ΚΙΝ.ΑΛ: Να “μεγαλώσει” πρώτα, όπως παλιά το ΠΑΣΟΚ

ΚΙΝ.ΑΛ: Να “μεγαλώσει” πρώτα, όπως παλιά το ΠΑΣΟΚ
Η Φώφη Γεννηματα, με στελέχη του κόμματος στην εκδήλωση για την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Σεπτέμβρη Eurokinissi

Ενότητα στην βάση των συνεδριακών αποφάσεων για αυτόνομη πορεία προκρίνει η ηγεσία του κόμματος, μετά την "καρατόμηση" Λοβέρδου.

Να υπάρξει κοινός τόπος στο «μεγάλωμα» του ΚΙΝ.ΑΛ, στα πρότυπα του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ. Αυτή λογική φαίνεται να πρυτανεύει στο Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να «απορροφηθούν» οι κραδασμοί που προκάλεσε η αποφασιστική κίνηση της Φώφης Γεννηματα να καθαιρέσει από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Ανδρέα Λοβέρδο. Οι οποιεσδήποτε θέσεις για την περεταίρω πορεία του – σημειώνεται- θα συζητηθούν τότε με καλύτερους όρους.

Παρά το γεγονός ότι στελέχη που φέρονται ότι ίσως διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο του τον ερχόμενο Νοέμβρη, η «γραμμή πυρόσβεσης» φαίνεται να συνίσταται στο ότι μέχρι να φτάσουμε στον επόμενο φθινόπωρο υπάρχει πολύς χρόνος. Εως τότε – σημειώνεται- προς το συμφέρον όλων των πτερύγων είναι να αυξήσει το ΚΙΝ.ΑΛ την πολιτική του επιρροή. Δηλαδή με απλά λόγια το ζητούμενο είναι το κίνημα πρώτα να «μεγαλώσει» και στην συνέχεια να αποσαφηνίσει τον πολιτικό του προσανατολισμό στο υφιστάμενο διπολικό σκηνικό.

Έτσι η ηγεσία του κόμματος θεωρεί ότι έως στιγμής κανένα στέλεχος δεν έχει αμφισβητήσει την πολιτική της αυτόνομης πορείας που δημοσίως εκφέρει η Φώφη Γεννηματα. Στελέχη προσκείμενα στην πρόεδρο μάλιστα σημείωνουν ότι αυτή είναι και η ομόφωνη απόφαση του τελευταίου συνεδρίου ενώ περιλαμβάνεται σε όλες τις αποφάσεις των οργάνων που έχουν συνεδριάσει.

Φ.Γεννηματα: Θα υπάρξει επιστροφή ψηφοφόρων που επέλεξαν Ν.Δ.

Η Φώφη Γεννηματά υπερασπίστηκε χθες σε τηλεοπτική της συνέντευξη το δικαίωμα της να επιλέξει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, τονίζοντας πως «η επιλογή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου είναι αποκλειστική ευθύνη του προέδρου του κόμματος». Μάλιστα σε δική του ραδιοφωνική συνέντευξη ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Παναγιώτης Βλάχος σημείωσε επιπρόσθετα πως «ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναπληρώνει τον/την πρόεδρο κάθε κόμματος στη Βουλή. Είναι προσωπική επιλογή κάθε προέδρου, όχι προϊόν κάποιας εσωκομματικής ή άλλης συλλογικής διαδικασίας».

Eurokinissi

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δεν έκρυψε την απορία της στο γιατί αυτό το «προνόμιο» του προέδρου στην περίπτωση του ΚΙΝ.ΑΛ γίνεται αντικείμενο προβληματισμού ενώ αντίστοιχα πράγματα γίνονται στην Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ δίχως να εγείρεται ζήτημα. Εκτίμησε πως «το πρόβλημα δεν είναι στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. Το πρόβλημα ξεκινάει από κάποιους δημοσιογραφικούς κύκλους και πίσω από τους δημοσιογραφικούς κύκλους από το ίδιο το Μαξίμου, που ενοχλούνται γιατί το Κίνημα Αλλαγής έχει τεκμηριωμένο λόγο, δεν μιλάει λαϊκίστικα, είναι πιο αποτελεσματική η κριτική που κάνουμε στην κυβέρνηση».

Όσον αφορά την πορεία του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε πως «διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Διεκδικούμε να πείσουμε την ελληνική κοινωνία να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Είμαστε το μόνο κόμμα που δεν έχει από τις εκλογές μέχρι σήμερα μείωση των ποσοστών του. Δεν έχουμε κάνει το άλμα που θέλαμε, διότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια ως κυβέρνηση οδήγησε ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης και της βάσης του δικού μας κόμματος μας να ψηφίσει ΝΔ, για να σωθεί από το ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν έκρυψε μάλιστα ότι αναμένει επαναπατρισμό των ψηφοφόρων αυτών αφού «ο τρόπος που χειρίζεται τα πράγματα η κυβέρνηση θα φτάσει σε λίγο να χτυπάει την πόρτα των μικρομεσαίων που τους ψήφισαν και τους εμπιστεύτηκαν και πλέον βλέπουν ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα ούτε από τον κ. Μητσοτάκη. Και αυτό το δήθεν μεταρρυθμιστικό προφίλ, το κεντρώο, που θέλησε να παρουσιάσει, ξέφτισε».

Τα στελέχη

Το στίγμα του ως νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (μαζί με τον Κ.Σκανδαλίδη) έδωσε χθες μιλώντας στην Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης. Μίλησε για «αναποτελεσματική πολιτική της Κυβέρνησης στους κρίσιμους τομείς της υγείας και της οικονομίας, πολιτική που τορπιλίζει την κοινωνική συνοχή και υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς».Εκτίμησε πως «το Κίνημα Αλλαγής, σύντομα, θα αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων, αρθρώνοντας προοδευτικό λόγο με προτάσεις ρεαλιστικές, με λύσεις που απαντούν στα ασφυκτικά προβλήματα των πολιτών, ιδιαίτερα αυτών που αισθάνονται ότι περιθωριοποιούνται».Τόνισε ότι «δεν μας ταιριάζει ο ρόλος ούτε της συμπαθητικής ούτε της συμπληρωματικής δύναμης, αλλά ένας ρόλος που καθορίζει και δεν ακολουθεί τις εξελίξεις, αφού η πρόοδος πάντα ανοίγει νέους δρόμους για την κοινωνία. Αυτός ο ρόλος αρμόζει στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκπροσώπησε και χθές το ΚΙΝ.ΑΛ στην Βουλή ώς αρμόδιος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Eurokinissi

Στο «μεγάλωμα» του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε όμως με δηλώσεις του και ο καθαιρεθείς κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ανδρέας Λοβέρδος. Δείγμα του ότι, δημοσίως τουλάχιστον, ασπάζεται αυτή την λογική. Όπως είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «αν το τρίτο κόμμα δεν μεγαλώσει, μοιραία θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα με ποιον θα πάει και αν επιλέξει να μην πάει με κανέναν, θα είναι ένα κόμμα που δεν επηρεάζει τίποτα». Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «θα έχει την τύχη του Ποταμιού και θα γίνει έρμαιο του πού θα πάει, κάτι που εγώ απορρίπτω». Μάλιστα ερωτώμενος για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα είπε πως «η Νέα Δημοκρατία είναι ο ιδεολογικός μας αντίπαλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είναι ο υπαρξιακός και θέλουν μας καταπιούν».

Κατά της εσωστρέφειας τάχθηκε με δηλώσεις του και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ασκώντας έμμεση κριτική στην απόφαση της Φ.Γεννηματά να καθαιρέσει τον Α.Λοβέρδο. Σημείωσε πως «δεν βλέπω το λόγο όταν ένας αντίπαλος χώρος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, βυθίζεται στην εσωστρέφεια να στρέφουμε τον προβολέα της δημοσιότητας προς τη δική μας πλευρά». Επικριτική και η Εύα Καϊλή που επισήμανε ότι «έπρεπε να στηριχθεί ο αγώνας που έδωσε o Ανδρέας Λοβέρδος τόσα χρόνια και μάλιστα με τον ΣΥΡΙΖΑ να τον έχει διαρκώς στοχοποιημένο».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα