Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Parliamentary voting for the election of the new Greek President, in Athens, Dec. 17, 2014 / , , 17 , 2014 Nick Paleologos / SOOC

Αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την κυβέρνηση. "Δεν εκλέγεται πρόεδρος" λέει η αντιπολίτευση

Με αισιοδοξία αντιμετωπίζουν υπουργοί και βουλευτές της συμπολίτευσης το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ την ίδια ώρα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν ανέφικτο τον κυβερνητικό στόχο των 180 βουλευτών στην κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία της προσεχούς Δευτέρας.

«Ενθαρρυντικό» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Αφού κάνουμε την πολιτική της αριθμητικής πολιτική αριθμητική, είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τους αριθμούς. Το αποτέλεσμα είναι καλό έως πολύ καλό, αλλά όχι αρκετό. Χρειάζεται ακόμη μια προσπάθεια. Έλεγα από την αρχή ότι στις 23 Δεκεμβρίου ουδείς μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Οι ελπίδες είναι βάσιμες και θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες πολιτικές συνεννοήσεις και πρωτοβουλίες, διαφανείς, δημόσιες -όπως μέχρι στιγμής- προς όλες τις κατευθύνσεις για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν θέλει εκλογές και η Βουλή έτσι θα ψηφίσει».

«Υπάρχει και τρίτη ψηφοφορία» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος και προσέθεσε: «Η τρίτη ψηφοφορία θα είναι πολύ καλύτερη».

Η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε: «Ο αριθμός ήταν σαφώς μεγαλύτερος. Η ελπίδα υπάρχει ότι θα επικρατήσει σωφροσύνη».

Ο υφυπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος δήλωσε ότι «στενεύουν πια τα περιθώρια. Ήταν στενά και στενεύουν περισσότερο. Το βλέπω πολύ δύσκολο να εκλεγεί Πρόεδρος».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια νέα πρωτοβουλία από πλευράς κυβέρνησης, ο κ. Γρηγοράκος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει ακόμη καιρός».

«Θα εκλεγεί Πρόεδρος τη Δευτέρα»«Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει την απόφαση ορισμένων συναδέλφων να απεγκλωβιστούν από το κλίμα των τελευταίων ημερών και να ξεκλειδώσουν την απόφασή τους» εκτιμά, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα. «Εκτιμώ ότι στην τρίτη ψηφοφορία θα έχουμε εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Γιατί αυτό επιβάλλεται από τη θέληση του ελληνικού λαού, τις ανάγκες της οικονομίας, αλλά και την ασφαλή πορεία της χώρας».

Ερωτηθείσα αν θα υπάρξει κάποια νέα πρωτοβουλία από την κυβέρνηση, η κ. Παπακώστα τόνισε: «Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε ήδη ένα διάγγελμα στο οποίο ο όρος συναίνεση ήταν κυρίαρχος. Πήρε πρωτοβουλία, και την απηύθυνε, για πέντε βήματα, στα οποία περιλαμβάνονται θεσμικά ζητήματα, όπως είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, η ανάγκη δημιουργίας μια ομάδας εθνικής διαπραγμάτευσης για να πάμε ισχυρότεροι -πέραν της πλειοψηφίας που αριθμεί σήμερα η κυβέρνηση- στους εταίρους μας για να κλείσουμε τη συμφωνία με την τρόικα. Απηύθυνε επίσης έκκληση για τη συμμετοχή ευρύτερων δυνάμεων σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, να ενώσουμε δυνάμεις. ώστε αυτό να καταστεί εφικτό, να γίνει πραγματικότητα. Επιπλέον, εναπόκειται στις άλλες πλευρές -εννοώ στους συναδέλφους βουλευτές ατομικά πλέον- να αποδεχτούν το αίτημα για συναίνεση, το οποίο έγινε αποδεκτό από τον πρωθυπουργό, και μένει να τιμήσουν τις υπογραφές τους αυτοί που το είχαν ζητήσει. Γιατί αλλιώς ακυρώνουν την ίδια την ουσία του δικού τους αιτήματος».

«Ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης: «Εκατόν εξήντα οκτώ βουλευτές, από 160, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και φαίνεται ότι στην τρίτη ψηφοφορία έχουμε πολύ καλή πιθανότητα να εκλέξουμε Πρόεδρο».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια νέα κυβερνητική πρωτοβουλία ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «έχει αναληφθεί η πρωτοβουλία, και η Βουλή έχει πλέον περιθώριο μίας εβδομάδας, που είναι μεγάλος πολιτικός χρόνος για να σταθμίσει τις ευθύνες της. Είμαι αισιόδοξος”.

«Δεν εκλέγεται Πρόεδρος», επιμένει η αντιπολίτευση

«Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε περίτρανα ότι η παρούσα Βουλή δεν έχει καμία απολύτως πιθανότητα να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Όποιες μεθοδεύσεις και να υπάρξουν, η Βουλή αυτή δεν εκλέγει Πρόεδρο. Αυτό το κατέδειξαν και οι δύο ψηφοφορίες που έγιναν μέχρι τώρα. Και η τρίτη ψηφοφορία θα είναι επίσης αποτυχημένη σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας- και αυτό είναι βέβαιο» συμπλήρωσε

Ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θοδωρής Δρίτσας, ανέφερε ότι το αποτέλεσμα «επιβεβαιώνει το ανέφικτο της κυβερνητικής προσπάθειας, η οποία οδηγεί τη χώρα σε μεγάλη αναταραχή και σε ανωμαλία» και σημείωσε: «Το ασφαλές πεδίο ομαλότητας παραμένει η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Ό,τι και να κάνουν είναι πολύ μακριά από τον στόχο των 180 βουλευτών, εκτός και αν ανατρέψουν την πολιτική γεωγραφία της Βουλής, το οποίο θα συνιστούσε μια ανωμαλία».

«Αποκαλυπτικό και εξαντλητικό των δυνατοτήτων της κυβέρνησης» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τι λένε οι ανεξάρτητοι βουλευτές

«Πολύ σπουδαίο αποτέλεσμα» χαρακτήρισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την έκβαση της δεύτερης ψηφοφορίας ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης, που ψήφισε υπέρ του Σταύρου Δήμα. «Το αποτέλεσμα δείχνει ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας» προσέθεσε.

Ο Βύρων Πολύδωρας, που ψήφισε και πάλι “παρών”, δήλωσε πως δεν νομίζει ότι θα αλλάξει κάτι στην τρίτη ψηφοφορία.

«Είναι ένα αποτέλεσμα αρκετά ικανοποιητικό, σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία, αλλά είναι μακρύς ο δρόμος ως τους 180 βουλευτές» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Κουράκος, ο οποίος ψήφισε υπέρ του Σταύρου Δήμα. «Σύμφωνα με το γράμμα του Συντάγματος, ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει εκείνα τα ανοίγματα έτσι ώστε να υπάρξει μια συναινετική διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» συμπλήρωσε.

«Ας περιμένουμε την τρίτη ψηφοφορία» είπε η ανεξάρτητη βουλευτής Ραχήλ Μακρή που ψήφισε “παρών”, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «δεν θα βρουν τους 180 βουλευτές και θα πάμε σε εκλογές», ενώ σε ερώτηση για το τι θα κάνει σε περίπτωση εκλογών απάντησε: «Θα πάω σπίτι μου απ` ό,τι βλέπω».

«Αναμενόμενο» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας ο Πέτρος Τατσόπουλος και προσέθεσε σιβυλλικά ότι «αναμενόμενο» θα είναι και το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας

«Υπήρξε ένα μεγάλο άλμα σήμερα» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Οικονόμου, που ψήφισε υπέρ του Σταύρου Δήμα. «Η τρίτη ψηφοφορία είναι μια καινούργια ψηφοφορία και τη Δευτέρα θα γίνει όλο το παιγνίδι. Ξεκινάμε τη Δευτέρα» προσέθεσε ο κ. Οικονόμου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Πηγή Φωτογραφίας: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα