Κρατούν κρυφά τα ονόματα των 821 βουλευτών

Κρατούν κρυφά τα ονόματα των 821 βουλευτών
ΒΟΥΛΗ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Icon

Αρνητική ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης στο αίτημα δύο βουλευτών να διαβιβαστούν στη Βουλή τα ονόματα των συνταξιούχων βουλευτών που ζητούν αναδρομικές αυξήσεις

Επικαλούμενος τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, δεν διαβιβάζει στη Βουλή τα ονόματα των συνταξιούχων βουλευτών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας αναδρομικές αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Οι βουλευτές Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και Μαγνησίας του ΛΑ.Ο.Σ, Παύλος Μαρκάκης, είχαν καταθέσει αίτημα να διαβιβαστεί ο κατάλογος με τα ονόματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

“Περαιτέρω αναφορά σε ονόματα πρώην βουλευτών θα ήγειρε αμφισβητήσεις ως προς την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων”, αναφέρει στο απαντητικό έγγραφο του ο Χάρης Καστανίδης, ενημερώνοντας τους βουλευτές ότι “έχουν κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο συνολικά 821 εφέσεις – αγωγές συνταξιούχων βουλευτών, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δημοσιευμένες αποφάσεις και αυτές που εκκρεμούν είτε στο ΙΙ Τμήμα, είτε στην Ολομέλεια”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης είχε καλέσει την κυβέρνηση να απαντήσει αν σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των πρώην βουλευτών που αναδρομικά διεκδικούν αυξήσεις στη σύνταξή τους και είχε ζητήσει να ενημερωθεί αν υπάρχουν ανάμεσα στους προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη, κάποιοι στους οποίους έχουν ανατεθεί από την κυβέρνηση υψηλές κρατικές θέσεις.

Καλούσε επίσης τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης να απαντήσουν με ποιο νομικό τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να κάμψει τα νομικά ερείσματα, στα οποία στηρίζονται τα δικαιώματα των πρώην βουλευτών για εξίσωση των μισθών τους με τις αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων και αν η Κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία να μην εφαρμοστεί το Ζ΄ Ψήφισμα της Βουλής, ώστε να τερματιστεί ο αυτοματισμός σύνδεσης αποδοχών βουλευτών και ανωτάτων δικαστικών.

Να διαβιβαστεί στη Βουλή η λίστα των ονομάτων των συνταξιούχων βουλευτών οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά που ανέρχονται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, είχε ζητήσει με ερώτηση του και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης.

“Μια μεγάλη πρόκληση για την κοινωνία συνιστά η γνωστοποίηση ότι 850 συνταξιούχοι βουλευτές εγείρουν αξιώσεις καταβολής αναδρομικών, ανάλογων με αυτών που έλαβαν και οι δικαστικοί”, είχε καταγγείλει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ επισημαίνοντας ότι “έχει ξεκινήσει μια τεράστια σεναριολογία για το ποιοι μπορεί να είναι οι συνταξιούχοι βουλευτές με αυτές τις αξιώσεις”.

Αυτό, όπως επισήμανε, μπορεί να στοχοποιεί άδικα συνταξιούχους βουλευτές, οι οποίοι δεν βρίσκονται στη λίστα εκείνων που διεκδικούν χρήματα αναδρομικά. Είχε επιπλέον αναφέρει ότι τα αναδρομικά, σύμφωνα με υπολογισμούς, αντιστοιχούν περίπου σε 250.000 ευρώ για τον καθένα από τους πρώην βουλευτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα