Κόντρα με την αποχώρηση Κουμουτσάκου από το ΕΣΕΠ

Κόντρα με την αποχώρηση Κουμουτσάκου από το ΕΣΕΠ
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής Eurokinissi

ΥΠΕΞ: "Καμία ένσταση όταν παρέλαβε την επιστολή, αλλά ούτε και στην συνέχεια επί της θεματολογίας". Κουμουτσάκος: "Αρνήθηκε να διευρύνει τη συζήτηση για κρίσιμα θέματα".

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ, με αφορμή την αποχώρηση του Γιώργου Κουμουτσάκου από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ όταν εστάλη η πρόσκληση στον κ. Κουμουτσάκο, αλλά και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ίδιος μαζί του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ δεν διατύπωσε κάποια ένσταση ως προς τη θεματολογία της συγκαλούμενης συνεδρίασης του ΕΣΕΠ. Μάλιστα το πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι “στις 16 Αυγούστου 2018, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αποστέλλει πρόσκληση στα κόμματα (με εξαίρεση τη χρυσή Αυγή) να μετάσχουν στο Εθνικό ΣΑυμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής (ΕΣΕΠ), στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, με θέμα τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ). Πρόκειται για έναν νέο θεσμό που προωθείται, όπως αυτός που υπάρχει και σε άλλες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, κ.ο.κ.). Ζήτημα που θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της χώρας και την αντιμετώπιση κρίσεων. Στην επιστολή του, ο Ν.Κοτζιάς ζητάει από τα κόμματα, εάν επιθυμούν, να καταθέσουν τις προτάσεις τους” και στην συνέχεια στις 17 Αυγούστου, η Νέα Δημοκρατία παραλαμβάνει την πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών.

Πρόσκληση ΕΣΕΠ
 
Πρόσκληση ΕΣΕΠ
 

“Ο ίδιος ο τομεάρχης Εξωτερικών της, Γ.Κουμουτσάκος, υπογράφει την παραλαβή της. Ωστόσο, ο ίδιος ούτε όταν παρέλαβε την πρόσκληση, ούτε στη συνέχεια όταν επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί του εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, διατύπωσε κάποια ένταση επί της θεματολογίας”.  και συνεχίζουν οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΞ: “Παρά ταύτα, ο ίδιος αποχώρησε προφασιζόμενος ότι έχει ζητήσει διεύρυνση της ατζέντας της συνεδρίασης (ουσιαστικά με όλα τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας – Βαλκάνια, Κόσσοβο, ελληνοαλβανικά, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό κ.λ.π.), και ότι ο υπουργός του το αρνήθηκε. Να σημειωθεί ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα (Συριζα, Κιναλλ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων, Ανελ), σε αντίθεση με τη ΝΔ, παρέμειναν στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, συζητώντας το ιδιαιτέρως σοβαρό θέμα του ΣΕΑ”.

Απάντηση Κουμουτσάκου

«Μετά την άρνηση του υπουργού Εξωτερικών να διευρύνει τη συζήτηση για κρίσιμα εθνικά θέματα σε έναν θεσμό, τον οποίο εμείς σεβόμαστε απολύτως, η ΝΔ αποφάσισε από την παρούσα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) να αποχωρήσει» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, εξερχόμενος του υπουργείου Εξωτερικών μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «το σημερινό ΕΣΕΠ συγκαλείται μετά από ενάμιση χρόνο απουσίας κάθε συνεδρίασής του» κατά τον οποίο «υπήρξαν μείζονες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας», κάνοντας αναφορά στα σχετικά αιτήματα -για ενημέρωση και συζήτηση- της ΝΔ και του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην εκκίνηση του σημερινού ΕΣΕΠ, όπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος «η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης, ώστε πέραν του θεσμικού και σοβαρού ενδιαφέροντος ζητήματος της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, να γίνει ενημέρωση και συζήτηση από τον υπουργό των Εξωτερικών για ζητήματα όπως η πορεία των σχέσεων με την Αλβανία, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια ενόψει των σοβαρών συζητήσεων που γίνονται στο Κόσσοβο αυτήν την περίοδο, για το πώς πορεύονται οι ελληνορωσικές σχέσεις, τι ακριβώς γίνεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεδομένων και των τελευταίων θέσεων της Άγκυρας με νέες πιέσεις, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα στη Θράκη, ειδικά όσον αφορά στο θέμα των μουφτήδων, κ.λπ.».

«Αυτή τη διεύρυνση της συζήτησης αρνήθηκε ο κ. υπουργός των Εξωτερικών» τόνισε ο τομεάρχης της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «το ΕΣΕΠ πρέπει να προστατευθεί ως θεσμός, δεν μπορεί να μεταλλαχθεί -και αυτή είναι η άποψη της ΝΔ- ως ένα είδος ξεπλύματος του γεγονότος ότι δεν υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση για κρίσιμα ζητήματα».

«Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε τη σημερινή συνεδρίαση ως νομιμοποίηση της απουσίας κάθε συζήτησης, κάθε ενημέρωσης για κρίσιμα εθνικά ζητηματα» υπογράμμισε, εξηγώντας τον λόγο της αποχώρησής του.

Σχετικά με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ο κ. Κουμουτσάκος αποσαφήνισε ότι το έχει υποστηρίξει εδώ και πολύ καιρό η ΝΔ, ήδη από τον Απρίλιο του 2016 ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και κοινοποίησε στη Βουλή τη βούληση της ΝΔ να συσταθεί ένα τετοιο όργανο, ενώ έγινε επίσης και προγραμματική θέση στο συνέδριο του κόμματος που ακολούθησε.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version