Κοτζιάς σε Αναστασιάδη: ‘Κάποιοι έλεγαν ότι τσακωνόμασταν μεταξύ μας’

Κοτζιάς σε Αναστασιάδη: ‘Κάποιοι έλεγαν ότι τσακωνόμασταν μεταξύ μας’

Καμία διάσταση απόψεων με την Ελλάδα, αναφέρει ο Κύπριος πρόεδρος. Για ποιο λόγο υπήρξε κόντρα των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας και πώς εξηγείται η ένταση εν μέσω διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Διαψεύδεται ο καυγάς Κοτζιά-Αναστασιάδη (Vid)

“Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με κουτσομπολιά. Με τον κ. Κοτζιά και την ελληνική κυβέρνηση είμαστε σε απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση”. Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το Κυπριακό.

Ο ίδιος ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων με την Ελλάδα. “Βρισκόμαστε σε πλήρη σύμπλευση και ευχαριστώ την Ελληνική Κυβέρνηση και τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά για την αμέριστη στήριξη”, είπε ο ίδιος.

Το φερόμενο ως πρόβλημα ξεκίνησε όταν χθες στη Γενεύη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ εμφανίστηκε ανακοινώνοντας νέο ραντεβού για συζητήσεις στις 23 Ιανουαρίου.

Όπως εξηγούν πηγές της Κυβέρνησης, ο Μεχμέτ Τσαβούσογλου ζητούσε οι συζητήσεις να συνεχιστούν την Παρασκευή σε τεχνικό επίπεδο με τη δική μας την πλευρά να ζητά η διαδικασία να συνεχιστεί σε επίπεδο πολιτικό, με ενημέρωση των τεχνικών της διαπραγμάτευσης. Από την ελληνική μεριά γίνεται λόγος για απόπειρα μεθόδευσης της διαδικασίας από την πλευρά των Τούρκων.

Διευκρινίζεται πως για σήμερα, Παρασκευή, είχε προγραμματιστεί να γίνει συνάντηση για σε πολιτικό επίπεδο αλλά η πλευρά της Τουρκίας δήλωσε αδυναμία επικαλούμενοι επείγουσες ανάγκες στο συριακό μέτωπο, αναφέροντας πως γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να επιστρέψουν. Οι ίδιοι έκαναν πρόταση για τεχνικές ομάδες θέλοντας να αποπολιτικοποιήσουν το θέμα. Ωστόσο, για σήμερα δεν ήταν προγραμματισμένες οι συζητήσεις των τεχνικών επιτελείων και η πλευρά της Ελλάδας σημείωσε πως δεν ήθελαν να συσταθούν τεχνικές ομάδες χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία.

Ο κ. Κοτζιάς ζήτησε από τον κ. Τσαβούσογλου να παραμείνει στη Γενεύη λίγο χρονικό διάστημα παραπάνω, για να δοθούν οδηγίες προεργασίας στις τεχνικές ομάδες, πράγμα που δεν κατέστη εφικτό. Για τον ίδιο λόγο είχε “δώσει” και ημερομηνία για τις 23 Ιανουαρίου, με γνώμονα πολλών ημερών για προετοιμασία, κάτι που δεν ήθελε η τουρκική πλευρά ζητώντας πιο άμεσες συζητήσεις.

Μιλώντας δε, σήμερα σε δημοσιογράφους, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε:

“Βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαπραγμάτευση και μάχη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει, πριν απ’ όλα, απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την ύπαρξη του συστήματος εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα.

Θέλουμε μια λύση δίκαιη και όχι σαθρή. Όπως ξέρετε, είχαμε συμφωνήσει με όλα τα μέρη και με τον Ο.Η.Ε. ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι “open ended”, δηλαδή θα είναι ανοικτή και δεν θα σταματήσει εάν υπάρξει διακοπή.

Σε αυτή τη βάση, συμφωνήσαμε να συνεχιστεί με τη μορφή συνομιλιών μεταξύ ειδικών και πιο συγκεκριμένα, από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με μια αντιπροσωπεία υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Η διαπραγμάτευση θα συγκληθεί εκ νέου την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα λάβει τη μορφή διϋπουργικής με τη συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων.

Είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης”.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν περί παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων, ανέφερε:

“Την Παρασκευή, η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ”.

Ο διάλογος Κοτζιά-Αναστασιάδη

 

Μετά τη σύντομη ενημέρωση που έκανε ο κ. Κοτζιάς στους δημοσιογράφους δέχτηκε την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος είχε έρθει για να τον ευχαριστήσει και προσωπικά για τη στήριξη στο τραπέζι της διάσκεψης.

“Κάποιος έβγαλε ότι τσακωνόμασταν οι δύο μας” είπε κ. Κοτζιάς.

“Εμείς;” αναρωτήθηκε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε: “Δεν είπαμε όχι μόνο λέξη μεταξύ μας. Ήμασταν απόλυτα συνεννοημένοι”.

Και ο κ. Κοτζιας πρόσθεσε: “Πού να δείτε και τον Πρόεδρο να μου κλείνει και το ματάκι στην ώρα της συζήτησης”.

“Είναι της τρέλας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε τρελά πράγματα αλλά δεν τα λαμβάνουμε υπόψη μας” είπε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε εμφαντικά: “Υπήρχε απόλυτη συνεννόηση, εκεί που υπήρξε σύγχυση ήταν οι τρεις (εγγυήτριες δυνάμεις) που κάθισαν και είχαν μία πρόταση να την υποβάλουν στη Διάσκεψη που ήταν φυσικό. Είναι δύο τα μέρη: το ένα οι εγγυήτριες δυνάμεις και το άλλο Κυπριακή Δημοκρατία”.

“Η απόφαση της 1ης του Δεκέμβρη προέβλεπε ότι θα καθίσουμε σε δύο τραπέζια. Στο ένα τραπέζι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και στο άλλο οι δύο κοινότητες”, σημείωσε ο κ. Κοτζιάς

“Πολύ σωστά Νίκο μου” απάντησε ο κ. Αναστασιάδης. Και του είπε χαριτολογώντας: “Νίκο μου ενώ είσαι στη πολιτική παρά τη στομάχα σου δεν είσαι χοντρόπετσος. Έχω και εγώ αλλά εγώ έχω φτάσει σε ένα σημείο να βάζω από ένα αυτί και να βγάζω από το άλλο. Η ουσία είναι μία, έχουμε συνεργασία που έπρεπε να έχουμε; Παραπάνω από οποιεσδήποτε άλλες κυβερνήσεις”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα