Κρίσιμο τρίμηνο για το Κυπριακό

Κρίσιμο τρίμηνο για το Κυπριακό
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΞ ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ Γ.Γ.ΤΟΥ ΟΗΕ E. EIDE--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ, ο Μπαν Κι – Μουν βλέπει επίλυση του Κυπριακού μέσα στο 2016

Στην Αθήνα βρίσκεται ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκονται όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων, καθώς ο κ. Κοτζιάς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι αναγκαία η κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και η απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί, για μία δίκαιη και ορθά δημοκρατική λύση του Κυπριακού.

Την ίδια στιγμή σε επίλυση του Κυπριακού, πριν την ολοκλήρωση της θητείας του στο τέλος του έτους, προσβλέπει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Μπαν Κι Μουν σε συνέντευξή του στο «Associated Press» ανέφερε ότι  οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προχωρούν ομαλά και καλά.

Εκτίμησε επίσης ότι μια από τις πλέον μακροχρόνιες κρίσεις στον κόσμο, όπως χαρακτηρίζει το Κυπριακό, πλησιάζει στην επίλυσή της, σημειώνοντας πως οι συνομιλίες μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς διευκολύνονται από τα Η.Ε.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα έχουν συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει ανασκόπηση της παρούσας φάσης των συνομιλιών.

Εν τω μεταξύ την Κυριακή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, ενώ εκτός από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, αισιόδοξος ότι «πλησιάζει η επίλυση του Κυπριακού» εμφανίστηκε και ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος σε μήνυμά του για το Κουρμπάν Μπαϊράμ, εξέφρασε τη θέση τυου ότι  πλησιάζει το τέλος της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Όπως ανέφερε, «ο τ/κ λαός θα πάρει πλέον τη θέση που δικαιούται σε μια νέα ομοσπονδιακή Κύπρο, με τη δική του συνιστώσα πολιτεία, που θα είναι ίση με εκείνη της “νότιας” Κύπρου». Είπε επίσης πως «όταν έρθει η ημέρα θα αποφασίσει ο τ/κ λαός σε ένα δημοψήφισμα για ένα νέο και λαμπερό μέλλον με ειρήνη, με τη δική του βούληση».

(με πληροφορίες ΑΠΕ/sigmalive)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα