Κοτζιάς: Η Τουρκία να συνέλθει. Δεν θα κάνει περιπάτους και καταλήψεις στην Ελλάδα

Κοτζιάς: Η Τουρκία να συνέλθει. Δεν θα κάνει περιπάτους και καταλήψεις στην Ελλάδα
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς SOOC

"Η συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ πρέπει να περάσει μέσα από το Σύνταγμα της FYROM για να διασφαλιστεί η καθολική εφαρμογή της", αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών - Στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία πως "η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ και Συρία"

Σαφή μηνύματα σε Τουρκία και πΓΔΜ έστειλε μέσω του Α`Προγράμματος της ελληνικής ραδιοφωνίας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, λίγες ώρες μετά την αυστηρή σύσταση της ΕΕ στην Αγκυρα για τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τις επαφές του πρωθυπουργού στην άτυπη σύνοδο κορυφής για τα εθνικά μας θέματα.

Η δήλωση της ΕΕ είναι πολύ σοβαρή και αυστηρή, είναι η ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος στην επείγουσα έκκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προς την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, και στο ενδεχόμενο να ματαιωθεί η επικείμενη σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε παράλληλα πως η Τουρκία έχει πολλά οικονομικά συμφέροντα με συνδέονται με την Ευρώπη, ενώ διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ και Συρία, προσθέτοντας ότι εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να συνδράμουμε την προσπάθεια της γείτονος να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επισήμανε ακόμη ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν περνάνε αυτοί οι τσαμπουκάδες στην επόμενη φάση, όπου εμπλέκονται οι ΗΠΑ και η Γαλλία”.

Ο κ. Κοτζιάς κάλεσε την Τουρκία “να συνέλθει, να κατανοήσει ότι η Ελλάδα δεν είναι καμιά χώρα στην οποία μπορεί να κάνει διάφορους περιπάτους, που έχουν στο μυαλό τους, ούτε διάφορες καταλήψεις”.

Οσον αφορά το ονοματολογικό με τη πΓΔΜ, αποκάλυψε ότι το σχέδιο συμφωνίας που προτείνει η Ελλάδα έχει φύγει από το ΥΠΕΞ και έχει παραδοθεί στην κυβέρνηση, γνωστοποιώντας ότι είναι πιθανόν να το στείλει στη γειτονική χώρα πριν την επίσκεψή του στα Σκόπια τον Μάρτιο. “Η συμφωνία πρέπει να περάσει μέσα από το Σύνταγμα της FYROM για να διασφαλιστεί η καθολική εφαρμογή της”, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας πάντως, ότι οι δηλώσεις Ζάεφ δεν δείχνουν συμβιβαστική διάθεση.

Ακόμη, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, επισημαίνοντας πως “όλοι αυτοί που κουνάνε το χέρι στην κυβέρνηση, δεν θέσανε για 25 χρόνια θέμα αλλαγής του Συντάγματος”.

Καυστικός ήταν ο υπουργός Εξωτερικών και προς την ΝΔ κάνοντας λόγο για fake news και διαστρεβλώσεις γύρω από τα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανύπαρκτα γεγονότα και το άτομό του, όπως είπε. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Αλβανία και τις κατηγορίες εναντίον του ότι έχει παραδώσει το Ιόνιο, ο κ. Κοτζιας τόνισε ότι “ενώ ακόμα υπάρχει μία θεσμική διαδικασία σε εξέλιξη στην Αλβανία σχετικά με τη διαπραγμάτευση ήδη κατηγορούμαι εγώ για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας που θα διαπραγματευτούμε για τις λεπτομέρειες της». Παράλληλα εξέφρασε την «ελπίδα» ότι από τη ΝΔ θα επιλέξουν κάποια στιγμή τι ακριβώς θέλουν να του προσάψουν, το γεγονός «ότι δεν είναι ενημερωμένοι για το τι γίνεται σε αυτές τις διαδικασίες» ή «για το περιεχόμενο αυτών των διαδικασιών”;

“Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα από εξωτερική πολιτική και ασχολούνται με αυτήν”, είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια, και την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία.

Πηγή: Α’ Πρόγραμμα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα