Κριτική σε ΕΕ και ΔΝΤ

Κριτική σε ΕΕ και ΔΝΤ
Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων "Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και άλλες διατάξεις" στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Στην αναγκαία αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, παρομοιάζοντας την ευρωπαϊκή οικονομία σαν έναν ασθενή με καρδιακά προβλήματα. Τι είπε για ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ

Βάση για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να είναι το κοινωνικό κεκτημένο. Δεν μπορούν η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να  συζητούν ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ελλάδα και να λένε “αυτά ζητά το ΔΝΤ αυτά ζητούμε εμείς, ας τα βρούμε κάπου στην μέση”.

Αυτό ήταν το μήνυμα  που  έστειλε το μεσημέρι του Σαββάτου  ο υπουργός Οικονομικών κ.  Ευκλείδης Τσακαλώτος ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου νέων με τίτλο «Επινοώντας εκ νέου την Ευρώπη» ​(Re-Inventing Europe Youth Conference​), του Πανεπιστημιακού ιδρύματος Ευρωπαϊκών Σπουδών College of Europe, στη βελγική πόλη Μπριζ μια μέρα πριν ξεκινήσει στην Αθήνα η συζήτηση για τα εργασιακά και τα κοινωνικά επιδόματα.

Ο κ.Τσακαλώτος επανέλαβε την κριτική που έχει κάνει πολλές φορές για το αποτέλεσμα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Είπε συγκεκριμένα  ότι το QE παρέχει  ρευστότητα σε χώρες όπως η Γερμανία και Ολλανδία που δεν την χρειάζονται τόσο πολύ αλλά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στο προβληματικό Ευρωπαϊκό Νότο. Παρόλα αυτά έσπευσε να προσθέσει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ.Μάριο Ντράγκι έχει κάνει πολλά για να βοηθήσει την Ευρώπη.

“Η Ευρώπη σήμερα είναι σαν ένας ασθενής με προβληματική καρδιακή λειτουργία. Συνεχίζει την ζωή του αλλά έχει υψηλή αρτηριακή πίεση και ενδεχομένως υψηλό  ζάχαρο” είπε για να περιγράψει την κατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής  Ευρώπης από την δική του οπτική.

Επισήμανε επίσης ότι η Ευρώπη δεν άλλαξε, δεν άλλαξε αρκετά γρήγορα για να αντιμετωπίσει την κρίση. Μίλησε για τα πολύ υψηλά εξωτερικά πλεονάσματα σε κράτη του Βορά και τις πιέσεις που προκαλούν μέσω ελλειμμάτων στο ισοζύγιο άλλων κρατών.

Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας

Περνώντας στο κομμάτι των ερωτήσεων αστειευόμενος παρακάλεσε να μην είναι τόσο σκληροί όσο ο Γερμανός  υπουργός  οικονομικών κ.  Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στο Eurogroup, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν υπάρχουν κανόνες που μπορεί να σπάσει η σύνοδος των υπουργών οικονομικών της  Ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στο παραγωγικό μοντέλο είπε ότι στην Ελλάδα επιστρέφουμε στην ανάπτυξη αλλά αν δεν αποκτήσουμε ένα πολύ διαφορετικό μοντέλο, η ανάπτυξη δεν θα είναι διατηρήσιμη. Όχι βασισμένο σε μεγάλες υποδομές αλλά σε πολλά μικρά έργα. Πρέπει να λειτουργεί πιο πολύ σαν αλεπού που ξέρει και έχει την περιέργεια για πολλά πράγματα και όχι σαν σκαντζόχοιρος που γνωρίζει μόνο ένα πράγμα.

Δεν θέλουμε λίγα και μεγάλα έργα που δεν θα ενδιαφέρονται για  το περιβάλλον. Θέλουμε πολλά και μικρομεσαία που θα είναι καινοτόμα και θα προάγουν την ανάπτυξη. Και η εκπαίδευση είναι σημαντικός παράγοντας αύξησης παραγωγικότητας, επισήμανε. Και πρόσθεσε ότι η εκπαίδευση έχει και άλλο ρόλο, είναι καλή από μόνη της και αναγκαία.

Τέλος τόνισε ότι και στο προσφυγικό παίζουν ρόλο οι προτεραιότητες που θέτουν οι χώρες της δύσης οι οποίες προτιμούν να χρηματοδοτούν τις δικές τους  κοινωνικές ανάγκες παρά να διαθέτουν κονδύλια για την ανθρωπιστική κρίση στην Συρία. Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι είναι αδύνατον αν ειλικρινά το θέλουν και η ΗΠΑ και η Ρωσική ομοσπονδία να μην μπορεί να σταματήσει ο πόλεμος στην Συρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα