωση Τσιπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ότι όποιος δεν καταβάλλει το τίμημα βγαίνει εκτός διαδικασίας, όπερ και εγένετο. Εμφανίζονται συνεπώς ψύχραιμοι, τονίζοντας ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά όπως προβλέπεται από την προκήρυξη (έλεγχος πόθεν έσχες του επόμενου πλειοδότη Ιβάν Σαββίδη εντός πέντε ημερών και προθεσμία 15 ημερών για την καταβολή της πρώτης δόσης) και εστιάζοντας ιδιαίτερα στο ότι αυξάνεται πλέον το τίμημα καθώς η Dimera είχε προσφέρει 61,5 εκ ευρώ, ενώ η προσφορά με την οποία είχε αναδειχθεί πλειοδότης ο κ.Καλογρίτσας στη δεύτερη δημοπράτηση ήταν 52,6 εκ ευρώ.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εξάλλου μιλώντας το πρωί στα Παραπολιτικά FM υποστήριξε ότι σκάει η αντιπολιτευτική φούσκα της ΝΔ που επιχείρησε να ταυτίσει τον κ.Καλογρίτσα με το ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε:  “”Αποδεικνύεται ότι έχουμε διοργανώσει ότι μια διαδικασία που έχει δικλείδες ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα”.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε μέσω twitter “Κάντε μήνυση στην πραγματικότητα”, τονίζοντας ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί.

Και εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε επιτεθεί στον κ.Καλογρίτσα και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που είχε παραχωρήσει στο πλαίσιο της ΔΕΘ είχε χαρακτηρίσει πολύ καλή την πρόταση Σαββίδη στον Κοντομηνά για τον Alpha (σχολιάζοντας στην παρατήρηση δημοσιογράφου πως ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ δεν είχε πάρει άδεια, πως “δεν έχει άδεια ακόμη”),  μ έσω twitter υποστήριξε πως η κυβέρνηση αυτή αποδεικνύει ότι δεν “περνά” κολλητούς, τονίζοντας ότι το τίμημα των αδειών ανέρχεται πλέον (εφόσον φυσικά ελεγχθεί το πόθεν έσχες Σαββίδη) στα 255 εκ ευρώ.

Από την αντιπολίτευση εν τω μεταξύ σφοδρά πυρά εξαπέλυσαν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΚΕ

Η ΝΔ επιμένει: Νέο αίτημα για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών

Νέο αίτημα για, άμεση και χωρίς άλλες καθυστερήσεις, συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου “να διερευνηθούν οι σκιές στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών”, όπως αναφέρουν, κατέθεσαν εν τω μεταξύ οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν σε αυτήν, Ιωάννης Τραγάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Μάκης Βορίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη και Κωνσταντίνος Τζαβάρας.

Οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρονται σε αποκαλύψεις ως προς τη διαγωνιστική διαδικασία και το πόθεν έσχες των πλειοδοτών, τις κινήσεις που έχουν αναπτύξει με στόχο τη διαφάνεια, αλλά και την αναβλητική τακτική της Προέδρου της Επιτροπής.

Υπενθυμίζουν κατόπιν τις «δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, περί “μαύρων χρήματων” που διακινήθηκαν από υποψήφιο για να ασκηθούν πιέσεις» και καταλήγουν: «Ως εκ τούτου, κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση κλήτευση τόσο των κ.κ. Υπουργών Επικρατείας και Εθνικής Άμυνας, Παππά και Καμμένου, αντίστοιχα όσο και του αρμοδίου Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Κρέτσου, προκειμένου να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινήσεις.

Κατόπιν τούτων θα θέλαμε, άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις, να οριστεί η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να εξεταστούν τα πολύ σημαντικά ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τα οποία παραπέμπουν σε πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και συνειρμούς για σκάνδαλο.

Οι πολίτες απαιτούν να χυθεί άπλετο φως. Οφείλουμε να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς την κοινωνία, ενός Κοινοβουλίου που παρεμβαίνει στο δημόσιο τοπίο και αναβαθμίζει το επίπεδο διαφάνειας της πολιτικής ζωής, ξεκαθαρίζοντας τα δεδομένα λειτουργίας της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, μέσα στο πλαίσιο των συνταγματικών του ορίων».

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα