Κοινή συνέντευξη Σαμαρά – Μέρκελ: Θυμηθείτε πώς ήταν η Ελλάδα 15 μήνες πριν. Το ταξίδι θα το ολοκληρώσουμε. Όχι σε νέο Μνημόνιο

Κοινή συνέντευξη Σαμαρά – Μέρκελ: Θυμηθείτε πώς ήταν η Ελλάδα 15 μήνες πριν. Το ταξίδι θα το ολοκληρώσουμε. Όχι σε νέο Μνημόνιο
Με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκε την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012 η Γερμανίδα καγκελάρθιος Άνγκελα Μέρκελ. Στην Καγκελαρία στο Βερολίνο ο έλληνας πρωθυπουγός και με διαπραγματευτικό όπλο το νέο πακέτο των περικοπών για την επόμενη διετία, θα προσπαθήσει για την παράταση του χρόνου εφαρμογής των μέτρων λιτότητας στη χώρα μας κατά δύο χρόνια. Eurokinissi

Τετ α τετ Σαμαρά και Μέρκελ στο Βερολίνο. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η βιωσιμότητα χρέους, η Υγεία, η Τράπεζα Επενδύσεων, η έρευνα, η παράνομη μετανάστευση και οι προοπτικές της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. (Vid)

Γεύμα εργασίας με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η συνάντηση γίνεται κατόπιν πρόσκλησης της κ. Μέρκελ, με αφορμή την παρουσία τού πρωθυπουργού στην εκδήλωση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, όπου θα μιλήσει αύριο, Σάββατο.

Μετά το γεύμα εργασίας ακολούθησαν δηλώσεις των δύο ηγετών.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν  ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και οι σύμβουλοί του Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.

Η συνάντηση γίνεται στον απόηχο των θετικών δηλώσεων της κ. Μέρκελ στην ίδια εκδήλωση, με τις οποίες εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας και τόνισε ότι πολλοί στην τρόικα δεν εμπιστεύθηκαν την Αθήνα, ωστόσο τα κατάφερε και γι’ αυτό αξίζει τον σεβασμό μας.

Ο εκπρόσωπός της, πάντως, δήλωσε ότι η σημερινή “δεν θα είναι συνάντηση διαπραγμάτευσης”.

Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε την Καγκελάριο για την κατάσταση στην Ελλάδα, για την πρόοδο του οικονομικού προγράμματος και των διαρθρωτικών αλλαγών και υπογράμμισε τη σημασία του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ενημέρωσε επίσης για το σημείο, στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ επεσήμανε ότι για τη διασφάλιση της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας μόνο διαρθρωτικά μέτρα μπορούν να ληφθούν.

Άνγκελα Μέρκελ: Βλέπουμε τους καρπούς της ελληνικής προσπάθεια ς

Μετά το γεύμα εργασίας, η Γερμανίδα Καγκελάριος επεσήμανε τις σημαντικές προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που καταβάλλονται, με τις θυσίες φυσικά του ελληνικού λαού, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει προθυμία να ακολουθήσει νέο Μνημόνιο ή νέα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σημείωσε:

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε σειρά αξιοσημείωτων αποτελεσμάτων.  Στην Ελλάδα σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν, έγινα σε βαθύ επίπεδο και η Γερμανία προσπαθεί να βοηθήσει στον τομέα της Τοπικής Διοίκησης και της Υγείας. Ακόμα όμως και αυτοί οι κλάδοι έχουν βελτιωθεί πολύ”.

Σημαντικό βήμα θεωρεί η Άνγκελα Μέρκελ τη δημιουργία της Τράπεζας Επενδύσεων στα πρότυπα της γερμανικής.

“Πριν από λίγες ημέρες είχαμε μία συνάντηση διακοινοτικό επίπεδο. Και η συνεργασία μας έχει αποδώσει καρπούς.

Η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την τρόικα για την επόμενη δόση. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που τέθηκε επί τάπητος είναι η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. από τον Ιανουάριο, αλλά και η ελληνική γεωγραφική θέση που είναι πολύ σημαντική στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης και πάνω στο οποίο εργαζόμαστε καθημερινά.

Για άλλη μία φορά σάς καλωσορίζουμε εγκαρδίως. Βλέπουμε τους καρπούς της προσπάθειας, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και σάς δηλώνουμε ότι βρίσκεστε σε καλό δρόμο”.

Σαμαράς: Θα ολοκληρώσουμε αυτό το ταξίδι

Στην πολύ καλή συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε ο Αντώνης Σαμαράς.

“Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό ήταν στόχος για το επόμενο έτος και όχι για φέτος. Έχουμε ήδη καλύψει πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα κάνουμε και άλλα, όπως τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά. Βλέπει κανείς κάθε χρόνο ότι η Ελλάδα ανεβαίνει 10 μονάδες προς τα πάνω. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα αυτά γίνονται με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού.

Ωστόσο, μπαίνουμε σε τροχιά ανάκαμψης μετά από επτά οδυνηρά χρόνια. Ήδη και τα 10ετή ομόλογά μας εμφανίζουν βελτίωση. Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν το πρώτο κοινά αποδεκτό βήμα ανάκαμψης, είμαστε αναμφίβολα στο σωστό δρόμο”, σημείωσε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε:

Με την Άνγκελα Μέρκελ μιλήσαμε για την τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα, ένα φιλόδοξο σύνολο μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση της αγοράς, της εισόδου νέων επιχειρήσεων στην αγορά, αλλά και των ευκαιριών για πτώση τιμών”.

Ο κ. Σαμράς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ταμείο ανάπτυξης, το οποίο θα τροφοδοτηθεί με 500 εκατ. ευρώ. “Αυτό το ποσό θα στηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από ρευστότητα”.

ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέθεσε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν ο τομέας της Υγείας, της έρευνας, της εκπαίδευσης, αλλά και των προοπτικών της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.

Ολοκληρώνοντας, ο Αντώνης Σαμαράς είπε: “Ευχαριστώ για τη συνεχή στήριξη και αλληλεγγύη. Το μήνυμα αυτό να μην υποτιμηθεί: Θυμηθείτε πώς είναι η Ελλάδα 15 μήνες πριν. Αυτό το ταξίδι θα το ολοκληρώσουμε και θα είναι μία επιτυχία τόσο για την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα