Κουτσούμπας: Ο Τσίπρας πήρε τη σημαία των ΗΠΑ όχι γιατί κληρώθηκε, αλλά γιατί αρίστευσε

Κουτσούμπας: Ο Τσίπρας πήρε τη σημαία των ΗΠΑ όχι γιατί κληρώθηκε, αλλά γιατί αρίστευσε
Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην πλατεία Συντάγματος. Στην συγκέντρωση θα παρουσιαστούν οι θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, μετά την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας. Ακολουθεί πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μετά την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, παρουσίασε χθες, στην γεμάτη από κόσμο πλατεία Συντάγματος ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Η όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, αλλά και η αποσταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, ήταν τα κύρια στοιχεία της ομιλίας του Δημήτρη Κουτσούμπα σε συγκέντρωσε που πραγματοποίησε  στο Σύνταγμα το κόμμα του.

Ο Γραμματέας του ΚΚΕ, αφού έκανε εκτενή αναφορά στα γεωστρατηγικά «παιχνίδια» των μεγάλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την συμμετοχή της χώρας μας σε αυτά. «Όλες οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση μετά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ δείχνουν ότι ο Τσίπρας πήρε τη σημαία των ΗΠΑ όχι γιατί κληρώθηκε, αλλά γιατί αρίστευσε στο μάθημα ξέπλυμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας, μίλησε για αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, ιδιαίτερα στα σύνορα, κάνοντας λόγο για «επισημοποίηση των διεκδικήσεων της Τουρκίας μέσα από ελληνικό έδαφος, κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα».

Θέλοντας παράλληλα να υπερτονίσει το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν εξασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αλλά πράτει ακριβώς το αντίθετο, ο κ.Κουτσούμπας υπενθύμισε τη στάση της συμμαχίας στον «Αττίλα», στο διχοτομικό -όπως το χαρακτήρισε- σχέδιο «Ανάν» και την κρίση των Ιμίων. «Δεν ξεχνάμε ότι η απώλεια τότε των τριών Ελλήνων στρατιωτικών ήταν μόνο το ανθρώπινο τίμημα της κρίσης, που όμως δεν ήταν και το μόνο», είπε χαρακτηριστικά π Γραμματέας του ΚΚΕ.  

Παράλληλα, έθεσε προς την κυβέρνση το ερώτημα αν ισχύει ή όχι η πληροφορία ότι από 1η Μάρτη, ξεκινά η διαδικασία μετεγκατάστασης αμερικάνικων αεροσκαφών τύπου drone  στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Όσο για το «Σκοπιανό», ο κ.Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «Εγγύηση είναι η μη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ», συμπληρώνοντας παράλληλα ότι πραγματική λύση σημαίνει «εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού, των διεκδικήσεων, εξασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων, που αυτό σημαίνει αλλαγές τώρα και όχι στο απώτερο μέλλον στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ», υπενθυμίζοντας ότι αναύλωτη θέση του ΚΚΕ στο ζήτημα της ονομασίας παραμένει σύνθετη ονομασία erga omnes, που θα πρέπει να ορίζεται με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι για το κόμμα του δεν υπάρχει ιστορικά διαμορφωμένο «μακεδονικό» έθνος, «μακεδονική» εθνότητα, «μακεδονική» γλώσσα, «που είναι η βάση του αλυτρωτισμού και ότι εγείρουν ζητήματα ύπαρξης μειονότητας, άρα και διεκδικήσεων, δήθεν υπεράσπισης δικαιωμάτων της».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα