Αισιοδοξία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Αισιοδοξία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Μασάζ στους βουλευτές με πολύωρη πολιτική συζήτηση για την κατανομή των φόρων σε βάθος τριετίας ως το μικρότερο κακό, τον κόφτη που δύσκολα θα εφαρμοστεί και την προσπάθεια εύρεσης εσόδων από φοροδιαφυγή για την επαναδιαπραγμάτευση μέτρων

Μήνυμα αισιοδοξίας παρά τις δυσκολίες θέλησε να εκπέμψει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε για περισσότερο από τρεις ώρες εν όψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα έλθει απόψε χωρίς άλλες καθυστερήσεις και ίσως και με τον κόφτη.

Το μασάζ στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περιελάμβανε συζήτηση περί κατανομής των φόρων σε βάθος τριετίας ως το μικρότερο κακό, επιχειρήματα ότι δε θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ο κόφτης και προσπάθεια εύρεσης άμεσα εσόδων από φοροδιαφυγή ώστε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση δυσάρεστων μέτρων, αλλά και την εκτίμηση ότι μία διευθέτηση του χρέους θα ανοίξει το δρόμο για επιστροφή στις αγορές το 2017.

Κομματικές πηγές υποστήριζαν πως έχει γίνει μία πάρα πολύ καλή προετοιμασία για το πολυνομοσχέδιο στο επίπεδο της ΚΟ.

Τη Δευτέρα άλλωστε είχε προηγηθεί πεντάωρη συνεδρίαση με τους υπουργούς και βουλευτές που θα συμμετάσχουν στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές όπου θα συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο και σήμερα έγινε μία πιο πολιτική συζήτηση.

Εισηγητής στο νομοσχέδιο θα είναι ο Κώστας Σπαρτινός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Σωκράτης Φάμμελος.

Το κλίμα που βγαίνει και από τις τοποθετήσεις των βουλευτών είναι ότι παρόλες τις δυσκολίες και τις φορολογικές πιέσεις που φέρνει το πολυνομοσχέδιο, είναι αισιόδοξοι γιατί ανοίγει ο ορίζοντας για να ανάκαμψη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν επίσης ότι εάν η χώρα λάβει μία καλή διευθέτηση στο ζήτημα του χρέους, είναι ορατή από το 2017 η επιστροφή στις αγορές.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η ΝΔ έχει εκτεθεί από τη στάση της την τελευταία περίοδο και την εμμονή της να ζητά εκλογές. Καλούν δε την αξιωματική αντιπολίτευση έστω στο και πέντε να υποστηρίξει την εθνική προσπάθεια για το χρέος και να μην την υπονομεύει.

Κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ το λόγο πήραν πάνω από 20 βουλευτές. Την ΚΟ ενημέρωσαν οι Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Σταθάκης, Τσιρώνης και Δρίτσας.

Οι υπουργοί ανέφεραν ότι οι φόροι που φέρνει το πολυνομοσχέδιο είναι κατανεμημένοι σε τρία χρόνια και εξήγησαν πόσο χειρότερες θα ήταν άλλες επιλογές.

Οι ερωτήσεις των βουλευτών αφορούσαν κυρίως στο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης και πώς θα λειτουργεί.

Οι υπουργοί εξήγησαν ότι από την διαπίστωση του πιθανού δημοσιονομικού κενού στο μέλλον μέχρι το να αρχίσει να λειτουργεί αυτόματα ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης υπάρχει ενα χρονικό διάστημα ενός μήνα, κατά το οποίο μπορεί να κάνει παρέμβαση ο υπουργός Οικονομικών και να προσδιορίζει τους κωδικούς από που μπορεί να γίνεται περικοπή.

Αυτόματη περικοπή μπορεί να γίνει μόνο αν δεν κάνει τίποτα ο υπουργός Οικονομικών και περάσει ο μήνας.

Άρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν προϋποθέσεις να εφαρμοστεί ο κόφτης, καθώς πρέπει μία κυβέρνηση να αδρανήσει τελείως.

Συζητήθηκε επίσης η μορφή διοίκησης του ταμείου αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

Τονίστηκε ότι προστατεύεται το 93% των στεγαστικών κόκκινων δανείων.

Οι βουλευτές ενημερώθηκαν επίσης ότι η κυβέρνηση θα τρέξει την κατάθεση συγκεκριμένων νομοσχεδίων το καλοκαίρι με στόχο να αποδώσουν έσοδα και στο τέλος του χρόνου να μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί κάποιους φόρους.

Τα νομοσχέδια αυτά θα αφορούν σε:

Ηλεκτρονικές συναλλαγές

Αναπτυξιακό νόμο

Λαθρεμπόριο

Αδήλωτες καταθέσεις

Κοινωνική οικονομία

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα