Κοτζιάς: Ελλάδα και Μαυροβούνιο φάροι σταθερότητας στα Βαλκάνια

Κοτζιάς: Ελλάδα και Μαυροβούνιο φάροι σταθερότητας στα Βαλκάνια

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του

Ως ιδιαίτερα εποικοδομητική χαρακτήρισαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Μαυροβουνίου, Νίκος Κοτζιάς και Σέρντζαν Νταρμάνοβιτς, τη σημερινή δίωρη συνάντησή τους, η οποία θα διευρύνει ακόμη περισσότερο τις στενές φιλικές σχέσεις των δύο χωρών και θα επεκτείνει τη διμερή συνεργασία σε πολλούς τομείς, με έμφαση στον οικονομικό.

«Το Μαυροβούνιο όπως και η Ελλάδα είναι δυο φάροι σταθερότητας στα Βαλκάνια. Είμαστε δύο χώρες που φροντίζουμε και συμβάλλουμε στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής, και από αυτή την άποψη η φίλη χώρα του Μαυροβουνίου είναι μια χώρα που συμβάλλει στη διάδοση της πολιτικής κουλτούρας τής συναίνεσης και των συμβιβασμών στην περιοχή μας. Και το έχει αποδείξει αυτό λύνοντας, ή έχοντας κάνει όλα τα απαραίτητα από την πλευρά της για να λυθούν, κάθε είδους προβλήματα που κουβαλάμε όλοι μας από το παρελθόν στη περιοχή», τόνισε ο κ. Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ευχαριστώντας τον Μαυροβούνιο ομόλογό του για τη φιλία της χώρας του και την αλληλεγγύη που εξέφρασε για τα θύματα του σεισμού στη Λέσβο. Τον συνεχάρη δε για την επιτυχία της χώρας του στη διεθνή πολιτική σκηνή και την πρόσφατη ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τονίζοντας ότι «από όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων είναι η χώρα, με τις πιο προωθημένες θέσεις στη διαπραγμάτευση και πλησιέστερα από κάθε άλλη για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, όπως είπε ο ίδιος, εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου, να δώσει τη γνώση και την εμπειρογνωμοσύνη της, αλλά και να αναπτύξει τη διμερή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς, τόσο μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών όσο και συνολικότερα των δύο κρατών. Ήδη η διμερής συνεργασία αναπτύσσεται σε επίπεδο στρατιωτικών σχολών, πανεπιστημίων, ερευνητικών και πολιτιστικών κέντρων.

Είμαστε και οι δύο εχθροί του εθνικισμού

«Είμαστε και οι δύο εχθροί του εθνικισμού που γέμισε νέες συγκρούσεις στην περιοχή μας. Θέλουμε να αναπτύξουμε δίκτυα. Θέλουμε να αξιοποιηθεί ο ΤΑP για να εξελιχθεί ο αγωγός Ιόνιου Αδριατικής. Θέλουμε να στηρίξουμε τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της Ιονίας Οδού και των διακλαδώσεών της. Να συνεργαστούμε σε μορφωτικά και πολιτιστικά ζητήματα και να καταπολεμήσουμε ασφαλώς και το οργανωμένο έγκλημα», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Με χαρά, όπως ανέφερε στη συνέχεια, δέχτηκε από τον ομόλογό του τις προσκλήσεις για επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτούν το Μαυροβούνιο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για εντατικοποίηση των συναντήσεων, καθώς όπως είπε είναι κέρδος και για τις δύο χώρες και για την περιοχή μας. Παράλληλα κάλεσε τον κ. Νταρμάνοβιτς σε όλες τις διασκέψεις που διοργανώνει η Ελλάδα, στα τέλη Οκτωβρίου για τον Πολιτιστικό και Διαθρησκειακό Διαλογο, στην επόμενη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τον Ιούνιο του 2018, αλλά και στην τετραμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Κροατίας, με στόχο να στηριχθεί η ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Νταρμάνοβιτς ευχαρίστησε τον κ. Κοτζιά για την αναγνώριση των στενών σχέσεων και της φιλίας μεταξύ των δυο χωρών, επισημαίνοντας ότι βασικός στόχος της επίσκεψής του στην Ελλάδα ήταν να προωθήσει περαιτέρω τη σχέση αυτή, τον εποικοδομητικό διάλογο και ακόμα περισσότερο την οικονομική συνεργασία.

Εξήρε τη θετική πολιτική της Ελλάδας απέναντι στα Δυτικά Βαλκάνια, τόσο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα επαφής του ΝΑΤΟ για το Μαυροβούνιο το 2008», εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την ουσιαστική βοήθεια της χώρας μας στην ένταξη ως πλήρους μέλους του Μαυροβουνίου του ΝΑΤΟ, πριν από μία εβδομάδα, αλλά και για τη σταθερή υποστήριξή της στον τομέα της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ο τρίτος μεγάλος στόχος για τη χώρα του.

«Συμφωνήσαμε ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να χάσει την ώθηση που έχει στα Δυτικά Βαλκάνια», είπε, τονίζοντας την ανάγκη αναβάθμισης της παρουσίας της ΕΕ ώστε να ενθαρρύνει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην ενταξιακή τους πορεία. «Γιατί όχι μόνο έχουμε διδάγματα από την Ιστορία, αλλά και από το παρόν. Οι πιο σημαντικοί θεσμοί δημοκρατίας και οικονομικής ευημερίας σήμερα, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δε δραστηριοποιηθούν στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, θα υποκατασταθούν από κάποιον άλλον», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο κ. Νταρμάνοβιτς για την απευθείας σύνδεση της Aegean στις 31 Ιουνίου με το Μαυροβούνιο, τονίζοντας ότι αυτό θα συνεισφέρει πολύ στην ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες και θα αναπτύξει τον τουριστικό τομέα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης και της παιδείας, στη βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε 12 Μαυροβούνιους αξιωματικούς και έδωσε έμφαση στην προώθηση των οικονομικών σχέσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα των συνόρων του Μαυροβουνίου με το Κόσσοβο και πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεαστεί από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στη γείτονά τους, ο κ. Νταρμάνοβιτς τόνισε ότι το «θέμα αυτό δεν είναι πλέον ανοιχτό» για το Μαυροβούνιο, αλλά «ενδεχομένως ανοίγει λόγω εσωτερικών πολιτικών διαμαχών στο Κοσσυφοπέδιο», εκτιμώντας ότι «είναι σύνηθες, φυσιολογικό στη Δημοκρατία να τίθενται τέτοιες συζητήσεις. Γνωρίζουμε ότι υπήρξε ένα πρόβλημα εξεύρεσης πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου για την επικύρωση της Συνθήκης», είπε.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «η απελευθέρωση των θεωρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου. Με την κύρωση αυτής της Συνθήκης θα μπορέσουν να ενταχθούν στις χώρες όπου ισχύει η απελευθέρωση».

Και προσέθεσε: «Έχουμε αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, έχουμε καλές σχέσεις, συνεχίζουμε τον διάλογο, δεν βλέπουμε για ποιο λόγο δεν θα πρέπει να συνεχίσει αυτή η κατάσταση με όποια νέα κυβέρνηση διαμορφωθεί, μάλλον μία κυβέρνηση συνασπισμού. Πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση, θα βρεθεί λύση στο Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Είμαστε πολύ άνετοι, θα έλεγα, απέναντι σε αυτό το θέμα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα