Κοτζιάς: Δεν δώσαμε το όνομα, το πήραμε πίσω

Φωτογραφία από την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες
Φωτογραφία από την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες EUROKINISSI

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, εκφράζοντας την πεποίθηση, ότι η πΓΔΜ "πολιτικά θα κάνει" όσα πρέπει, αλλά "νομικά, αν δεν το κάνει, χάνει όλο το παιχνίδι".

Με αυτή τη συμφωνία εμείς δεν δώσαμε το όνομα, το πήραμε πίσω, σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, χάρτη, τον οποίο παρουσίασε το BBC, όπου η πΓΔΜ αναγράφεται ως Βόρεια Μακεδονία και πιο κάτω η ελληνική, ως Μακεδονία. «Έχει ένα ενδιαφέρον αυτή η συμφωνία. Έχουμε πάρει φοβερά πράγματα και με το μόνο που ασχολούνται, είναι τα δύο ζητήματα», είπε ο υπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον τ/σ Ant1.

Ειδικότερα, δε, για τη «μακεδονική» γλώσσα, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή από το 1948 που διαμορφώθηκε ως γραπτή έως το 1977 που αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ, αλλά και τη στάση των κατοπινών ελληνικών κυβερνήσεων να μην προβάλουν ενστάσεις, υπογράμμισε: «Βρήκαμε τετελεσμένα και τα γειώσαμε». Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άρθρο 7 της συμφωνίας, ως «προσωπική» του «επιτυχία», καθώς -όπως είπε- ορίζει ότι η γλώσσα αυτή ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών.

Στο ερώτημα γιατί ο προσδιορισμός δεν αντανακλάται και στην ιθαγένεια, ο κ. Κοτζιάς απάντησε, αναφερόμενος στα «μεγάλα κέρδη που ήδη έλαβε η Ελλάδα από τη συμφωνία», όνομα, πραγματικό erga omnes, συνταγματική αλλαγή και μαχαίρι στον αλυτρωτισμό, και τονίζοντας ότι σε έναν συμβιβασμό και οι δύο πλευρές παίρνουν κάτι. Ερωτηθείς επίσης για τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη, ότι εφόσον δεν λέγονται Βορειομακεδόνες στην ιθαγένεια, δεν ακυρώθηκε το θέμα του αλυτρωτισμού, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης «αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες του 1913» αφενός και ότι αφετέρου η ΝΔ «είχε δεχτεί να διατηρηθεί σε πολλές φάσεις της διαπραγμάτευσης το όνομα "Μακεδονία" για το εσωτερικό της χώρας».

Σχετικά με την εξέταση των βιβλίων Ιστορίας για στοιχεία αλυτρωτισμού και τις ενστάσεις γύρω από αυτό, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα». Χαρακτήρισε την κατάσταση «φοβική» και «μίζερη» και διευκρίνισε ότι αυτή είναι και μία συνήθης πρακτική στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε, δε, στην αντίστοιχη επιτροπή που έχει συσταθεί με την Αλβανία, όπου η ελληνική πλευρά συνέταξε έκθεση 7 σελίδων με 140 παρατηρήσεις για τα βιβλία τους, ενώ εκείνοι διατύπωσαν μία μόνο παρατήρηση. «Θα την κοιτάξουμε, καμία αντίρρηση. Δηλαδή, δεν είναι μονόδρομος οι διεθνείς σχέσεις» σχολίασε.

Ερωτηθείς αν θεωρεί δεδομένο πως η πΓΔΜ θα διανύσει όλη την πορεία που πρέπει να διανύσει, ο κ. Κοτζιάς διατύπωσε την πεποίθηση ότι «πολιτικά θα το κάνει» τονίζοντας ταυτόχρονα πως «νομικά, αν δεν το κάνει, χάνει όλο το παιχνίδι». Θέλησε δε να εξηγήσει λεπτομερώς τη διαδικασία: «Το ΝΑΤΟ έχει την εξής διαδικασία: Κάνει μια πρόσκληση προς διάλογο. Υπάρχει και έγγραφο -προχθεσινό- του Στόλτενμπεργκ, χτες το βράδυ το διάβαζα. Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτού του διαλόγου; Η ικανοποίηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί. Από τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, ποιες είναι οι δύο που έχουμε θέσει εμείς και έχουν γίνει αποδεκτές στο ΝΑΤΟ; Δημοψήφισμα με θετικό αποτέλεσμα και αλλαγή του Συντάγματος. Εάν δεν τα κάνουν αυτά τα δύο, δεν μπορούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Το ότι υπάρχει διάλογος για το πώς θα προετοιμαστεί η ένταξή τους και πώς θα ικανοποιήσουν τα προαπαιτούμενα, είναι υπέρ ημών. Κι εκείνοι βέβαια θα βοηθηθούν».

Εκτίμησε, επίσης, ότι η συμφωνία θα περάσει από την ελληνική Βουλή: "Τα Σκόπια όμως, μας δείχνουν εμπιστοσύνη, αυτό υπογραμμίζω. Γιατί μερικοί πήγαν να εμφανίσουν ότι παίρνουμε εμείς ρίσκο, που θα το επικυρώσουμε κάποια στιγμή. Το ρίσκο εμπιστοσύνης το παίρνουν τα Σκόπια. Διότι αυτοί θα πάνε θα κάνουν την επικύρωση αυτή την εβδομάδα πιθανολογώ, θα κάνουν δημοψήφισμα και θα κάνουν αλλαγή του Συντάγματος και μετά θα έρθουμε εμείς να επικυρώσουμε. Αν δεν επικυρώσουμε, που εγώ δεν το πιστεύω καθόλου ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση, τότε θα έχουν κάνει εκείνοι όλη την προσπάθεια χωρίς ανταπόκριση. Έρωτας χωρίς ανταπόκριση, που λέμε. Άρα παίρνουν ένα ρίσκο, ότι μας εμπιστεύονται. Και μας εμπιστεύονται, διότι ακούν κι αυτοί με μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις στη Βουλή και γνωρίζουν ότι υπάρχε σαφής πλειοψηφία στη Βουλή».

Ερωτηθείς σχετικά με χθεσινή δήλωση του κ. Κουμουτσάκου ότι το κόμμα του ποτέ δεν είπε σκέτο Μακεδονία και ότι ποτέ δεν πρότεινε διπλές χρήσεις, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ: «Έχει δυο παραλλαγές: Ή λέει συνειδητά ψέματα -γιατί το έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου ότι αυτό το όνομα Μακεδονία - Σκόπια και Μακεδονία στο εσωτερικό, παίζει και κουβεντιάζεται- και να μην κάνει ότι δεν ξέρει, άρα, ή δεν λέει αλήθεια, δε λέω την άλλη λέξη, ή δεν ήξερε. Διότι εγώ τους έχω ρωτήσει μέσα στη Βουλή και αν έχετε δει, έχουν αποφύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. Τους ρωτάω, "ποια ονόματα έχετε προτείνει και ποιο σήμερα επιλέγετε;". Γιατί δε λένε τα ονόματα;».

Κληθείς, επίσης, να εκφέρει την άποψή του γιατί άλλαξε στάση η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Διότι ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε ότι ο πατέρας του δεν ήταν άξιος πολιτικός και ο κ. Σαμαράς υπεράξιος. Και πήγε στη γραμμή του κ. Σαμαρά. Εγώ τον Αντώνη Σαμαρά να τον συγχαρώ, πρώην πρωθυπουργός, έφυγε από την πρωθυπουργία, έφυγε από την προεδρία του κόμματός του και παραμένει ο καθοδηγητής του νέου προέδρου» σχολίασε χαρακτηριστικά.

ΝΔ για Κοτζιά: Γιατί παραχώρησε στους Σκοπιανούς τη δυνατότητα να δηλώνουν "Μακεδόνες";

«Στην πατριωτική ευαισθησία των Ελλήνων, ο κ. Νίκος Κοτζιάς απαντά με τη γνωστή αυταρέσκεια και αλαζονεία του» τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών.

«Αντί να δίνει συνεντεύξεις για την επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε και παράγει ήδη τετελεσμένα, ας εξηγήσει στους Έλληνες ένα μόνο πράγμα: Γιατί παραχώρησε στους Σκοπιανούς τη δυνατότητα να δηλώνουν "Μακεδόνες" και να ισχυρίζονται ότι μιλούν τη "μακεδονική" γλώσσα, κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε στο παρελθόν;» σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΠΓΔΜ: Σε κλίμα έντασης πέρασε η συμφωνία από την Επιτροπή της Βουλής

Αντ. Τζανακόπουλος: Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει "μακεδονικό έθνος" γιατί το Διεθνές Δίκαιο δεν προβλέπει ορισμό "έθνους"

Θ. Καρτερός: Αλλάζουν όλα στο πολιτικό σκηνικό με το Μακεδονικό

SHARE: