Κύπρος: Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Κύπρος: Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ
Joint statements following the Trilateral Greece Cyprus Israel summit with the participation of the Greek Prime Minister Alexis Tsipras, the Cypriot President Nicos Anastasiades and the Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, in Thessaloniki, Greece on June 15, 2017. / - - , , , 15 2017. sooc

Οι αρχηγοί των κομμάτων καταδίκασαν ομόφωνα τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

Μετά τη νέα τουρκική ενέργεια – πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ, με την οποία η Άγκυρα δεσμεύει παράνομα με Navtex την περιοχή στο οικόπεδο 3, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παράλληλα με τα υπόλοιπα διαβήματα προς διάφορες κατευθύνσεις, συγκάλεσε και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία άρχισε στις 9.30 το πρωί της Τετάρτης.

Η σύσκεψη έγινε παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας των κομμάτων αντί των προγραμματισμένων χωριστών συναντήσεων με τους Αρχηγούς.

Ειδικότερα, κκ μέρους της Κυβέρνησης, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας και ο Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς, Πρέσβης, Ανδρέας Μαυρογιάννης. Συμμετέχουν επίσης από πλευράς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης Πολύς Παλίκαρος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολίτων Γιώργος Περδίκης και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών

«Τα μέλη του Συμβουλίου Αρχηγών ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης για τις μέχρι σήμερα ενέργειες αλλά και τις περαιτέρω προθέσεις της Κυβέρνησης για διαχείριση της διαμορφωθείσας κατάστασης πραγμάτων», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μετά την σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών.

Ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών», τόνισε. Τα κόμματα, ανέφερε, «διατηρούν τις απόψεις τους σε σχέση με τον τρόπο και τα μέτρα με τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση». Σε ερωτήσεις ο κ. Χριστοδουλίδης δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις σεβόμενος, όπως είπε, την απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών.΄

(Πληροφορίες Sigmalive, philenews)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα