Κοντονής: Εμμένει ο κ. Μητσοτάκης κατά της διαπραγμάτευσης με την πΓΔΜ;

Ο Σταύρος Κοντονής στο βήμα της Βουλής
Ο Σταύρος Κοντονής στο βήμα της Βουλής EUROKINISSI

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επικαλέστηκε όσα αποκάλυψε ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης στο Ραδιόφωνο 24/7 για τη χαμένη ευκαιρία του πακέτου Πινέιρο το 1992 και την αδιαλλαξία Σαμαρά. «Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε» ανέφερε η ΝΔ για το ονοματολογικό

Να ξεκαθαρίσει αν στηρίζει την εθνική θέση για λύση με σύνθετη ονομασία της πΓΔΜ erga omnes κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επικαλούμενος μάλιστα όσα αποκάλυψε στο Ραδιόφωνο 24/7 ο Γιάννης Βαρβιτισώτης για την αδιαλλαξία Σαμαρά που οδήγησε στην απόρριψη του «πακέτου Πινέιρο» το 1992 και σε διπλωματική ήττα της Ελλάδας.

«Ο πρόεδρος της ΝΔ και γιος του πρώην πρωθυπουργού εμμένει στην άποψη ότι δεν πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση και ότι το θέμα να παραπεμφθεί στις καλένδες» ανέφερε ο κ. Κοντονής και συμπλήρωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε ταχθεί κατά των διαπραγματεύσεων λέγοντας «δεν θα ενώσουμε τους σκοπιανούς για να διχάσουμε τις Έλληνες». «Τι τελικά συμβαίνει με τη ΝΔ;» ρώτησε στη Βουλή ο κ. Κοντονής.

Ο κ. Κοντονής επικαλέστηκε, μάλιστα, την συνέντευξη που παραχώρησε στο Ραδιόφωνο 24/7 ο πρώην αντιπρόεδρος της ΝΔ, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. «Πριν από 15 ημέρες υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του πρώην αντιπροέδρου της ΝΔ Ιωάννη Βαρβιτσιώτη ο οποίος αποκάλυψε με ποιο τρόπο έχουμε υποστεί μια βαριά διπλωματική ήττα επί τόσα χρόνια όπως είπε και ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι» ανέφερε ο κ. Κοντονής και σημείωσε ότι ο ίδιο ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε «εξαιρετική» μια λύση με βάση το «πακέτο Πινέιρο» (με το όνομα Νέα Μακεδονία). «Ο φόβος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μήπως πέσει η κυβέρνηση του και η αδιαλλαξία σε παράλογες θέσεις του υπουργού Σαμαρά βύθισαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση που βιώνουμε επί τόσα χρόνια» είπε ο κ. Κοντονής σχολιάζοντας όσα αποκάλυψε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε: «έχει ενδιαφέρον η ΝΔ να μας πει εάν αναλαμβάνει τις ιστορικές ευθύνες αυτής της κατάστασης».

Ο κ. Κοντονής επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της εθνικής γραμμής της σύνθετης ονομασίας με συνταγματική αναθεώρηση, erga omnes και απαλοιφή αλυτρωτικών προοπτικών. «Καλό θα είναι να ακολουθήσουμε υπεύθυνη στάση όλα τα δημοκρατικά κόμματα» είπε και προανήγγειλε ότι όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση θα υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

ΝΔ: Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε

Νωρίτερα, πάντως, η ΝΔ προανήγγειλε μέσω του βουλευτή της Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι δεν θα συναινέσει σε συμφωνία για το ονοματολογικό. «Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η ΝΔ δεν στηρίζει «συμφωνηθέντα σε δόσεις με παντελώς αβέβαια ανταλλάγματα».

ΔΗ.ΣΥ: Θα τοποθετηθούμε μόλις δούμε την τελική συμφωνία

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πάρει θέση αφού δει την τελική συμφωνία και μάλιστα υπογεγραμμένη. Τόνισε, όμως, ότι «δεν αποτελεί θετική εξέλιξη το άδειασμα του υπουργού Εξωτερικών από τα non papers του Μαξίμου και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο». «Έχουμε τη διάσταση των κυβερνητικών εταίρων, αποκτήσαμε τώρα και τη διάσταση ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ, τουλάχιστον ως προς τα θέματα του πολιτικού χειρισμού αυτής της πολύ σοβαρής υπόθεσης» είπε ο κ. Λοβέρδος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό, Νέα Δημοκρατία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γ.Βαρβιτσιώτης: Αντώνης Σαμαράς και Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήθελαν λύση στο Σκοπιανό το 1992

Άδωνις Γεωργιάδης: Είναι δυνατό να δεχθούμε "Μακεδονική" εθνότητα;

Βέτο της ΝΔ σε "μακεδονικό έθνος"

SHARE: