ΚΙΝΑΛ: Η έκπληξη με τον Χριστοδουλάκη, η απάντηση στο Βενιζέλο και η συζήτηση για το Σκοπιανό

ΚΙΝΑΛ: Η έκπληξη με τον Χριστοδουλάκη, η απάντηση στο Βενιζέλο και η συζήτηση για το Σκοπιανό
Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής George Vitsaras / SOOC

Το παρασκήνιο στο πολιτικό συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής: Η έκπληξη με την επιλογή ενός 27χρονου γραμματέα και οι αντιρρήσεις. Δεν αναφέρθηκαν τα ονόματα Σαμαράς- Βενιζέλος, ωστόσο ήταν σαφή τα μηνύματα. Τι συζητήθηκε για το ονοματολογικό και η “κόντρα” Παπανδρέου- Ανδρουλάκη για τα ελληνοτουρκικά. Το ταξίδι του ΓΑΠ στην Τουρκία

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής (Γεννηματά-Θεοδωράκης-Παπανδρέου-Θεοχαρόπουλος-Ανδρουλάκης-Καμίνης) την Τετάρτη το απόγευμα κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες. Το όνομα Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ακούστηκε παρόλο που η απόφαση να επιμείνουν στις προτάσεις τους για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι μια απάντηση στην άποψή του ότι τώρα δεν είναι κατάλληλη η συγκυρία. Δεν ακούστηκε ούτε το όνομα Αντώνης Σαμαράς, παρόλο που η επίκληση της αυτονομίας και η απόρριψη της ιδέας των μετώπων υπό τον ΣΥΡΙΖΑ ή υπό τη ΝΔ είναι μια έμμεση απόρριψη της πρότασής του για συνεργασία.

Η έκπληξη ήταν η απόφαση να οριστεί γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής ο 27χρονος Μανώλης Χριστοδουλάκης, το όνομα του οποίου δεν είχε ακουστεί μέχρι τώρα. Το αναμενόμενο ήταν ότι ο νέος φορέας θα έχει έντονη τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, αφού από εκεί προέρχονται και ο εκπρόσωπος τύπου Παύλος Χρηστίδης και ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης. Το αναπόφευκτο ήταν να υπάρξουν αντιρρήσεις, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να ζητά εκπρόσωπο από το Ποτάμι, τους Νίκο Ανδρουλάκη και Θανάση Θεοχαρόπουλο να προτιμούν ένα γραμματέα νέο στην ηλικία αλλά με μεγαλύτερη εμπειρία στην πολιτική. Και το ενδιαφέρον ήταν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε ότι σύντομα θα κάνει ένα ταξίδι στην Τουρκία και ενόψει αυτού θα έχει κάποιες συζητήσεις με την κυβέρνηση, ίσως και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, παρόλο που απέφυγε να αναφέρει κάτι πιο συγκεκριμένο.

Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης ενημέρωσαν για όσα έμαθαν από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το σκοπιανό και πρώτα απ όλα ότι η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ είναι κόκκινη γραμμή για την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στ. Θεοδωράκης ήταν ξεκάθαρος ως προς το ότι το Ποτάμι θα υποστηρίξει τη συμφωνία εφόσον φτάσει στη βουλή, ενώ η Φ. Γεννηματά επιφυλάχθηκε να την μελετήσει όταν ολοκληρωθεί αλλά έδειξε θετική διάθεση. Σχετικά με την πρόταση του Ποταμιού για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας την οποία αποδέχτηκε ο Α. Τσίπρας, η Φ. Γεννηματά εκτίμησε ότι θα προχωρήσουν πρώτα στη δημιουργία ενός κυβερνητικού οργάνου που θα αποτελεί αναβαθμισμένο ΚΥΣΕΑ.

Αναλυτική συζήτηση έγινε και για τα ελληνοτουρκικά, με τον Γ. Παπανδρέου να υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει προσήλωση στη γραμμή του Ελσίνκι (ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και κοινοτικοποίηση των διμερών διαφορών) και τον Ν. Ανδρουλάκη να αντιτείνει ότι πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές στρατηγικές γιατί μπορεί η Αγκυρα να καταστήσει εντελώς ανεπίκαιρη τη γραμμή του Ελσίνκι απομακρυνόμενη από τη Δύση.

Ως προς την πορεία του Κινήματος Αλλαγής, η Φ. Γεννηματά εμφανίστηκε αισιόδοξη και βέβαιη ότι το ποσοστό είναι και θα παραμείνει διψήφιο, ενώ συνέστησε εντατικοποίηση στην παραγωγή έργου από την Κυριακή όταν θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Εκτίμηση για το χρόνο των εκλογών δεν έγινε από κανέναν από τους μετέχοντες στη συνεδρίαση και ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά εκφράστηκε από όλους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα