Κρίσιμες ώρες για το ΔΟΛ

Κρίσιμες ώρες για το ΔΟΛ
Εξωτερική άποψη του κτηρίου του Δημοιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ)την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) Eurokinissi

Εν μέσω της πολιτικής σύγκρουσης, που προκάλεσε ο ορισμός Μουλόπουλου ο οποίος αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντα του, το κύριο ερώτημα παραμένει η διάσωση θέσεων εργασίας, με την κυβέρνηση να μιλά για αντιμετώπιση συνολικά των προβλημάτων στον Τύπο

Οι εξελίξεις στο ΔΟΛ απασχόλησαν σε σημαντικό βαθμό τη χθεσινή προ ημερησίας, καθώς τα ερωτήματα για το μέλλον του Συγκροτήματος αποτελούν ένα από τα κυριότερα θέματα συζήτησης στον πολιτικό και δημοσιογραφικό χώρο, μετά την ανακοίνωση πως ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΔΣ της Αυγής Βασίλης Μουλόπουλος αναλαμβάνει να συντονίσει μία προσπάθεια διάσωσης.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, παρόλο που σε πολιτικό επίπεδο το τελευταίο διάστημα μοιάζουν να τραβούν χωριστούς δρόμους με αποτέλεσμα τα σχέδια περί “ευρωπαϊκού μετώπου” να έχουν εγκαταλειφθεί, βρήκαν χθες ένα κοινό αντιπολιτευτικό σημείο καταγγέλλοντας το ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα ελέγχου του ΔΟΛ και της ενημέρωσης γενικότερα. “O ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον ορισμό της διαπλοκής” υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, “ο πρωθυπουργός έγινε γάτα Ιμαλαΐων” ειρωνεύτηκε η Φώφη Γεννηματά, “ΣΥΡΙΖΑ ΑΕ τώρα και στα ΜΜΕ” είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Μιλούν και οι διαπλεκόμενοι για διαπλοκή, απάντησε η Κουμουνδούρου με ενημερωτικό σημείωμα, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης επαναλάμβαναν αυτό που είχαν πει κομματικές πηγές από την πρώτη στιγμή και είχε δηλώσει και ο ίδιος ο κ.Μουλόπουλος, ότι δηλαδή ήταν μία προσωπική απόφαση του μέχρι πρότινος προέδρου του ΔΣ της Αυγής, ο οποίος είχε διατελέσει επί σειρά ετών διευθυντικό στέλεχος στο ΔΟΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του απηύθυνε πρόσκληση στην αντιπολίτευση για την συναινετική διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για όλο τον Τύπο.

«Επί ενάμιση χρόνο ένα ιστορικό και έγκυρο συγκρότημα έχει καταντήσει να είναι στα όρια του κίτρινου τύπου και με έχει στοχοποιήσει προσωπικά» είπε ο κ. Τσίπρας για τον ΔΟΛ αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν έχει «εκδικητική μανία» και δεν επιθυμεί να κλείσει το ιστορικό συγκρότημα. «Εμένα δεν θα με κατευθύνει καμία εκδικητική μανία. Δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός να δεχτεί τόσο και άδικη κριτική και μπούλινγκ αλλά οι τίτλοι είναι κάτι ξέχωρο. Θα είναι αρνητική εξέλιξη να κλείσουν τα Νέα, το Βήμα» είπε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει διάθεση να βοηθήσει το συγκρότημα του ΔΟΛ αλλά όχι «κάτω από το τραπέζι». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η λύση δεν θα γίνει «φωτογραφικά» μόνο για τον ΔΟΛ και κάλεσε τα κόμματα να προσέλθουν σε συζήτηση για τη συγκρότηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου προστασίας του Τύπου και των εργαζομένων. 

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δεν αποδέχθηκε την πρόταση Τσίπρα για νέο θεσμικό πλαίσιο συνολικά στον Τύπο. «Αν είναι να φορτώσουμε τα χρέη των επιχειρήσεων στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων, εμείς σε αυτές τις λογικές δεν πρόκειται να συμμετέχουμε» είπε και πρόσθεσε: «αυτά να τα ξεχάστε κύριε Τσίπρα».

Ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε όμως και ποιο είναι το πλαίσιο της κυβερνητικής ανάμειξης στην ενδεχόμενη σωτήρια του ΔΟΛ. «Εσείς δεν κάνατε μυστικές συναντήσεις παρέα με μια γάτα πριν τις εκλογές;  Αν κάτι χάλασε στη μοιρασιά είναι δικό σας θέμα…» είπε αναφερόμενος στο ζήτημα του ΔΟΛ και στη στάση του έναντι της κυβέρνησης. Κάλεσε επίσης τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν υπήρξε μυστική συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά με τον Β. Μουλόπουλο και τον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη.

Μουλόπουλος: Πολιτική συμφωνία για λύση στο ΔΟΛ, πρόβλημα συνολικά στον τύπο

Ο ίδιος ο κ. Μουλόπουλος, λίγες ώρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του στον ΔΟΛ, από σήμερα το πρωί, έδωσε συνέντευξη στην Αυγή από το ΔΣ της οποίας έχει ήδη παραιτηθεί.

Στην πρώτη ερώτηση εάν «υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης πίσω από την τοποθέτησή του στο τιμόνι του ΔΟΛ», εάν υπάρχει δηλαδή κάποιου είδους «συμφωνία κάτω από το τραπέζι», ο Β. Μουλόπουλος ήταν κατηγορηματικός: “Καμία συμφωνία, ήταν δική μου προσωπική επιλογή, μετά από πρόσκληση του Ψυχάρη”.

Εκτίμησε ωστόσο ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο ο ΔΟΛ, αλλά το πρόβλημα αφορά συνολικά τον τύπο. «Για τον ΔΟΛ πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία, συμφωνία όλων των κομμάτων. Ο ΔΟΛ δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται ισχυρή κρίση στον Τύπο μετά και την κατάργηση του ‘αγγελιόσημου’, κινδυνεύουν όλες οι εφημερίδες. Ήδη σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις Τύπου, το πρόβλημα αφορά όλους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουλόπουλος.

Συμπληρώνει: «Η λύση πρέπει να προέλθει από το πολιτικό σύστημα. Να συζητήσει και να αποφασίσει. Τα κόμματα μιλούσαν για πολυφωνία, για πλουραλισμό, για το ιστορικό συγκρότημα Τύπου, που είναι θεσμός για δημοκρατία, μιλούσαν για τους 500 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Αν όλα αυτά τα εννοούσαν, ας συμφωνήσουν να διασωθεί ο ΔΟΛ. Και όχι μόνον ο ΔΟΛ».

Όσον αφορά στις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανάληψη των νέων καθηκόντων του στον Οργανισμό, ο κ. Μουλόπουλος είπε: «Εάν υπάρχουν ενδοιασμοί, ας έρθουν να βοηθήσουν. Ένα στέλεχος από το ΠΑΣΟΚ, ένα από τη Νέα Δημοκρατία, τους περιμένω». Επανέφερε δε μία πρόταση πού είχε καταθέσει ο διευθυντής του Βήματος Αντώνης Καρακούσης: «Πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να μπορέσει να ξεπαγώσει ένας λογαριασμός, στον οποίο θα μπαίνουν τα έσοδα από τις πωλήσεις, από το πρακτορείο διανομής. Σε πρώτη φάση, και έως ότου βρεθεί επενδυτής, ο λογαριασμός αυτός θα βοηθήσει ώστε να αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι και να μην κλείσουν τα έντυπα, τα οποία καιροφυλακτούν κάποιοι σαν κοράκια να τα πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί».

Για το θέμα του επενδυτή ο Μουλόπουλος δεν είχε απάντηση. «Έχουν ακουστεί πολλά, δεν ξέρω τι ισχύει. Ο Μπόμπολας μπορεί να βρει τη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί, ο Σαββίδης ακόμη περισσότερο. Και ο Δ. Μάρης, που ακούγεται, έχει επίσης οικονομική επιφάνεια» λέει. Σημειώνει όμως ότι «το πρόβλημα του ΔΟΛ δεν είναι πρόβλημα εσόδων, είναι πρόβλημα δανεισμού. Ο ΔΟΛ δεν έχει ελλείμματα και, εάν έχει, είναι μικρά και με μικρό ‘συμμάζεμα’ μπορεί να έχει και κέρδη. Το θέμα είναι ότι το κέρδος, τα έσοδα δεν φτάνουν για να χρηματοδοτήσουν τα χρέη».

Ο ΔΟΛ και οι τράπεζες: Τα σενάρια μετά την καταγγελία της δανειακής σύμβασης

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΔΟΛ είναι πράγματι τα χρέη προς τις τράπεζες, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 220 εκ ευρώ. Το ποσό, που χρειαζόταν να βρεθεί ώστε να εξυπηρετήσει τρέχουσες υποχρεώσεις (μισθοδοσία, αποζημιώσεις, χαρτί κλπ) και για να μην καταγγελθεί η δανειακή του σύμβαση, ήταν στα 20 εκ ευρώ. Καθώς αυτό δε συνέβη η Alpha Bank που έχει αναλάβει ως ανάδοχος, δηλαδή ως επικεφαλής των τραπεζών που έχουν δανειοδοτήσει το ΔΟΛ (εκτός από την ίδια την Alpha, είναι η Εθνική, η Πειραιώς και με μικρότερα ποσά η Eurobank), κατήγγειλε τη δανειακή σύμβαση του ΔΟΛ.

Η καταγγελία σύμβασης σημαίνει ότι οι τράπεζες ορίζουν εκκαθαριστή, που έχει το δικαίωμα να αλλάξει διοίκηση, δηλαδή το Σταύρο Ψυχάρη. Για αυτό και ο ορισμός Μουλόπουλου ερμηνεύθηκε σε τραπεζικούς κύκλους ως μία προσπάθεια να δημιουργηθούν γέφυρες με τις τράπεζες, οι οποίες θα έδιωχναν τον κ.Ψυχάρη ούτως ή άλλως.

Σημαίνει επίσης ότι ήδη δεσμεύθηκαν όλοι οι λογαριασμοί του κ. Ψυχάρη για αυτό και δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, καθώς όσα χρήματα εισρέουν σε αυτούς τους λογαριασμούς, πηγαίνουν κατευθείαν στις τράπεζες. Επιχειρήθηκε ήδη μία προσπάθεια να αποδεσμευθούν χρήματα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, αλλά οι τράπεζες δεν το δέχονταν με διοίκηση Ψυχάρη.

Η καταγγελία σύμβασης μπορεί επίσης όμως, εάν το αποφασίσουν οι τράπεζες, να συνοδευθεί και από αίτηση πτώχευσης. Αυτό βέβαια μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει συμβεί.

Το καλό σενάριο είναι η εκκαθάριση εν λειτουργία της εταιρείας, στο πλαίσιο της οποίας μπορεί να αναζητηθεί επενδυτής για να αναλάβει όλες ή κάποιες από τις υποχρεώσεις του ΔΟΛ. Δηλαδή ένας επενδυτής μπορεί να ζητήσει να κλείσουν τα μέσα του Συγκροτήματος για να πάρει “καθαρούς” μόνο τους τίτλους ή να ζητήσει κούρεμα δανείων από τις τράπεζες. Όλα αυτά βέβαια είναι αυτή τη στιγμή απλώς σενάρια και ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη σελίδα στην υπόθεση ΔΟΛ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα