Κόντρα για Σόιμπλε – δραχμή: Τσίπρας προκαλεί Μητσοτάκη για πρόταση μομφής

Κόντρα για Σόιμπλε – δραχμή: Τσίπρας προκαλεί Μητσοτάκη για πρόταση μομφής

Διαξιφισμοί για το ταξίδι Μητσοτάκη στο Βερολίνο, τη διαπραγμάτευση, τις αναφορές Γεωργιάδη, το ταξίδι Τσίπρα στο Παρίσι και την έξοδο στις αγορές.

Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση για τη διαπραγμάτευση και το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο ξέσπασε στη Βουλή κατά την ώρα του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα να συνδέει τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σόιμπλε με την αποκάλυψη των σχεδίων της ΝΔ για κατάθεση πρόταση μομφής.

«Καταθέστε πρόταση μομφής. Θα διαπιστώσετε πόσο αρραγείς είμαστε» προέτρεψε ο κ. Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις δηλώσεις του Β. Κικίλια για την πρόθεση της ΝΔ να καταθέσει Πρόταση Μομφής, τις οποίες ανέδειξε το News247. Ο κ. Τσίπρας συνέδεσε μάλιστα τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σόιμπλε με τους σχεδιασμούς της ΝΔ για πρόταση μομφής κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν επιθυμεί να κλείσει η αξιολόγηση, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. “Σας προκαλώ, αν αυτός είναι ο στόχος σας δηλαδή να τους πείτε: «βαστάτε να μην κλείσει και εμείς θα τους ρίξουμε» είστε γελασμένος”, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ.Μητσοτάκη.

Σε πολύ υψηλούς τόνους, μάλιστα,  ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «άθλια» τη στάση του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο. «Είπατε ότι φοράτε την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Δεν σας κάνει, όμως, και φορέσατε τη φανέλα των δανειστών και του ΔΝΤ. Στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης βγήκατε να πείτε από το Βερολίνο ότι την ευθύνη την έχει η Ελλάδα για τις καθυστερήσεις» ανέφερε ο κ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη και μίλησε για «μυστική συνάντηση» με τον κ. Σόιμπλε. Τόνισε, μάλιστα, ότι η αληθινή γραμμή της ΝΔ είναι αυτή που «εκλαϊκεύει ευθαρσώς στα τηλεπαράθυρα» ο Άδωνις Γεωργιάδης για το μη κλείσιμο της αξιολόγησης, την προκήρυξη εκλογών και την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων του κ. Σόιμπλε ή και ακόμη περισσότερων.

Κληθείς να απαντήσει για το δικό του «μυστικό ταξίδι» στο Παρίσι και τη συνάντηση με την επενδυτική τράπεζα Rothschild ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι το ταξίδι δεν ήταν μυστικό. Ανέφερε, μάλιστα, ότι σκοπός της συνάντησης με την επενδυτική τράπεζα ήταν η προετοιμασία για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα για το ότι η ΝΔ πιθανόν ενοχλείται από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μητσοτάκης: Ξαναφέρατε το μαύρο σύννεφο της δραχμής

Από την πλευρά του κ. Μητσοτάκης, αφού ξεκαθάρισε ότι μιλάει την ίδια γλώσσα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, υπογράμμισε ότι με το ταξίδι του στο Βερολίνο προσπάθησε να τελειώσει τη συζήτηση περί δραχμής. «Είπα ότι οποιαδήποτε αναφορά στη δραχμή πρέπει να τελειώνει. Την ώρα που εγώ έκανα αυτή τη δήλωση εσείς ανεχόσασταν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο που άνοιγε θέμα δραχμής» απάντησε στον πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης. Καταλόγισε, μάλιστα, στην κυβέρνηση ότι έφερε πίσω το μαύρο σύννεφο της δραχμής με αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι στη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε αλλά και με την Άγκελα Μέρκελ εξήγησε το σχέδιο του για την έξοδο της χώρας από την κρίση και το ότι η χώρα χρειάζεται μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. «Είπα στον κ. Σόιμπλε και στην κυρία Μέρκελ ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό αέρα από το 3,5% που μας εγκλωβίσατε με τη συμφωνία σας» ανέφερε στον πρωθυπουργό.

Μάλιστα αναφέρθηκε στη δήλωση Γεωργιάδη πως είναι καλύτερα να μην κλείσει η αξιολόγηση, λέγοντας στον κ.Τσίπρα: “Μη διαστρεβλώνετε δηλώσεις στελεχων μας. εμεις λέμε κλείστε την αξιολόγηση τωρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον λαό. Εάν κλείσετε όμως, έχετε εξασφαλίσει πρόσβαση στην ποσοτική χαλάρωση και μέτρα για το χρέος ή θα κλείσετε χωρίς το όφελος της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά με μέτρα;” Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο έστειλε και ένα σαφές μήνυμα στον αντιπρόεδρο της ΝΔ πάνω στη δήλωση του οποίου έστησε ο πρωθυπουργός όλο του το αφήγημα.

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση για τα θέματα εγκληματικότητας με τον κ. Μητσοτάκη να κάνει λόγο για έξαρση της εγκληματικότητας ειδικά στα Εξάρχεια και τον κ. Τσίπρα να παρουσιάζει στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που αντικρούουν τον εν λόγω ισχυρισμό.

Παιδική χαρά των βανδάλων

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε όμως και προσωπική επίθεση στον κ. Τσίπρα για την εγκληματικότητα. «Είστε πρωθυπουργός ή είστε προβοκάτορας;» είπε και τον κατηγόρησε ότι κοιτάει με απάθεια τα τρόλεϊ να φλέγονται και έχει μετατρέψει την Αθήνα σε «παιδική χαρά των βανδάλων». Έδωσε, μάλιστα, έμφαση στην περιοχή των Εξαρχείων λέγοντας ότι η κατάσταση εκεί έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και μίλησε για «παρακράτος». «Η περιοχή έχει εξελιχθεί σε κάτι σαν άβατο» είπε καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ανέχεται όλα αυτά τα φαινόμενα. Επικαλέστηκε μάλιστα τις ένοπλες επιθέσεις που σημειώνονται κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ με μολότοφ και καλάζνικοφ αλλά και τις ληστείες στην περιοχή την οποία χαρακτήρισε «γκέτο». Επίσης, υπογράμμισε τις επιθέσεις κατά καθηγητών σε Πανεπιστήμια και τα τρόλεϊ που πυρπολούνται στο κέντρο της Αθήνας διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα συστήσει και πάλι την ομάδα Δέλτα. «Βάλατε την εγκληματικότητα μέσα στην καθημερινότητα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει με δικιά σας ευθύνη» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Ακροδεξιά ατζέντα του φόβου

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι επιχείρησε ανεπιτυχώς να αναδείξει «την ατζέντα του φόβου» για επικοινωνιακούς λόγους. Μάλιστα, με συνεχείς αναφορές στο Μάκη Βορίδη και στον Αντώνη Σαμαρά καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να εκφράσει την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ. «Είναι πολύ μικρή η απόσταση που χωρίζει την βαριοπούλα από τα βουλευτικά έδρανα της ΝΔ που κάθεται ο κ. Βορίδης» είπε απαντώντας στην αναφορά του κ. Μητσοτάκη στη βαριοπούλα. Καταλόγισε, παράλληλα στον κ. Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να δημιουργήσει μια «πλαστή εντύπωση για έξαρση της εγκληματικότητας» λέγοντας ότι οι στατιστικές δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στοιχεία της ΕΛΑΣ που δείχνουν ότι οι εμπρησμοί οχημάτων στα Εξάρχεια και οι επιθέσεις κατά αστυνομικών είναι ίδιες ή λιγότερες την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε επίσης ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ η αστυνομία πραγματοποίησε για πρώτη φορά συντονισμένη επιχείρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος ναρκωτικών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται η βία στα γήπεδα που είχε πάρει «τρομακτικές διαστάσεις» επί των ημερών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα