Κέρι: ‘Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδος είναι αδιάσπαστες’

Μιλώντας ελληνικά και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα” ολοκλήρωσε την ομιλία του ο επικεφαλής του Στειτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι. Τι είπε σε συνάντηση που είχε με τον Ν.Κοτζιά για Τουρκία, επενδύσεις και προσφυγικό
- 04 Δεκεμβρίου 2015 15:16
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ήταν ιδιαίτερα θερμός επισημαίνοντας πως οι δύο χώρες μαζί θα επιλύσουν τα σοβαρά ζητήματα στην ασφάλεια, προσθέτοντας: “Έχουμε πολλά ρητά από τους Αρχαίους Έλληνες, αλλά ο Αίσωπος μας είπε ότι ενωμένοι είμαστε μαζί, χωρισμένοι πέφτουμε”.
Ο Τζον Κέρι καλωσόρισε την επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές και τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει από την ελληνική πλευρά και ήταν πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαδώσει στις αμερικανικές εταιρείες ότι η Ελλάδα είναι «ανοιχτή για δουλειές», ενώ για το προσφυγικό ανακοίνωσε επιπλέον οικονομική ενίσχυση 24εκατ. ευρώ για τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας και τις δραστηριότητές της στην χώρα μας. Χαρακτήρισε το πρόβλημα παγκόσμιο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ενέργειας και τον ρόλο της χώρας μας με τη συμμετοχή της στον δια – Αδριατικό και τον βουλγαρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν δύο μέτρα και δυο σταθμά, με αφορμή τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου -δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την Αγκυρα μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους- ο ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών απάντησε:
«Δεν πρέπει να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Αθήνα και Αγκυρα έχουν διπλωματικούς διαύλους για να συζητούν και ενθαρρύνω τις δυο χώρες, συμμάχους του ΝΑΤΟ, να συνεργάζονται αλλά και να τηρούν τους διεθνείς κανόνες γειτνίασης».
Ως προς το Κυπριακό ο κ. Κέρι εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προσπάθειες επίλυσής του, τονίζοντας ότι τα μηνύματα που έλαβε από την χθεσινή επίσκεψή του στη Κύπρο ήταν πολύ θετικά. Ο κ. Κοτζιάς έθεσε το θέμα της ασφάλειας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ώστε να μπορέσουν οι δύο πλευρές να ζήσουν με ασφάλεια στο μέλλον και η λύση που θα προκριθεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό στο σύνολό του.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην συνδρομή των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων σχετικά με την οικονομική κρίση, σημειώνοντας ότι «εκτιμούμε το ανοιχτό πνεύμα των ΗΠΑ όσον αφορά τη διαχείριση του χρέους, μια εποικοδομητική προσέγγιση στη λύση αυτού του προβλήματος».
Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία του διαμεσολαβητικού ρόλου της Ελλάδας στα τεκτενόμενα της περιοχής, σημειώνοντας ότι η χώρα μας, η οποία βρίσκεται στο κέντρο ενός τριγώνου αστάθειας, είναι ένας σημαντικός παίχτης που εκπέμπει σταθερότητα στη περιοχή, την οποία γνωρίζει καλά.
Ειδικότερα για το ζήτημα της Συρίας ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η χώρα μας «υποστηρίζει ένθερμα τη Διαδικασία της Βιέννης και την πολιτική λύση του Συριακού με ένα δημοκρατικό σύνταγμα και εκλογές», διότι όπως είπε, «μεγάλο μέρος της προσφυγικής κρισης οφείλεται σε αυτό που συμβαίνει στη Συρία», τις επιπτώσεις του οποίου «αντιμετωπίζουμε με ανθρωπισμό και σε συνεργασία με τους γείτονές μας με όλους τους κανόνες των διεθνών σχέσεων και του διεθνούς δικαίου».
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς, προτεραιότητά μας είναι η πολιτική λύση στη Συρία και η στήριξη χωρών υποδοχής των προσφύγων, όπως είναι η Ιορδανία, ο Λίβανος και η ενίσχυση της σταθερότητας στη περιοχή- Αιγύπτου, Σουδάν και Σομαλίας. Βεβαίως όπως σημείωσε «πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών που προκύπτουν από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και πρωτίστως μία αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του ISIS».
Σχετικά με το κυπριακό «που εκπέμπει κάποια μηνύματα αισιοδοξίας», ο κ. Κουζιάς είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού που διεξάγεται κάτω από τις μεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι στον 20ο αιώνα δεν μπορεί να υπάρχει κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ που να υπόκειται σε αναχρονιστικά καθεστώτα όπως αυτό των εγγυήσεων και της παρουσίας ξένων στρατευμάτων.
Ως προς το θέμα των επενδύσεων και της ενέργειας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι από ελληνικής πλευράς πάντα ευχόμαστε και εργαζόμαστε ώστε Ελλάδα και ΗΠΑ να συνεργάζονται προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας.