Κρίσιμες συνεδριάσεις στην Κουμουνδούρου

Κρίσιμες συνεδριάσεις στην Κουμουνδούρου

"Άρχισαν τα όργανα" στον ΣΥΡΙΖΑ με την Πολιτική Γραμματεία να συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα και την Κεντρική Επιτροπή να προγραμματίζεται να συγκληθεί το Σαββατοκύριακο

Αγωνία  για το κλείσιμο της αξιολόγησης υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο όσο η 20η Φεβρουαρίου πλησιάζει, καθώς κανείς από τους εταίρους δεν ανοίγει τα χαρτιά του.  Η συμβιβαστική λύση είναι το μεγάλο ζητούμενο και όλο το «πακέτο» και τα δεδομένα που υπάρχουν αναμένεται να παρουσιαστούν στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στις 6 το απόγευμα.

Η εκκρεμότητα που εξακολουθεί να υφίσταται φθείρει πολιτικά την κυβέρνηση και είναι σαφές πως από την Ηρώδου Αττικού πως ψάχνουν την καλύτερη συμβιβαστική λύση το συντομότερο δυνατό που θα μπορεί να «σταθεί απέναντι» στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σαββατοκύριακο, καθώς η κριτική των «53+», η στάση των βουλευτών που αναμένεται να συμμετέχουν, αλλά και οι τοποθετήσεις όλων των κορυφαίων στελεχών και υπουργών θα σκιαγραφήσουν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μέσα στο κόμμα. Ο Αλέξη Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να βγάλει κρίσιμα συμπεράσματα για το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα μέτρα που μπορεί να φέρει στη Βουλή.

Η σκληρή στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να προβληματίζει, ενώ και η συνεδρίαση του ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν έριξε περισσότερο φως στην πορεία της διαπραγμάτευσης. Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει είναι πως η χθεσινή συνεδρίαση υπό τον Αλέξη Τσίπρα με κορυφαία στελέχη του κόμματος στην Κουμουνδούρου επιχειρήθηκε να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Κυβερνητικός αξιωματούχος τόνιζε μετά το τέλος της συνεδρίασης, σε σχέση με το ΔΝΤ, πως «το θετικό είναι ότι έχει πολιτικοποιηθεί η συζήτηση και η έκθεση του Ταμείου θα την πολιτικοποιήσει ακόμα περισσότερο γιατί θα αποτυπωθεί και με υπογραφή ότι υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ των θεσμών».

Στη συνεδρίαση του Ταμείου, άλλωστε αυτό που καταγράφηκε ήταν η σημαντική απόκλιση των θέσεων των διευθυντών τόσο σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους όσο και με τη δημοσιονομική πορεία.

Από το Μαξίμου εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας και την πρωτοβουλία που φέρεται πως θα πάρει σύντομα η Κομισιόν, μέσω του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η ίδια πηγή επεσήμανε πως «έχει αρχίσει να συζητείται ένα σενάριο τεμαχισμού της αξιολόγησης έτσι ώστε η χρηματοδότηση να προχωρήσει και τα μέτρα που επιθυμούν οι εταίροι για μετά το 2018 να μετατεθούν για αργότερα. Ακόμα και μετά τις Γερμανικές εκλογές».  Σε κάθε περίπτωση αυτό που τονίζεται είναι πως μια τέτοια λύση θα πρέπει να εξασφαλίζει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι έντονες όλα τα τελευταία 24ωρα, καθώς, όπως επιβεβαίωσαν χθες και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείεται να υπάρχουν και πρωτοβουλίες από την πλευρά του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα