Κορονοϊός – Γερμανία: Διχογνωμία για τα ομόλογα του ιού

Κορονοϊός – Γερμανία: Διχογνωμία για τα ομόλογα του ιού
Ο επικεφαλής της "Επιτροπής σοφών" Λαρς Φέλντ AP Photo/Michael Sohn

Διίστανται οι απόψεις μεταξύ στην "Επιτροπή Σοφών" της γερμανικής οικονομίας στο θέμα της χρήσης ομολόγων κορονοϊού για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας.

Διαφορά απόψεων παρατηρήθηκε μεταξύ των “σοφών” της γερμανικής οικονομίας σε ό,τι αφορά στη χρήση ομολόγων κορονοϊού για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας.

Ο επικεφαλής της “Επιτροπής σοφών,” Λαρς Φέλντ, σε συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας (30/3) μέσω video κατέστησε σαφές 
ότι οι κορυφαίοι οικονομολόγοι στην ειδική έκθεσή τους διαφωνούν μεταξύ τους για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του ιού: Συγκεκριμένα, είπε: “Αν είχαμε συζητήσει έτσι ακριβώς το θέμα των ομολόγων κορονοϊού όπως το φαντάζονται ορισμένοι, δηλαδή με κοινή ευθύνη, πιθανόν να μην είχαμε προσέλθει με μια ενιαία θέση”.

Μάλιστα, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Φράϊμπουργκ τόνισε πως βλέπει την κοινή ευθύνη με σκεπτικισμό “λόγω των κινδύνων που θα μπορούσαν να προκύψουν για τους δημόσιους προϋπολογισμούς, για παράδειγμα της Γερμανίας και της Ολλανδίας”.

Αντίθετα, ο Άχιμ Τρούγκερ, καθηγητής του πανεπιστημίου Ντούιμπουργκ-Έσεν και μέλος τη εν λόγω Επιροπής τόνισε ότι θεωρεί τα ομόλογα κορονοϊού απαραίτητα προκειμένου να επιτευχθεί μια κοινή λύση στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, η Επιτροπή συμφωνεί τουλάχιστον στο ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα, έτσι ώστε να μην πάρουν ξανά τα ύψη τα spreads των χωρών που βρίσκονται σε κρίση και ότι πρέπει να αποφευχθεί μια “νέα κρίση χρέους”.

Μία πιστωτική γραμμή από το ταμείο διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας «με τις ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις» είναι μια επιλογή που μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα, δήλωσε επίσης ο Τρούγκερ.

Ο ΕΜΣ δημιουργήθηκε το 2012 – εν μέσω της κρίσης του ευρώ και μπορεί χάρη στην υψηλή πιστοληπτική του ικανότητα να δανειστεί χρήματα υπό πολύ ευνοϊκούς όρους και στη συνέχεια να μεταφέρει αυτό το πλεονέκτημα σε χώρες του ευρώ που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα