Κοινό νομικό καθεστώς στα ευρωπαϊκά κόμματα για χρηματοδότηση και λειτουργία

Κοινό νομικό καθεστώς στα ευρωπαϊκά κόμματα για χρηματοδότηση και λειτουργία

Η υιοθέτηση του νέου Κανονισμού για το κοινό ευρωπαϊκό καθεστώς για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και τα ιδρύματά τους θα αποτελέσει απαραίτητη και ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τις προσεχείς ευρωεκλογές του 2014

Η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου παρουσίασε στην αρμόδια Επιτροπή των Συνταγματικών Υποθέσεων του ΕΚ, παρουσία της υπουργού των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας κας. Lucinda Creighton και εκπροσώπων της Ιρλανδικής Προεδρίας, τις τροπολογίες και το χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση της έκθεσης για ένα κοινό νομικό καθεστώς για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, τα ιδρύματά τους καθώς και τη χρηματοδότησή τους.

Η κα. Γιαννάκου, αρμόδια εισηγήτρια της έκθεσης για το ΕΚ, στη δημόσια συζήτηση με την Ιρλανδή υπουργό απέσπασε για ακόμη μία φορά τη διαβεβαίωσή της ότι πράγματι η υιοθέτηση κοινού νομικού καθεστώτος για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα αποτελεί μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων της Ιρλανδικής Προεδρίας.

Η κα. Creighton, αφού συνεχάρη την εισηγήτρια κα. Γιαννάκου για την πολύμηνη εργασία της, διαπίστωσε ότι το κοινό νομικό καθεστώς για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα είναι αναγκαίο προκειμένου να φέρει τους λαούς των κρατών μελών, και ιδιαίτερα τους νέους, κοντά στις πολιτικές αποφάσεις. Σημείωσε μάλιστα, ότι σε περιόδους κρίσεως, όπως η σημερινή, επιβάλλεται η ενεργοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών για τα κοινά και η δημιουργία ευρωπαϊκών δομών που να διευκολύνουν την άμεση και δημοκρατική έκφρασή τους μέσα από τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα.

Η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, από την πλευρά της, τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο με σκοπό τη γρήγορη υιοθέτηση της έκθεσης στο πλαίσιο του ΕΚ και την ταχύτατη ανάληψη μετέπειτα της διαπραγματευτικής εντολής στη συζήτηση με τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα.

Η κα. Γιαννάκου, αφού ευχαρίστησε την Ιρλανδή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τη συνεχή και άριστη συνεργασία, στην οποία δεσμεύθηκε και η ίδια, σημείωσε ότι ευελπιστεί το τελικό κείμενο της έκθεσης να ψηφισθεί όσο το δυνατόν συντομότερα από την αρμόδια Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων και από την Ολομέλεια του ΕΚ. Στο τέλος, υπογράμμισε ότι η υιοθέτηση του νέου Κανονισμού για το κοινό ευρωπαϊκό καθεστώς για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και τα ιδρύματά τους θα αποτελέσει απαραίτητη και ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τις προσεχείς ευρωεκλογές του 2014.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα