Κουτσούμπας: Πηγή έμπνευσης η πορεία της ταξικής πάλης

Κουτσούμπας: Πηγή έμπνευσης η πορεία της ταξικής πάλης
Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην πλατεία Συντάγματος(αρχείου) Eurokinissi

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε στην εκδήλωση για την παρουσίαση λευκώματος φωτογραφιών από την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή το γιορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος, παρουσίασε την Πέμπτη στα ΜΜΕ την έκδοση ενός ξεχωριστού Λευκώματος, σπάνιων και εξαιρετικών φωτογραφιών και ντοκουμέντων από την Ιστορία του εργατικού – κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Φεστιβάλ “100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ”, στο πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον, μίλησαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος, ενώ την παρουσίαση της έκδοσης έκανε ο Φάνης Παρρής, στέλεχος του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε τα εξής:

“Καταρχήν να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω κι γω από τη μεριά μου για την παρουσία σας σε αυτή εδώ τη συνέντευξη Τύπου και μάλιστα μια μέρα, κατά την οποία ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή, απόψε το βράδυ.

Για το Λεύκωμα, που σε λίγο θα κρατάτε στα χέρια σας, μίλησαν και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Νίκος Αμπατιέλος και ο επικεφαλής της ομάδας που επιμελήθηκε αυτή τη σπουδαία δουλειά, αυτό το σπουδαίο Λεύκωμα για τα 100χρονα του Κόμματος και τα 50χρονα της ΚΝΕ.

Μίλησαν για το περιεχόμενο, για το ποια ήταν η στόχευση, έδωσαν το βασικό στίγμα, βεβαίως πολύ περισσότερα -είμαι σίγουρος- θα ανακαλύψετε κρατώντας το στα χέρια, έχοντάς το συντροφιά -όχι μόνο στη δουλειά σας την επαγγελματική, οι δημοσιογράφοι και οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ- αλλά και η νεολαία συνολικότερα της πατρίδας μας, ο ελληνικός λαός, θα είναι συντροφιά να το ξεφυλλίζετε τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Και δεν ξέρω αν θα είναι του πολιτικού χειμώνα, θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, ξέρετε τις εκτιμήσεις μας, θα τις πούμε κι όλες αυτές τις μέρες, κατά τη διάρκεια του 3ημέρου και με την κεντρική ομιλία το Σάββατο.

Θα ήθελα να επισημάνω το εξής: Η μελέτη, η γνώση της Ιστορίας του τόπου μας, η ίδια η πορεία της ταξικής πάλης, του εργατικού – λαϊκού κινήματος, του επαναστατικού κινήματος στην πατρίδα μας, στην ευρύτερη περιοχή, στον κόσμο ολάκερο -με όλες τις στιγμές και ανόδου και των θετικών και των αλμάτων, της ανάτασης ψυχής και αγώνων, αλλά και με τις αρνητικές στιγμές, τα λάθη, τις αδυναμίες, τις παραλείψεις, αποτελούν πηγή έμπνευσης. Πηγή από την οποία μπορεί να αντλήσεις χρήσιμα συμπεράσματα που αφορούν το σήμερα και φυσικά αφορούν και το μέλλον, αφορούν το αύριο. Κι αυτό δεν είναι αποκλειστικά μόνο για τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τους φίλους, τους οπαδούς, τους ψηφοφόρους του Κόμματος, αφορούν όλη την ελληνική νεολαία, όλο τον εργαζόμενο ελληνικό λαό και τις γενιές που έζησαν κομμάτια αυτών των περιόδων, αλλά κυρίως και τις γενιές που έρχονται και αύριο, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και που παραλαμβάνουν την σκυτάλη.

Άρα αυτή η συσσωρευμένη πείρα μπορεί να μας οδηγήσει, κατά την άποψή μας – αν τη μελετάμε και την αφομοιώνουμε σωστά – σε ένα τελικό σκοπό, που δεν είναι άλλος από μια νέα κοινωνία, όπου στην προμετωπίδα της θα γράφει την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό δηλαδή που πάλεψαν γενιές και γενιές, που είναι ανεκπλήρωτο όνειρο και στόχος ακόμη – και στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο – και που πρέπει να τον κατακτήσουμε, η δικιά μας γενιά, οι επόμενες γενιές, αυτές που έρχονται. Γιατί όντως -όπως θα δείτε και στο Λεύκωμα- το στίγμα της εκτίμησης του ΚΚΕ, είναι ότι ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας εξεγέρσεων, επαναστάσεων και νέων ανατάσεων του εργατικού – επαναστατικού κινήματος σε όλο τον κόσμο και πιστεύουμε θα ανοίξει το δρόμο για την τελική νίκη αυτής της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού, έτσι ώστε να ζει πραγματικά ευτυχισμένος ο άνθρωπος.

Εκεί δηλαδή, όπου και θα οραματιζόμαστε από σήμερα, αυτό που λέει και το τραγούδι, πως θα χτίζουμε τις αυριανές μας φάμπρικες, τα λαϊκά, τα κόκκινα στάδια, έτσι όπου πραγματικά η νεολαία, οι νέοι άνθρωποι, η εργατική τάξη, ο λαός, να ζει ευτυχισμένος με ευημερία.

Λοιπόν, αυτά ήθελα εγώ να σας πω και επιτρέψτε μου με την αφορμή αυτή, να σας πω το πως θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα στην ολοκλήρωση -εντός εισαγωγικών η λέξη ολοκλήρωση, γιατί αυτή η ιστορία και οι εκδηλώσεις κι όλη αυτή η δραστηριότητα δεν ολοκληρώνεται φυσικά- αλλά πως θα ολοκληρώσουμε φέτος αυτό το 5χρονο γιορτασμού, που ξεκίνησε από το 2013, με ανακοίνωση της ΚΕ, στα 95 χρόνια, για να ολοκληρώσουμε τα 100 χρόνια που συμπληρώνουμε φέτος το Νοέμβριο. Έτσι λοιπόν έχουμε ακόμη, εκτός από το κεντρικό Φεστιβάλ που ολοκληρώνεται το Σάββατο και το τέλος όλων των Φεστιβάλ, σε όλη την Ελλάδα, που είχαν τεράστια επιτυχία, όπως και αυτό της Αθήνας που είμαστε σίγουροι ότι θα έχει αντίστοιχη και ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.

Ετοιμάζεται ένα ντοκιμαντέρ και αυτό αφιερωμένο στα 100 χρόνια του Κόμματος, όπου έχει πολλά νέα στοιχεία από το αρχείο, πολλά νέα στοιχεία που βρήκαμε από άλλα αρχεία, με βιντεοσκοπημένα υλικά, φωτογραφίες και άλλα υλικά και κινηματογραφημένες στιγμές, που παίζουν ηθοποιοί, γνωστοί, φίλοι, που προσφέρθηκαν και έχουν κινηματογραφηθεί σκηνές από διάφορες στιγμές ανάτασης του Κομμουνιστικού Κινήματος, όπως και τραγικές στιγμές, μέσα στις φυλακές κ.λπ. Επίσης έχουμε την έκδοση των τεσσάρων τόμων της Ιστορίας του Κόμματος, που αφορά δύο μεγάλες περιόδους: Δύο τόμοι από την ίδρυση του Κόμματος το 1918 έως το 1939 και άλλοι δύο τόμοι, η δεύτερη περίοδος, από το 1940 έως το 1949. Σε αυτό κατέληξε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος, τον Ιούλιο. Τα εντάσσουμε στα 100χρονα του Κόμματος.

Παράλληλα μελετάμε και τις άλλες περιόδους, από το 1967 έως το 1974, την περίοδο δηλαδή της δικτατορίας και στη συνέχεια βάζουμε τα θεμέλια της μελέτης της νεότερης ιστορίας, που αρκετοί από εσάς, ένα τμήμα της τουλάχιστον το έχετε γνωρίσει, από το 1974 έως το 1991. Θα υπάρχει επίσης έκθεση αρχειακού υλικού, έκθεση έργων ζωγραφικής που βρίσκονται στο αρχείο του Κόμματος, στο εκθεσιακό κέντρο “Μελίνα Μερκούρη”, προς το τέλος Οκτώβρη αρχές Νοέμβρη και όσον αφορά τις εκδηλώσεις οργανώνουμε μια συναυλία με συμφωνικά έργα του μεγάλου συνθέτη Αλέκου Ξένου, που αφορούν την ιστορία του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ, με τη συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ. Επίσης εκδήλωση στο Βερολίνο, στο χώρο όπου διεξήχθη το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το Δεκέμβρη του 1973, σε συνθήκες παρανομίας τότε.

Η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, που θα συμμετέχουν περίπου 100 κόμματα – δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία, μπορεί να ξεπεραστούν και τα 100 – και φέτος φιλοξενείται εδώ στην Αθήνα. Το συνέδριο για την επίδραση του επαναστατικού κινήματος και του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας, στην ελληνική λογοτεχνία, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Και βέβαια η μεγάλη κεντρική εκδήλωση στο ΣΕΦ, στις 25 Νοεμβρίου, οι ημέρες που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια του Κόμματος, με μουσικό – καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα μεγάλη εκδήλωση και στη Θεσσαλονίκη, στο Παλαί ντε Σπορ και βέβαια μια σειρά άλλες εκδηλώσεις σε αρκετές πρωτεύουσες νομών της χώρας μας.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version