Κεντροαριστερά: Τα κρίσιμα ερωτήματα στο τραπέζι

Κεντροαριστερά: Τα κρίσιμα ερωτήματα στο τραπέζι

Απαντήσεις στα ζητήματα που θα προκύψουν την επομένη κιόλας της ενδοπαραταξιακής σύγκρουσης καλούνται να δώσουν οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Οι πολιτικές πράξεις της επόμενης ημέρας απασχολούν τους υποψήφιους αρχηγούς του νέου, ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, αφού ζητήματα όπως η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, οι συμμαχίες και η πολιτική ταυτότητα της πράταξης έχουν πλέον μπει στην ημερήσια διάταξη της δημόσιας συζήτησης.

Το τι θα γίνει με τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που τίθενται στο τραπέζι. Αν και ορισμένοι εκ των υποψηφίων -όπως ο Γιάννης Μανιάτης και ο Νίκος Ανδρουλάκης- ζητούν να συγχωνευτούν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, το σενάριο αυτό δεν μοιάζει πολύ ρεαλιστικό. Οι πιθανότητες είναι να συνεχίζουν να δρουν συντονισμένα μεν, αυτόνομα δε. Οι λόγοι αρκετοί και σχετίζονται κυρίως με τα προνόμια που απορρέουν από την ύπαρξη δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, όπως οι περισσότεροι ομιλητές, οι δύο αντιπρόεδροι της Βουλής κλπ.

Η εξίσωση «Κοινοβουλευτική Ομάδα» θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη σε περίπτωση που ο νικητής είναι κάποιος εξωκοινοβουλευτικός, δηλαδή ένας εκ των Γιώργο Καμίνη, Νίκο Ανδρουλάκη και Γιάννη Ραγκούση. Τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι εμφανή. Πως θα συντονίζει όχι μία, αλλά δύο κοινοβουλευτικές ομάδες όταν μάλιστα ο ίδιος δεν συμμετέχει; Ποιοι θα είναι οι πρόεδροι τους; Ποιοι θα συγκρούονται πολιτικά στη Βουλή; Τα ερωτήματα αυτά απευθύνει προς τους συνυποψηφίους του, κυρίως, ο Σταύρος Θεοδωράκης, αφενός για να λάβουν θέση πριν την εκλογική αναμέτρηση, αφετέρου για να τους πιέσει πολιτικά.

Ένα άλλο μείζον πολιτικό ζήτημα που προκύπτει, είναι αυτό των εκλογικών συμμαχιών που θα επιλέξει το νέο σχήμα, ιδιαίτερα μετεκλογικά. Σε αυτό το σημείο η Φώφη Γεννηματά έχει εμφανές πλεονέκτημα, αφού έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη κιόλας μέρα της διαδικασίας ότι η Κεντροαριστερά στοχεύει στην ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Γιάννης Ραγκούσης. Αντίθετα, οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης και Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχουν αποκλείσει κυβερνητικές συνεργασίες, με βάση πάντα την προγραμματική συμφωνία με τον εν δυνάμει εταίρο.

Ένα ακόμα σημείο στο οποίο υπερισχύσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι η πολιτική πλατφόρμα που έχει ήδη παρουσιάσει, δηλαδή το πρόγραμμα «Νέα Ελλάδα». Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πολιτικό πρόγραμμα -που πάντα θα βρίσκεται υπό την αίρεση των δανειστών, όπως άλλωστε όλα τα προγράμματα των κομμάτων εξουσίας. Αντίθετα, οι υπόλοιποι υποψήφιοι παρουσιάζουν αποσπασματικά θέσεις, γεγονός που δυσκολεύει σημαντικά την προγραμματική αντιπαράθεση με την Φ.Γεννηματά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα